Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίτηση για νυχτερινό ρεύμα


Dawnbringer

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα όλους. ;)

 

Είμαι πρόσφατα πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. και στον κλάδο αυτό διαθέτω κάποια εμπειρία πάνω ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κτιρίων. Έχω πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Νομαρχία και έχω γραφτεί στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. κανονικά, αλλά δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία καθότι περιμένω (όποτε το θυμηθούν!) να κάνω το στρατιωτικό μου.

 

Η ερώτησή μου είναι η εξής. Έχω μία φίλη η οποία θέλει να βάλει νυχτερινό ρεύμα και θέλω να την εξυπηρετήσω. Την "μετατροπή" με το έξτρα 1.5χιλ μπλέ καλώδιο στον γενικό πίνακα την γνωρίζω. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν μπορώ εγώ να υπογράψω την ΥΔΕ ο ίδιος πλέον χωρίς να έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία. Και, εάν γίνεται, θα ήθελα λίγη βοήθεια με την συμπλήρωση της ΥΔΕ μιάς και δεν το έχω ξανακάνει, μην κάνω κάποιο λάθος.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Το τιμολόγιο (που μάλλον αυτό ρωτάς) που υποτείθεται ότι θα έκοβες σε άλλη περίπτωση (π.χ. αν δεν ήταν φίλη), δεν στο ζητάει κανείς (τουλάχιστον σε εμένα δεν το ζήτησαν, ούτε και έχω ακούσει να το ζητάνε). Μόνο σ' αυτό μπορώ να σου απαντήσω επειδή για το δικό μου ακίνητο, ασχολήθηκα εγώ με την κατάθεση της Υ.Δ.Ε. !

Link to comment
Share on other sites

αγαπητε συναδελφε

η μονη περιπτωση που θα επρεπε να κοψεις τιμολογιο και να περασει απο εφορια(θεωρηση) θα ηταν σε νεα ηλεκτροδοτηση εφοσον η αδεια του ακινητου ηταν εως τις 31/12/1993.

στην περιπτωση σου δεν χρειαζεται ακομη και αν ειναι επανελεγχος.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε μπορώ να σφραγίσω το έντυπο. Σας ευχαριστώ πολύ. :)

 

Μιάς και δεν έχω ξανακάνει συμπλήρωση αυτού του έντυπου, έχω μερικές (χαζές) ερωτήσεις:

 

1) Στο σχέδιο εγκατάστασης απαιτείται το ηλεκτρολογικό διάγραμμα όλων των πινάκων ολόκληρης της εγκατάστασης και μαζί και η κάτοψη του χώρου; Ή κάτι συγκεκριμένο μόνο; Γιατί ο χώρος φαντάζει μικρός για να χωρέσω διόροφη μονοκατοικία!

 

2) Στις "συσκευές" και τα "υπόλοιπα στοιχεία", είναι απαραίτητοι οι τύποι/αριθμοί κατασκευής; Γιατί με 10ετίας συσκευές λίγο μπελάς είναι να ψάχνω να τους βρω.

 

3) Η συγκεκριμένη ΥΔΕ πρέπει να θεωρηθεί και από την ΕΕΤΕΜ ή αρκεί η σφραγίδα μου;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

αγαπητε συναδελφε

ας ξεκινησουμε να δουμε πως γινεται η συμπληρωση της υπευθυνης δηλωσης.

 

αν εχεις μεγαλη εγκατασταση και πολυοροφο κτιριο, καταθετεις μαζι με την υδε, τα σχεδια των κατοψεων,τα μονογραμμικα των πινακων και γραφεις στο μιλλιμετρε της υδε "συνημμενα, κατοψη1-κατοψη2-μονογραμμικο πινακα1-μονογραμμικο πινακα2 κ.ο.κ.

στα συνημμενα σχεδια γραφεις υποχρεωτικα τα στοιχεια ιδιοκτητη-ακινητου-αριθμο παροχης-σφραγιδα και υπογραφη(τα σχεδια αυτα μπορει να ειναι σε α4 η" οτιδηποτε αλλο μεγεθος εκτυπωσης).

μπροστα στην υδε βαζεις μονο τη σφραγιδα εκει που λεει "στοιχεια αδειας εγκταστατη" χωρις υπογραφη.

σφραγιδα υπογραφη και ημερομηνια μαζι, βαζεις μονο στο πισω μερος εκει που λεει "ο υπευθυνος αδειουχος εγκαταστατης".

στους πινακες για συσκευες-κινητηρες, αν δεν γνωριζεις τι ειναι, βαζεις μονο "ειδος-ταση-ισχυς".

 

να γνωριζεις οτι ευθυνη φερνουμε, σε οτι εχουμε σχεδιασει στις κατοψεις και γραψει, στους πινακες των συσκευων-κινητηρων.

