Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση έλεγχου επάρκειας


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Σε κτίριο η άδεια του οποίου εκδόθηκε το 1981 ολοκληρώθηκε ο φέροντας οργανισμός το 1988 και απο τότε οι εργασίες σταμάτησαν. Η ολοκλήρωση του σκελετού αναγράφεται και στο φύλλο αδείας. Η μελέτη του κτιρίου έγινε με τον αντισεισμικό του 59 και τον κανονισμό σκυροδέματος του 54. Το κτίριο προορίζεται για ξενοδοχείο. Η μελέτη δεν έχει τηρηθει κατα γράμμα καθώς η στέγη έγινε ξύλινη ενώ προβλεποταν πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος.

 

1. Για να συνεχιστούν οι εργασίες σύμφωνα με την τότε αρχιτεκτονική μελέτη απαιτείται νέα στατική μελέτη με έλεγχο επάρκειας και ενισχύσεις?

2. Αν γίνει αναθεώρηση της άδειας λόγω αλλαγων στα αρχιτεκτονικά που θα επιφέρουν μικρής έκτασης αλλαγές στο φέροντα οργανισμό (τρύπες σε πλάκες και τα τοιχώματα του υπογείου) απαιτείται νέα στατική μελέτη με έλεγχο επάρκειας και ενισχύσεις?

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα κάνεις για σκελετό του 1988 επιθεώρηση κατάστασης/ανθεκτικότητας βλέπεις τα προβλήματα και μετά κάνεις ενέργειες ενίσχυσης, επάρκειας, κλπ. Διαφορετικά το κάνεις τυφλά.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λές. Το ερώτημά μου είναι αν σε υποχρεώνει η νομοθεσία να τα κάνεις ή μπορείς απλά να συνεχίσεις τις εργασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής αφού ο φέρον οργανισμός έχει περατωθεί και δεν πρόκειται να γίνει κάποια προσθήκη ορόφου για παράδειγμα στο κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία σε υποχρεώνει να κάνεις έλεγχο υφισταμένου αναγκαστικά. Περαιτέρω κρίνεται αναγκαία η τεκμηρίωση της κατάστασης των δομικών στοιχείων εφόσον ο σκελετός οπλισμένου σκυροδέματος στεκόταν γυμνός για 20 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η άδεια έχει παράταση επ'αόριστον. Απο το 88 όμως, μετά την ολοκλήρωση του σκελετού, δεν έχει γίνει καμία εργασία.

Iovo μπορείς να με παραπέμψεις στη σχετική νομοθεσία, έψαξα τον ΝΕΑΚ και δεν βρήκα κάτι, μόνο για περίπτωση προσθηκών προβλέπει έλεγχο υφισταμένου.

Link to comment
Share on other sites

polimixanos

 

το θέμα δεν ειναι μονο κανονιστικό αν και ρητα ο 8(3) ορίζει επιθεώρηση. Για σκελετό 22 χρόνων εαν δεν βρεις την υποβάθμισή του παίρνεις ενα μεγάλο ρίσκο.

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχει παράταση επ' αόριστον και έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός άρα έχει τελειώσει η στατική μελέτη δεν νομίζω να χρειάζεται έλεγχος υπάρχοντος από νομικής άποψης. Συνεχίζεις τις εργασίες σου κανονικά. Εάν κάνεις αλλαγές όμως κάνεις αναθεώρηση και μετά μπλέκεις.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Michanikοs

 

πας στο

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INTER_RELATIONS/est/announcement

 

καταβάζεις το 2 και κοιτάς το κομμάτι 9. Τώρα 22 χρόνων σκελετός μάλλον θα έχει προβλήματα. Θες να δείς πλάκες που έχουν πεθάνει, διαβρώσεις οπλισμού, θεμελίων, αντοχή σκυροδέματος στα 8 και εσυ πιστεύεις οτι έχει 15. Τα 12 Φ16 να είναι 6Φ16. Να έχεις StI, StIII παρέα. Σίγουρα δεν πάω με όλα σαν την κόκα κόλα. Αυτό που κάνω είναι να ενημερώσω τον μηχανικό του έργου για τα προβλήματα και να προτείνω συντήρηση. Την πληροφορία της τρέχεις και μελετάς επάρκεια, ενισχυση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.