Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά 100kW


george.123

Recommended Posts

Συγνώμη αλλά πόσα απο τα τράκερς της αγοράς δεν θέλουν θεμελιώση με εργασίες οπλισμένου σκυροδέματος οι οποίες σύμφωνα με την σελίδα 4 παράγραφο 3 της εν λόγω απόφασης αναφέρει ρητά ότι θέλουν Οικοδομική άδεια?

 

έχουμε να δούμε ωραία πράγματα;)

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια σε όλους για το επίπεδο της συζητησης.

 

Τα τράκερς (αλλα και σταθερές βάσεις άνω των 2,5 μέτρων) ,μάλλον όντως απαλλάσονται οριστικά από την απαιτηση για έκδοση οικοδομικης άδειας. Παρακάτω παρατιθενται η 3η και 4η παράγραφοι ,σελιδα 4 της τελευταιας απόφασης.

 

<< Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας εργασίες από σκυρόδεμα που συνοδεύουν τις παραπάνω κατασκευές, όπως θεμελιώσεις των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

 

Για εργασίες όπως η θεμελίωση των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων με πασαλόμπηξη, με γεώβιδες, με χρήση βαρυτικών βάσεων, ακόμα και όταν μέρος τους (μέχρι 50%) τοποθετείται κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους, καθώς και πάσης φύσεως οικίσκοι που εδράζονται βαρυτικά στο έδαφος και που ως αποκλειστικό σκοπό έχουν την προφύλαξη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του σταθμού, δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.>>

 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις βαρυτικές βάσεις για σταθερές.Γνωρίζαμε επισης τις γεώβιδες τοσο για σταθερες όσο και για τράκερ. Τώρα θα έχουμε να λέμε και για βαρυτικη στηριξη τράκερ.Αυτή μπορει να έχει τη μορφη ευμεγέθους τσιμεντένιου παραλληλεπιπέδου ή κυλίνδρου ,οπότε θα έχουμε δυο επιλογές :

α) τοποθέτηση πάνω σε έλαφρώς διαμορφωμένο/ισοπεδωμένο εδάφος ή

β) διάνοιξη κατάλληλης τάφρου , τοποθέτηση βάσης, επίχωση βάσης με μοναδικη μέριμνα τουλάχιστον η μισή να βρίσκεται υπεργείως (το "50%" που εχει υπογραμμιστει)

 

Ανάλογα μπορουμε να πουμε και για τον οικίσκο, όταν κάνει λόγο για βαρυτικη έδραση; Μια λεπτη πλάκα στυλ ραντιέ ή και καθόλου πλάκα;

Link to comment
Share on other sites

Για τον οικίσκο συμφωνώ 100% αλλά για τον τράκερ θα διαφωνήσω.

ΟΚ για τράκερς με light θεμελίωση αλλά υπάρχουν κάμποσα τράκερσ που η θεμελίωση απαιτεί 18m3 θεμελίωση, εκεί τι γίνεται.

 

Anyway είναι θέμα ερμηνείας και τήρησης του νόμου, για να είνια κάποιος σύνομος σίγουρα θέλει Ο.Α, εδώ ακόμη και οι σταθερές βάσεις στα περισσότερα έργα έχουν γίνει με θεμελίωση στο χωράφι και όχι με βαρυτικό σύστημα που μεταφέρθηκε στο χωράφι (αν εξαιρέσουμε τις λύσεις πασαλόπηξης και βιδωτού θεμελίου)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για να είμαστε ρεαλιστές μιας και είμαστε μηχανικοί.

Προσωπικά θεωρώ ότι οι βάσεις των trackers απαιτούν στατική μελέτη από Μηχανικό και δεδομένου της ιδιομορφίας του εδάφους σε κάθε περίπτωση, των ανεμολογικών δεδομένων κλπ κλπ θα πρέπει να πηγαίνουν για οικοδομική άδεια.

 

Δεν μπορώ να δεχτώ βατυρική βάση tracker. Συγχωρέστε με.

Το ότι η άδεια θα βγαίνει εύκολα είναι άλλο θέμα δεδομένου ότι κάθε εταιρία έχει τη στατική μελέτη για κάθε μοντέλο της..

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία, όσο αλαλούμ και να έχει γίνει από τις αλλεπάλληλες αλλαγές, δεν πρέπει να αφήνει παραθυράκι για τους trackers και τις βαριές κατασκευές.

Ούτε και οι κατασκευαστικές να ψάχνουν να βρουν λύσεις για γρήγορες αδειδοτήσεις.

Πιστεύω ότι η τροποποίηση του άρθρου 2 της 40158/2010 ήταν αναγκαία.

Ελπίζω να μη δείτε φ/β πάρκο μετά από τυφώνα ή δυνατό ανεμοστρόβιλο. Δεν είναι αστεία τα πράγματα.

Τα πλαίσια και οτιδήποτε μπορεί να φύγει έχει σηκωθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σε όλο το forum,

 

θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάτι επί της διαδικασίας.. Η απαλλαγή από Ε.Π.Ο. και η Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας σε ποιο στάδιο ακριβώς χρειάζονται?? Στην αρχική αίτηση στη ΔΕΗ από όσα διαβάζω όχι. Κατά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης(μαζί με εγγυητική επιστολή) ή στον φάκελο για το ΔΕΣΜΗΕ (σύμβαση αγοραπωλησίας) ??

Link to comment
Share on other sites

Στους Αγρότες η Απαλαγή και στα 3 ανώ η ΕΕΜΚ στην ΔΕΗ προ Υπογραφής Συμβασης Σύνδεσης,

Στους υπόλοιπους Επενδυτές επι εδάφους η ΕΠΟ προ της σύμβασης σύνδεσης και για τον ΔΕΣΜΗΕ αλλά θέλεις Υ/Δ την στιγμή που καταθέτεις αίτηση ότι απαλάσεται απο ΕΠΟ οπότε δεν το πας απο την αρχή να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. η ΕΕΜΚ σε αυτή την περίπτωση πάλι προ της σύμβασης σύνδεσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συγγνωμη αν δεν ειναι το κατάλληλο topic, αλλα δεν βρηκα κατι πιο κοντινό..

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται σε αγροτεμάχιο 20στρ που εχει χωριστεί σε 5 4ρια αν μπορεί σε κάθε ένα ξεχωριστά να εγκατασταθεί διαφορετική μορφή ΑΠΕ. Δηλαδή γίνεται π.χ στο ένα να εγκατασταθεί pv, στο άλλο εγκατάσταση βιοαερίου και στο άλλο βιομάζα; Ανεξάρτητα από το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην απορρόφηση της ενέργειας, θέλω να ρωτήσω αν νομικά μπορεί αυτό να γίνει...

(Επίσης αν γνωρίζετε καποιο τηλ στη ΔΕΗ που να γνωρίζουν για τα συγκεκριμένα θέματα...)

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.