Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανοστάσιο ανελκυστήρα με πρόσβαση μέσω του λεβητοστασίου


panos-vicious

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

  • Επιτρέπεται η τοποθέτηση μηχανοστασίου υδραυλικού ανελκυστήρα σε συνέχεια με το λεβητοστάσιο. Να χωρίζονται δηλαδή με πυράντοχο τοίχωμα και πόρτα ανοιγόμενη προς την φορά εξόδου; Με άλλα λόγια η πρόσβαση στο μηχανοστάσιο να πραγματοποιείται μέσω του λεβητοστασίου;
  • Επίσης επειδή το μηχανοστάσιο θα είναι στο υπόγειο και "τυφλό" μήπως υπάρχει πρόβλημα; Ο Κτιριοδομικός Κανονισμός στο άρθρο 29 παραγρ. 6 λέει ότι "Κάθε μηχανοστάσιο ανελκυστήρα που βρίσκεται σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον ανώτατο όροφο του κτιρίου, πρέπει να μην έχει οποιοδήποτε άνοιγμα προς άλλο χώρο του κτιρίου, εκτός από την πόρτα του, η οποία πρέπει να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού περί πυροπροστασίας των κτιρίων". Βάση αυτού δεν καταλαβαίνω να απαιτήται κάποιος επιπλέον αερισμός πλην των περσίδων στην πόρτα του. Αλλά ρωτώ γιατί είδα αυτό εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Για τυφλό μηχανοστάσιο μπορώ να σου πώ οτι το έχω δει πολλές φορές και μάλον επιτρέπετε.

 

όσο για το πρώτο ΔΕΝ ξέρω αλλα δε μου φένετε λογικό να επιτρέπετε.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε μηχανοστάσιο ανελκυστήρα που βρίσκεται σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον ανώτατο όροφο του κτιρίου, πρέπει να μην έχει οποιοδήποτε άνοιγμα προς άλλο χώρο του κτιρίου, εκτός από την πόρτα του, η οποία πρέπει να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού περί πυροπροστασίας των κτιρίων"

 

Αυτό ισχύει και για το λεβητοστάσιο, που σημαίνει ότι δεν μπορείς σε αυτό να έχεις πόρτα προς το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα.

 

Δεν έχω ακούσει για αερισμό στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα. Παρεπιπτώντος, η πόρτα που κατασκευάζεται σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας, δεν έχει περσίδες (για να μην εξαπλώνεται ο καπνός της φωτιάς στους άλλους χώρους).

 

Να θέσω το πρώτο θέμα λίγο διαφορετικά. Απαγορεύεται το μηχανοστάσιο και το λεβητοστάσιο να είναι ένα πυροδιαμέρισμα?

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο έχεις δίκιο για τις περσίδες σε πυράντοχη πόρτα. Δικό μου σφάλμα. Σε ενιαίο πυροδιαμέρισμα λέβητας και μηχανισμός κίνησης ανελκυστήρα δεν νομίζω να επιτρέπεται. Μόνο για δεξαμενή πετρελαίου μέχρι 3.0m3 ξέρω με τους περιορισμούς της παρ. 2.4.3.6 του αρθρ. 27.

Και κάτι άλλο σχετικά με τα μηχανοστάσια ανελκυστήρων. Δεν έχω καταλάβει γιατί "απαγορεύεται δια ροπάλου" η διέλευση σωληνώσεων μέσα από αυτό, εκτός από αυτές των καλωδιώσεων και βέβαια του υδραυλικού σωλήνα τροφοδοσίας του κυλίνδρου. Ο λόγος είναι μάλλον για λόγους αποφυγής εξάπλωσης πυρκαγιάς μέσα στο κτίριο, αλλά σε αυτή την περίπτωση έτσι κι αλλιώς ισχύουν οι περιορισμοί των παρ. 3.2.11 έως 3.2.15 του Π.Δ. 71 / 88 όπως για όλα τα πυροδιαμερίσματα. Μέσα από λεβητοστάσιο ας πούμε ποτέ δεν συνάντησα κόλλημα στο να περάσω σωλήνες αποχέτευσης. Αλλά σε μηχανοστάσιο πολλές φορές έχει τύχει να έχω από επάνω κατακόρυφη στήλη αποχέτευσης την οποία αναγκάζομαι να μεταθέσω οριζόντια (πολλές φορές "περίεργα") για να αποφύγω το πέρασμα μέσα από το μη/σιο. Άλλα μέτρα και σταθμά για το κάθε πυροδιαμέρισμα; Όσες φορές ρώτησα σε πολεοδομία το "γιατί" πήρα την απάντηση ότι "κάπου το λέει και τέλος πάντων έτσι είναι".

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την ύπαρξη του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα στο λεβητοστάσιο. Αρκεί βεβαίως η τήρηση και των πυροσβεστικών διατάξεων.

Ούτως ή άλλως και τα δυο λογίζονται σαν επικίνδυνοι χώροι και αποτελούν ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...

Καλησπέρα σας,

Να επαναφέρω το θέμα. Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τη θέση του μηχανοστασίου ανελκυστήρα; 

Σε μελέτη για νέο κτίριο, δίπλα στο φρεάτιο του ανελκυστήρα υπάρχει ένα μηχανοστάσιο γενικό. Εντός αυτού μπορώ να εντάξω το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ 81.2, δηλαδή η είσοδος του να είναι από το γενικό μηχανοστάσιο

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα και από τη σκοπιά του 41/18. Ειδικώς, όπως θέτεις το θέμα, δε νομίζω να υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.