Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής θερμοπερατότητας και μελέτη θέρμανσης


drik

Recommended Posts

Γειά σας

 

Είμαι νέος μηχανικός(περιμένω για την άδεια ακόμα) οπότε δεν μπορώ να αναλάβω και να υπογράψω κάποια μελέτη.

 

Ως εκ τούτου ενας άλλος συνάδελφος έχει αναλάβει τη μελέτη θέρμανσης μιας οικοδομής που χτίζει η οικογένειά μου.

 

Το πρόβλημα είναι ότι στους υπολογισμούς των θερμικών απωλειών χωρίς να έχει λάβει υπόψη τη μελέτη θερμομόνωσης έχει πάρει ως τιμή του συντελεστή κ για τον υπολογισμό των απωλειών εξωτερικών τοίχων με μόνωση την τιμή 1,7 με συνέπεια οι απώλειες να εκτοξεύονται και σχεδόν να μην υπάρχει χώρος για τα σώματα.

 

Όταν τον ρώτησα γιατί πήρε αυτή την τιμή μου απάντησε πως η εμπειρία του αυτό λέει και αρνείται να την αλλάξει (η απαιτούμενη υπενθυμίζω είναι 0,6)

 

Γνωρίζω πως οι τιμές που προκύπτουν απο τον υπολογισμό απωλειών θελουν πάντα προσαύξηση αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τη βρίσκω το λιγότερο υπερβολική.(σημείωση η απόδοση των σωμάτων που έχει τοποθετήσει ειναι και αυτά περιπου 30% πάνω απο τις ήδη αυξημένες απώλειες)

 

Θα ήθελα την άποψη σας λοιπόν πάνω σε αυτο το τρόπο υπολογισμών και αν σας φαίνεται λογικό σε υπνοδωμάτιο 12τ.μ. τελευταίου ορόφου ΝΔ προσανατολισμού να μπαίνουν σωματα μέ απόδοση σχεδόν 4000 Kcal/h

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Οι συντελεστές δομικών στοιχείων υπολογίζονται ανάλογα το πάχος ,μόνωση υλικό άρα χρησιμοποιείς το νούμερο αυτό γιατί ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

προς woody:

 

Οπως εγραψα στο πρωτο μηνυμα οταν τον ρωτησα γιατι πηρε αυτο το συντελεστη μου απαντησε εμπειρικα και δεν πηρε υποψη την μελέτη θερμομονωσης(υπήρχε μια παλιά και δεν έκανε δικιά του καινούρια) . Εσυ πως εβγαλες το συμπερασμα πως αυτο το νουμερο χρησιμοποιεις?

Link to comment
Share on other sites

Δεν με κατάλαβες.Το σωστό είναι το υπολογισθέν γιατι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και όχι αυτο που εμπειρικά χρησιμοποιεί ο φίλος σου. :)

Link to comment
Share on other sites

φίλε drik, επίλυση της θέρμανσης ενός σπιτιού λαμβάνει υπόψιν της πολλά πράματα.

 

Το 0.6 που αναφέρεις ως απαιτούμενο είναι το μέγιστο όριο που θέτει ο κανονισμός θερμομόνωσης.

 

Οι υπολογισμοί με βάση τον κανονισμό 1) δε λαμβάνουν υπόψιν τους κάποια ζητήματα π.χ. θερμογέφυρες, άτέλειες στην κατασκευή κλπ , 2) τα απαιτούμενα πάχη και οι προδιαγραφές των υλικών των μονώσεων πολλές φορές δεν τηρούνται από τους ιδιοκτήτες- κατασκευαστές και 3) ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί την ανάγκη ταχείας θέρμανσης ενός χώρου π.χ. όταν επιστρέφεις το βράδυ από τη δουλειά θες να ζεστάνει όσο το δυνατον γρηγορότερα .

 

Για αυτούς τους λόγους είθισται από όλους σχεδόν τους συναδέλφους στις μελέτες εφαρμογής να χρησιμοποιούνται προσαυξημένοι συντελεστές.

 

Το τι θα εκτιμήσεις ότι πρέπει να λάβεις ως συντελεστή Κ , δεν είναι δεδομένο για όλες τις μελέτες που θα κάνεις . Κάποιος μπορεί ορθά να έχει τοποθετήσει 5 πόντους μόνωση της Χ εταιρείας , άλλος μπορεί να έχει τοποθετήσει 3 πόντους. Επίσης ρόλο δεν παιζει μόνο το Κ του τοίχου στη θέρμανση. Υπάρχουν παράγοντες λιγότερο ή εξίσου σημαντικοί (π.χ. αερισμός , συντελεστής ανεμόπτωσης, κ.α.) .

 

Κανονικά όλα αυτά συνεκτιμώνται και καταλήγεις σε κάποια μεγέθη , τα οποία και εφαρμόζεις.

 

Για να σου πει κάποιος μια σοβαρή άποψη , πρέπει να δει και να συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία της οικοδομής σου.

Το Κ πάντως που αναφέρεις εκ πρώτης όψεως ακούγεται υπερβολικό για μια σύγχρονη κατασκευή . Ίσως για ένα σπίτι 25-30 ετών χωρίς μόνωση .....

 

Και το 33/900/900 το ίδιο, εκτός αν έχεις κάποιο τεράστιο άνοιγμα στο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι; Εαν κάνεις μια μελέτη θερμομόνωσης για ένα σπίτι, το οποίο έχει ας πούμε έναν τοίχο κατασκευασμένο από κάποιο υλικό που δεν υπάρχει στην βιβλιοθήκη της 4Μ (πχ από πέτρα) πως το περνάμε αυτό στο φύλλο των δομικών στοιχείων; Πρέπει να το δημιουργήσουμε μόνοι μας πατώντας το F3;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.