Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδίαση δαπέδου υπό κλίση και σε στροφή


Recommended Posts

Για την ακρίβεια θέλω να σχεδιάσω μια δεξαμενή που σαν μαίανδρος να "παίρνει" λάσπη και να την αποξηραίνει αφού την περάσει μέσα από τον μαίανδρο που κάνει. Υπάρχει όμως μία στροφή η οποία πρέπει να είναι και υπό κλίση.

 

Μοιάζει δηλαδή σαν μια πολύ κλειστή στροφή ποδηλατοδρομίου (velodrome) ή σαν δεξιά φουρκέτα κατηφορική σε αγώνες rally. :rolleyes:

 

Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το AutoCAD Architecture και να φτιάξω ένα Drape.

Σκέφτομαι σωστά ή υπάρχει κάποιος πιο αποδοτικός τρόπος ή ίσως κάποιο άλλο πρόγραμμα που θα μπορέσει να παράγει ευκολότερα αυτή τη γεωμετρία;

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι καθαρά σχεδιαστικό ή θέλεις να υπολογίσεις κάποια υψόμετρα π.χ. και γι΄αυτό θέλεις να το σχεδιάσεις με ακρίβεια;

Ο τρόπος που βλέπω εγώ είναι με κάποιο πρόγραμμα οδοποιίας (αν έχεις κάποιο φίλο που έχει ίσως; )

Link to comment
Share on other sites

Ως μέθοδος θα ήταν η σχεδίαση ενός path και loft ή extrude ενός profil (επιθυμητή διατομή). Μαγικά γίνονται αυτά σε μερικά προγράμματα, επίσης αν έχεις δουλέψει και με nurbs εφαρμογές είναι ότι πρέπει... Δεν μας λές όμως τί προγράμματα έχεις... Αν έχεις τελευταία έκδοση ACAD νομίζω ότι με τα καινούργια εργαλεία μπορείς να το κάνεις... Αλλιώς δες αν μπορείς τίποτα trial προγραμμάτων π.χ. Rhino, Moi3D ή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσεις με κάτι άλλο ,όπως το Blender που είναι και Open Source και τρομερά ικανό...

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να σχεδιάσω μια δεξαμενή αποστράγγισης λάσπης ενός βιολογικού καθαρισμού.

Πρέπει η λάσπη να ακολουθεί μια κατηφορική διαδρομή με κλίση 4%.

Επειδή το χωράφι είναι μικρό σκεφτήκαμε τη λύση του μαίανδρου.

Το θέμα είναι πάνω στη στροφή, πως θα το σχεδιάσω ώστε μετά να προκύψουν και οι στάθμες των ακμών που θα δώσω στον εργολάβο για να μου καλουπώσει. Το μόνο πρόγραμμα που ξέρω είναι το AutoCAD Architecture 2010. Τα υπόλοιπα που αναφέρετε (πρόγραμμα οδοποιίας, εφαρμογές nurbs, Rhino, Moi3D, Blender) είτε δεν τα ξέρω καν είτε τα έχω μόνο ακουστά... :sad:

Η λύση με το Box->Drape που έχει το AutoCAD Architecture δεν θα μου δώσει σωστά αποτελέσματα λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημά σου είναι απλό για έναν τοπογράφο. Αν δεν επιθυμείς να συνεργαστείς με κάποιον από την περιοχή σου τότε κάνε τα εξής.

 

Θεώρησε μια polyline σαν άξονα της διαδρομής που ελίσσεται ο μαίανδρος.

 

Κάνε μια ξαπλωμένη :!: line (πχ από σημείο 10,10 στο 20,10) με μήκος πχ 10 units και μετάτρεψέ τη σε block.

 

Μοίρασε τη γραμμή του άξονα (measure/block) σε τμήματα πχ 1μ και φέρε πάνω της το προηγούμενο block. Ετσι θα πετύχεις να ορίσεις διατομές (κάθετες ευθείες) ανα μέτρο, πάνω στον άξονα. Αρίθμησε τις διατομές από αρχή ως τέλος διαδρομής.

 

Θεώρησε ένα υψόμετρο άρχικής διατομής (αφετηρίας) πχ 100. Η δεύτερη διατομή θα έχει υψόμετρο (επί του άξονα) ίσο με 100-(0.04Χ1)=99.96, η τρίτη 99.92, η τέταρτη 99.88 κλπ. Κάνε ένα πινακάκι με τα στοιχεία υψομέτρου όλων των διατομών επί του άξονα.

 

Σχεδίασε τις οριογραμμές (πλαϊνά) του μαιάνδρου.

 

Σκέψου ότι για να δοθεί η εγκάρσια κλίση (τη λέμε επίκλιση) του πυθμένα του μαιάνδρου πρέπει να κλίνεις κάθε διατομή στέφοντάς τη στο κατακόρυφο επίπεδο περί τον άξονα της διαδρομής. Αυτό θα κάνει το εξωτερικό άκρο (δεξιό κατά την κίνηση) να ανυψωθεί και το εσωτερικό να ταπεινωθεί. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγεις επίκλιση +/-8%. Πάρε μια τυχαία διατομή πχ την 4η, που έχει υψόμετρο άξονα 99.88. Δες από τη σχεδίαση των οριογραμμών το ημιπλάτος δεξιά (ΗΠΔ) και το ημιπλάτος αριστερά (ΗΠΑ) της συγκεκριμένης διατομής. Αν έχουμε ποδηλατοδρόμιο τότε η τιμή επίκλισης ΔΕΞΙΑ θα είναι θετική (+8%) και το υψόμετρο δεξιά (εξω) θα είναι 99.88+(0.08ΧΗΠΔ). Η επίκλιση ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα είναι αρνητική (-8%) και το υψόμερο αριστερά (μέσα) θα είναι 99.88-(0.08ΧΗΠΑ). Για την περίπτωσή σου όμως μπορείς ασφαλώς να θεωρήσεις και διαφορετικές τιμές επίκλισης δεξιά/αριστερά. Αρκεί να σχεδιάσεις μια τυχαία διατομή (κατα πλάτος τομή κατακορύφου επιπέδου καθέτου στον άξονα και στο επιθυμητό σημείο του) Προσωπικά θα έβαζα θετικές τιμές ΔΕΞΙΑ=+4% και ΑΡΙΣΤΕΡΑ=+4%

 

Υπολόγισε έτσι όλες τις διατομές και κάνε πινακάκια με τα υψόμετρα ΔΕΞ και ΑΡΙ για όλες.

 

Σημείωσέ τα και δώστα για χάραξη. Εδώ είναι που ο Τοπογράφος είναι απαραίτητος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.