ειναι μεγα λαθος να γραφουμε συσκευες και κινητηρες που δεν υπαρχουν συνεδεμενες στην εγκατασταση, αλλα τα γραφουμε εμεις, για να μπορεσει ο πελατης να παρει τη παροχη που πρεπει. το ιδιο ισχυει για τα φωτα.

 

φαντασου μετα να ερθει να συνδεσει τις συσκευες καποιος ασχετος.

 

το σωστο ειναι αφου αποτυπωσουμε στα σχεδια την εγκατασταση-πινακες να συμπληρωσουμε μονο τα φορτια που ειναι πραγματι συνεδεμενα με επιβλεψη δικια μας,γραφοντας σαν παρατηρηση "μελλοντικη συνδεση των παρακατω συσκευων-κινητηρων οπως φαινονται στα σχεδια".

ειναι θεμα της δεη να σου δωσει τη παροχη που θελεις η' οχι.

κανονικα καθε φορα που βαζω συσκευες-κινητηρες θελει και εκδοση υδε με τη σημειωση "επαυξηση"

τελειωνω με τη παραγραφο 2 της υδε που λεει "δινω την εγγυηση συμφωνα του αρθρου 3 του 4483/65 οτι η εγκατασταση θα λειτουργει απροσκοπτα"

πρακτικα σημαινει οτι για 2 χρονια οτιδηποτε συμβει στην εγκατασταση πρεπει να το παρακολουθησεις και να το διορθωσεις χωρις χρηματα.εννοειται να μην εχει βαλει καποιος αλλος χερι στην εγκατασταση με οποιοδηποτε τροπο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να κανω μια επερώτηση εγω. Στο εντυπο που γράφει για ρευματοδοτες κλ τι γράφουμε?

Επειδη πλέον υπαρχουν ρευματοδοτες με ασφαλεια 16Α( ενισχυμενες γραμμες) αλλα το εντυπο αναφερει υποτυπωδως μόνο για 10Α, προσθετετε ή αλλάζετε κάτι?

Link to comment
Share on other sites

αν ο ρευματοδοτης(16Α) καταληγει σε συσκευη, τοτε γραφω τη συσκευη στο πινακα.

 

αν ειναι απλως ενισχυμενη-ενισχυμενες συμπληρωνω μια σειρα γραφοντας

"ρευματοδοτες (μεχρι 3 σε κυκλωμα 16Α) .........Χ600w

 

συναδελφοι μην ξεχναμε οτι συμπληρωνουμε μια υπευθυνη δηλωση και γραφουμε οτι συμφερει για να ειμαστε νομικα σωστοι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να γνωριζεις οτι ευθυνη φερνουμε, σε οτι εχουμε σχεδιασει στις κατοψεις και γραψει, στους πινακες των συσκευων-κινητηρων.

ειναι μεγα λαθος να γραφουμε συσκευες και κινητηρες που δεν υπαρχουν συνεδεμενες στην εγκατασταση, αλλα τα γραφουμε εμεις, για να μπορεσει ο πελατης να παρει τη παροχη που πρεπει. το ιδιο ισχυει για τα φωτα

 

Συνάδελφε σε ευχαριστώ για όλες τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Να επισημάνω πως το παραπάνω δεν πρόκειται να συμβεί αφού ούτε έχω σκοπό να παρουσιάσω ψεύτικα σχέδια αλλά ούτε και ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλώς θέλω να φτιάξω το σχέδιο (και συνεπώς την ΥΔΕ) σωστά ώστε να προστεθεί σε παλιά (πολύ παλιά) εγκατάσταση παροχή νυχτερινού ρεύματος.

Link to comment
Share on other sites

Και πώς μπορεί να υπογράψει κάποιος χωρίς να έχει κάνει έναρξη?Και πως θα σφραγίσει την ΥΔΕ εφόσον στην σφραγίδα πρέπει να αναγράφεται η ΔΟΥ?

Συνάδελφε πάρε ενα τηλ στην ΕΕΤΕΜ να σου πούνε σίγουρα.Εγω πάντως που ρώτησα στην ΕΕΤΕΜ πριν απο 2 χρόνια περίπου μου έιπαν οτι δεν μπορείς να υπογράψεις τίποτα χωρίς να έχεις κάνει έναρξη γιατι μπορεί να μπλέξεις με την εφορία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σχετικά με την υπογραφή της Υ. Δήλωσης, πρέπει να ξέρετε ότι κάποιος συνάδελφος που ειχε δικαίωμα υπογραφής αλλά δεν έκοβε αποδείξεις, κλήθηκε απο την αρμόδια ΔΟΥ για εξηγήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ένα γερό πρόστιμα, και μάλιστα πριν την ποινικοποίηση περί μη απόδοσης αποδείξεων.

Καλό ειναι όταν σφραγίζουμε τέτοια πράγματα να κόβουμε αποδείξεις και μάλιστα πάνω στην Υ. Δήλωση να γράφουμε και τον αριθμό της απόδειξης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.