Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καμινάδα τζακιού & κίνδυνος φωτιάς


paaanaaagiotis

Recommended Posts

καλησπέρα καταρχας,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:σε μονοόροφη εξοχική κατοικία πελάτη που δεν διαθέτει πλάκα αλλα 2ριχτη στεγη(τα ξύλα φαίνονται απο κάτω) έχει τοποθετήσει καποιο τζάκι.Η καμινάδα του υπάρχοντως τζακιου είναι λεία ανοξειδωτη διπλου τοιχώματος(καλης κατασκευης) αλλα σε ένα σημείο απο οπου περνάει η καπνοδόχος απέχει 5 cm από τα εγκάρσια δοκαράκια της σκεπής ακατέρωθεν(δεξιά αριστερά της σωλήνας).Αναμέσα στα δοκαρια κ την καμινάδα έχει τοποθετηθει σκυρόδεμα(σαν ένα διαχωριστικο στρώμα ανάμεσα στα δοκάρια(ξύλινα) κ την inox σωλήνα(καπνοδόχο).Το υπάρχον σκυρόδεμα αγκαλιάζει την σωλήνα σαν μια μικρή πλάκα γύρω απο την σωλήνα και όλη η κατασκευή στηρίζεται σαν πατάρι στον μεταλικό κορφιά της σκεπής.Το όλο τζάκι δεν φέρει κανένα άλλο μονωτικό η πυράντοχο υλικό πέρα από την πυράντοχη γυψοσανίδα σαν επένδυση κ η χρήση του θα είναι κύριως τρόπος θέρμανσης για τα εκάστοτε 3ήμερα του πελάτη.Το σκυρόδεμα είναι άκαυστο αλλά φοβάμαι την αποσάρθρωση του στις υψηλές θερμοκρασίες κ τον κίνδυνο πυρκαγιάς.θεωρείται οτι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος?Τί υλικά θα βάζατε?

Link to comment
Share on other sites

Μία καμινάδα τζακιού που καίει φυσιολογικά με ανοιχτή εστία σπάνια ξεπερνάει του 100°C. Όμως αν ανάψει κανείς μεγάλη φωτιά μπορεί να πιάσει και τους 200°C για λίγη ώρα. Την μεγαλύτερη θερμοκρασία την πιάνει όταν καίγονται οι επικαθίσεις εσωτερικά. Για λίγα δευτερόλεπτα η καμινάδα μπορεί να ερυθροπυρωθεί. Θέλω να πω ότι δύσκολα θα αναφλεγεί ένα ξύλο σε απόσταση 10cm από την καμινάδα, αλλά, φυσικά, μέτρα προστασίας όπως το μπετουδάκι που ανέφερες είναι εκ των ων ουκ άνευ... Συνήθως εντοιχίζουμε την καμινάδα ή βάζουμε καμινάδα διπλού τοιχώματος. Το κομμάτι που βρίσκεται πίσω από την γυψοσανίδα, πάνω από την εστία δεν έχει φόβο. Συνήθως οι τζακάδες βάζουν ένα ανοξείδωτο σπιράλ για να κάνουν την προσαρμογή, αν και η σωλήνα σκληρού τοιχώματος σαφώς υπερέχει. Αλλά ότι και να γίνει εκεί μέσα, το πολύ πολύ να γεμίσει καπνό ο χώρος.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση καταρχάς,η απόσταση τόυ κάθε ξύλου είναι 5 εκατοστά, και φοβάμαι μην πάρουν φωτιά τα εγκάρσια ξύλα της σκεπής.....Όσο για την εστία είναι κλειστού τύπου caminos(βόλος)

Link to comment
Share on other sites

Γενικά είναι απίθανο να υπάρξει πρόβλημα. Το πιο σωστό εφόσον δεν μπορείς να την εντοιχίσεις θα ήταν να βάλεις καμινάδα διπλού τοιχώματος. Αν δεν το έκανες, μπορείς να βάλεις μία ανοξείδωτη λαμαρίνα μεταξύ καμινάδας και ξύλου, σε απόσταση ~2cm από το τελευταίο. Παρέχει επαρκέστατη προστασία (εννοείται ότι μεταξύ καμινάδας - λαμαρίνας και λαμαρίνας - ξύλου υπάρχει... αέρας).

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν θα μπορούσες το <<μπετουδάκι>> να είναι πυρίμαχο γιατί αλλιώς θα ρηγματωθεί με τις συστολοδιαστολές και φυσικά πετροβάμβακα. Εγώ ντύνω την καμινάδα περιμετρικά με πετροβάμβακα άρα προστατεύω τα δομικά στοιχεία που είναι σε επαφή και επιπλέον την καμινάδα για την θερμοκρασία της (για να τραβάει το τζάκι) και μετά ανάλογα με την περίπτωση

Link to comment
Share on other sites

Μονωμένη καμινάδα, διπλού τοιχώματος, την πιάνεις με το χέρι και δεν καίγεσαι (σε ικανό ύψος έστω). Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.