Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακό τζάκι και απλό τζάκι


Charlie

Recommended Posts

παιδες καλησπερα και χρονια πολλα. στην επιλογη που ελεγα σε αλλο ποστ κατεληξα ομως τωρα αντιμετωπιζω αλλο προβλημα. ο αντιπαροχος που ειναι στο πρωτο οροφο θελει ενεργειακο τζακι. επειδη ειχα υποσχεθει να αναλαβω μερικες δουλειες του τζακιου. εκτος της ηλεκτρικης εγκαταστασης και της γυψοσανιδας που δεν ανακατευομαι εμενα απο τη μερια μου , του περναω τη σωληνα μονωμενη, ανοιγω τρυπα στο τοιχο χαμηλα για τον αερα και διαμορφωνω τη βαση του τζακιου. ειναι κατι εξτρα που πρεπει να ξερω που θα αντιμετωπισω στο ενεργειακο τζακι?

Link to comment
Share on other sites

Τι να διαμορφωσεις στην βαση του τζακιου? Εσυ αν καταλαβα δημιουργεις μονο την υποδομη για τζακια. Αν θελουν κατι οι μαστοροι θα το ζητησουν πριν τ περασουν (δεν νομιζω να χρειαζεται κατι) αφου περαστει το τζακι, μετα ειναι δικη τους ευθυνη.

Οποιοδηποτε προβλημα προκυψει αργοτερα δεν ειναι δικη σου. Κρατησε αν γινεται υψομετρικη διαφορα στ καπνοδοχους, ψηλοτερα ο τελευταιος πιο κατω ο προτελευταιος κτλ. Μην τυχον αργοτερα σε προβλημα πιαστουν απ αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά.

 

Πριν μερικά χρόνια στα πρώτα μου ταξίδια στην Πολωνία είχα εντυπωσιαστεί με την απόδοση των χτιστών τζακιών, στα οποία συνδυάζουν αεραγωγούς ή με σερπαντίνες νερού για χρήση και θέρμανση.

Ονομάζονται "Ρώσικα τζάκια" και είναι γνωστά από τις σκανδιναβικές χώρες μέχρι Καναδά και ΗΠΑ. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιούν μετάκαυση, ελάχιστα ξύλα ή κάρβουνο με απόδοση που εκπλήσσει και εξωτερικά είναι πανέμορφα

 

http://www.stove.ru/index.php?lng=1&rs=109

 

http://www.grannysstore.com/Do-It-Yourself/masonry_stoves.htm

 

http://tempcast.com/

 

http://www.alternativeenergyprimer.com/Masonry-Heaters.html

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας κυρίες και κύριοι.

Έχω σε μια νεόκτιστη μονοκατοικία 120 τμ. ένα απλό τζάκι με ξύλα στο ισόγειο και ενδοδαπέδια θέρμανση. Στο υπόγειο έχω σώματα καλοριφέρ. Το λεβητοστάσιο είναι στο υπόγειο. Επίσης έχω 3 ηλιακούς βεβιασμένης κυκλοφορίας, με 300 λίτρα μπόιλερ. Όλα με ένα λέβητα πετρελαίου.

 

Επειδή βλέπω ότι το τζάκι καίει όλη μέρα -όπως το γράφω- από το πρωί μέχρι τις 2.00 - 3.00 αργά το βράδυ και το πρωί πάλι, με τα ίδια ξύλα ανάβουμε και συνεχίζουμε - τα ξύλα είναι από ελιές δικές μας δίπλα στο σπίτι-, γι αυτό σκέφτηκα, κρίμα όλη μέρα τόση ζέστη και τόση ενέργεια να πηγαίνει χαμένη.

Ενεργειακό δε βάλαμε διότι θέλουμε αυτήν την αμεσότητα του ανοιχτού τζακιού με τη φωτιά.

Ρωτάω λοιπόν αν υπάρχει δυνατότητα να περάσω ας πούμε 1-2 σωλήνες που να μεταφέρουν νερό προς το λεβητοστάσιο αφού θερμανθεί από το τζάκι.

Εν πάσει περιπτώσει κάποια μετατροπή....κάτι που να μπορώ να εκμεταλλευτώ όλη αυτή την ενέργεια. Το τζάκι είναι σε εξωτερικό τοίχο και μάλιστα όλο σχεδόν έξω από τον τοίχο τού σπιτιού. Το λεβητοστάσιο απέχει 5 περ. μέτρα από το τζάκι αλλά παρεμβάλλεται μεταξύ τους πλακόστρωτο. Για οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στη διάθεσή σας και αν έκανα κάτι λάθος ελπίζω στην κατανόησή σας διότι δεν είμαι και πολύ προχωρημένος σ αυτά και πρώτη φορά γράφω εδώ.

