Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόματο σύστημα τοπικής εφαρμογής για κάρβουνα και ηλεκτρικη αντίσταση


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Κάνω μία μελετη ενεργητικής για ψησταρία που έχει μία εστία με κάρβουνα και μία "ντουλάπα" με ηλεκτρικές αντιστάσεις - ξέρετε...αυτές τις ντουλάπες που ψήνουν κοτόπουλα.

 

Προβληματίζομαι στο καταλληλότερο σύστημα για τοπική εφαρμογή πάνω από τα κάρβουνα και την αντίσταση.

 

Επίσης θεωρώ ότι τα 141 βαθμών sprinkler είναι αρκετά χαμηλή θερμοκρασία για κάρβουνα κα ίσως υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσουν. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να μετρηθεί η θερμοκρασία πάνω από τα κάρβουνα στο 1μιση μέτρο που είναι τα sprinkler. Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις κάποιου που έχει κάνει αντίστοιχη εγκατάσταση ή γνωρίζει περισσότερα από πρακτική εμπειρία πάνω στο θέμα. Πρόκειται για ανανέωση πιστοποιητικού από το 2004 και είχε σύστημα τοπικής εφαρμογής με πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως 12Kg και συνδεδεμένα σε σειρά ένα sprinkler ανοιχτού τύπου και ένα κλειστού. Αυτά πάνω σε μία χαλκοσωλήνα κοινή και με τη βάνα από τον πυροσβεστήρα μονίμως κλειστή. Όπως καταλαβαίνεται τελείως άκυρη εγκατάσταση και θέλει όλη αλλαγή.

 

Η πυροσβεστική μου ζήτησε να παραμείνει ο 12αρης και να προσθέσω ένα φορητό τύπου F με κατασβεστική ικανότητα 25F. Τέλος να προσθέσω ότι έχω θεωρητικό πληθυσμό 160 άτομα και το κτίριο είναι υφιστάμενο.

 

────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Συνάδελφε

Θεωρώ ότι το καλύτερο σύστημα για κατάσβεση σε στερεά καύσιμα είναι η ομίχλη νερού.

Ένα σύστημα drencher δηλαδή με δύο ή και τρεις κεφαλές ομίχλης ανοιχτού τύπου πάνω από την θράκα το οποίο να είναι συνδεδεμένο σε μία πιεστική μπουκάλα, μισή αέρας, μισή νερό με χωρητικότητα γύρω στα 300lit (150lit για αρχική κατάσβεση - καταστολή θράκας πιστεύω ότι θεωρούνται αρκετά). Η πίεση μπορεί να δίνεται από μία φυάλη πεπιεσμένου αέρα με τον κατάλληλο μειωτήρα ρυθμισμένο γύρω στα 6 -10 bar ανάλγα που λειτουργούν οι καταιονιστήρες ομίχλης. Και εδώ η κεντρική βάνα που θα δίνει παροχή στους καταιονιστήρες πρέπει να είναι μόνιμα κλειστή και σε περίπτωση συμβάντος να ανοίγει χειροκίνητα, όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο ασφαλές πιθανότατα έξω από το μαγειρίο. Για τις αντιστάσεις, ίσως το CO2 ή η πυροσβεστική σκόνη θα ήταν λύση. Δεν απαντώ με σιγουριά γιατί τα λίπη που αποτελούν εστία φωτιας αντιετωπίζονται με αφρό. Αφρός και ηλ. ρεύμα δεν συμβαδίζουν. Άρα μάλλον η σκόνη είναι ότι καλύτερο.

Εάν θέλεις να το συζητήσουμε πιό εκτενώς στείλε μου e-mail.

Link to comment
Share on other sites

Προβληματίζομαι στο καταλληλότερο σύστημα για τοπική εφαρμογή πάνω από τα κάρβουνα και την αντίσταση.

 

Βοηθήστε με να καταλάβω: τι δουλειά θα κάνει το σύστημα τοπικής εφαρμογής πάνω από τα κάρβουνα και την αντίσταση;

Λογικά, τα κάρβουνα επιτρέπεται να είναι αναμμένα συνέχεια. Ετσι δεν είναι;

Και οι αντιστάσεις επιτρέπεται να είναι αναμμένες και αυτές συνέχεια.

Επίσης, πού και πού πέφτει ίσως πέφτουν σταγόνες λίπος πάνω στα κάρβουνα και ανάβει μία μικρή φλόγα που σβήνει σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

Ποιό είναι το πυροθερμικό φορτίο που καλείται να σβήσει το τοπικό σύστημα εφαρμογής; Μην που πείτε ότι είναι τα κάρβουνα, διότι αυτά είναι φυσιολογικό να ανάβουν.

 

Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και ίσως κάτι μου ξεφεύγει. Ρίξτε λίγο φως...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλησπέρα Συνάδερφοι νέος μηχανικός εδώ και ασχολούμαι με το ίδιο θέμα ακριβώς. Πως μπορούμε να βρούμε την μέση ή μέγιστη θερμοκρασία λόγω του κάρβουνου με σκοπό να επιλέξουμε και τον καταιονηστηρα με την αντίστοιχη αμπούλα.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα να απευθυνθείτε σε κατασκευαστές που διαθέτουν τεχνικά εγχειρίδια όπου και βάσει μελετών τους θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Εγώ χρησιμοποιώ ενός κατασκευαστή γνωστού στην αγορά χρόνια τώρα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Δε θα αναφέρω ποιόν, μιας και δεν υπάρχει μόνο ένας και ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.