 

Από πριν σάς ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Με υδραυλικο δεν ασχοληθηκα ποτε και ουτε προκειται, ισως λογω ενδοδαπεδιας να γινετε αλλα ειναι πολυπλοκο, οι μηχανολογοι ξερουν. Θελω μονο να πω οτι εκανες λαθος. 3 χρονια σπιτι μου ειχα αεροθερμο χωρις πορτα, πιστευοντας ακριβως αυτο που ειπες, θα εχανα την αμεσοτητα της φωτιας. Τωρα το εχω με πορτα και λεω το αντιθετο, ειναι πολυ καλυτερα! Πορτα συρομενη επανω ομως! Οι ανοιγομενες ειναι σκετος μπελας, αλλιως θα σου ελεγα βαλε <κασετα> μεσα.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Στέλιο και σ ευχαριστώ για την απάντηση. Το πρόβλημα ίσως δεν είναι μεγάλο διότι όλο το τζάκι είναι έξω από τον τοίχο. Το πολύ πολύ γκρεμίζω τη φούσκα και βάζω απ έξω άλλο τζάκι αφήνοντας την ίδια επένδυση. Το θέμα είναι να βρεθεί η σωστή λύση και μετά ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει. Παίζει και το να τοποθετηθεί στην πίσω μεριά της εστίας μιας και υπάρχει χώρος, πλακέ ντεπόζιτο για νερό το οποίο θα οδηγείται στο λεβητοστάσιο με κυκλοφορητή.

 

Δεν έχω όμως τις γνώσεις για να κατασταλάξω από μόνος μου και εδώ - Κέρκυρα - δε βρίσκεις μάστορες.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

 

Θα ηθελα να ρωτήσω το Στέλιος1

 

Εχω ενα τζάκι ανοιχτού τύπου με μαντεμένια εστία και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα .

Η ροή αέρα μέσα στο σπίτι πρός το τζάκι είναι τοσο μεγάλη που είναι τόσο δυνατή που οταν κάθομαι στον καναπέ δίπλα από το τζάκι με "χτυπάει"στον ωμο και στην πλάτη και κοντευω να πάθω ψυξη.

 

Από τι κατάλαβα το πρόβλημα δημιουργειται απο την διαρυθμιση του σπιτιου και την θεση του τζακιου μεσα στο σπίτι που δημιουργεί ρευμα

 

Δοκιμασα διάφορους τρόπους,

1.εδωσα αερα απο κάτω απο την εστία

2.Εκανα τρύπα κάτω και μπροστα της εστίας στη ποδιά

 

αλλα δεν μπόρεσα να να λύσω το προβλημα υπάρχει καποιος τρόπος να δώσω εξωτερικό αερα στο τζακι ωστε να μειωθει το ρευμα αερα μεσα στο σπίτι

 

Καπου διαβασα και απο εσενα μια τεχνική αεροκουρτίνας νομίζεις θα εδινε λύση στο πρόβλημα (κάνοντας τρύπες κάτω απο την εταζίερα αναμεσα τουβλο και μαντεμι και μια τρύπα στον εξωτερικό τοιχο πχ Φ100 για να μπαινει αερας)

 

Αν δεν γινεται τίποτα με αυτες τις πατέντες θα πρεπει να το ξηλώσω και να βάλω καποιο με πορτα που να τραβάει μονο εξωτερικό αέρα.

Σε παρακαλώ θα ηθελα να με συμβουλεψεις τι πρέπει να προσέξω στην αγορά ενός τετοιου κλειστού τζακιου.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας, στο ίδιο θέμα που ξανάγραψα για το τι μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί από το τζάκι του. Αν στο πίσω μέρος της εστίας του ανοιχτού τύπου τζακιού που έχω, βάλω ένα ντεπόζιτο με νερό να εφάπτεται της εστίας και από εκεί να κάνω κύκλωμα μέχρι το λεβητοστάσιο (στα 5 περ. μέτρα) δεν θα έχω αποτέλεσμα στην ενδοδαπέδια θέρμανση που έχω? Όλη μέρα καίει ρε παιδιά το ρημάδι το τζάκι...όλη μέρα μέχρι τις 3 το πρωί.

 

Τι θα προτείνατε, ντεπόζιτο με επιφάνεια να εφάπτεται ατην εστία ή σωλήνα χαλκού ή σιδερένιο να περνάει πίσω από την εστία?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα ειδικά εφόσον έχετε ενδοδαπέδια. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νερό να αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου (και πολύ λέω). Επιπλέον απαιτούνται και κάποιες ασφαλιστικές διατάξεις ώστε να μπορεί να υπάρξει εκτόνωση του συστήματος αν η θερμοκρασία αυξηθεί υπέρ το δέον και με δεδομένο ότι η φωτιά δεν είναι ελέγξιμη, σε σχέση πάντα με τον καυστήρα πετρελαίου. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποτανθείτε σε μηχανολόγο μηχανικό της περιοχής σας για να σας προτείνει λύσεις...

Link to comment
Share on other sites

μπορεί να γίνει αν το μποιλερ είναι 3 θαλάμων, οπωσδήποτε όμως πρέπει να τοποθετηθούν διατάξεις σφαλείας και εκτόνωση για την προστασία όλου του συστήματος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.