Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστη-Αμοιβές Πληρωμή εργολάβου για υπό κατασκευή έργο


mel d

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Ενδιαφερομαι να αγορασω ενα διαμέρισμα το οποίο είναι υπο κατασκευή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους σοβάδες. Το διαμέρισμα έχει τιμή 155.000. Τι ποσό θα πρέπει να δοθεί τώρα στον εργολάβο με τα συμβόλαια; Αν στο μέλλον όταν θα είναι να μπει η κουζίνα θελήσω να την κάνω σε άλλον επιπλοποιό θα πρέπει απο τώρα να γίνει ειδική συγγραφή υποχρεώσεων ή απλά τότε θα αφαιρεθεί το ποσό που θα έδινα στον εργολάβο για την κουζίνα?

Link to comment
Share on other sites

Πριν αγορασετε βρειτε μηχανικο!!!

Να δει και να σας πει τη γνωμη του.. Προσεξτε, μην σκεφτειται τα 300 ή 500 ευρω.. Ισως αυριο να τα πληρωσετε πολλαπλασια..

 

Ο μηχανικος σας θα σας πει πως και τι θα πληρωσετε, πως και τι θα γραψετε στην συγγραφη υποχρεωσεων και στους χρονους παραδοσης..

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό είναι να διαβάσετε τη συγγραφή υποχρεώσεων του κατασκευαστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είστε ελεύθερος να επιλέξετε κουζίνα μπάνιο κτλ (και τα δάπεδα αν δεν είναι έτοιμα) αλλά μάλλον από τον προμηθευτη του κατασκευαστή και πληρώνοντας τη διαφορά. Αν δε θέλει να σας κανει τέτοια διεκόλυνση τότε κοιτάξτε να σας αρέσουν αυτά που θα μπούνε, αλλιώς κοιτάξτε αλλού για σπίτι. Ή πιέστε τον να σας εξυπηρετήσει 8-)

Link to comment
Share on other sites

Πριν προβείτε σε αγορα πάρτε τα σχέδια, αδειες, κλπ και δώστε τα σε μηχανικό. Εκείνος θα ρωτήσει τον εργολάβο για επιπλέον θέματα όπως μονωσεις, στεγανώσεις, κλπ. Μαζι λοιπόν θα δείτε εαν το ποσό είναι λογικό. Μετά μιλάτε για προπληρωμή.

Link to comment
Share on other sites

Καπάρο θα δώσετε ένα 10% περίπου, έπειτα κατά την πρόοδο των εργασιών δίνετε περίπου την διαφορά αντικειμενικής εμπορικής και κατόπιν κατά τα συμβόλαια το υπόλοιπο. Ρωτήστε και τον δικηγόρο σας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εχω σκοπό να τα δω αυτα και με μηχανικό. Απλα αυριο είναι το ραντεβού με τον εργολάβο για να μιλησουμε σχετικά με το πως θα κάνουμε την πληρωμή και ήθελα να έχω μια ιδέα σχετικά με το τι ποσό είναι λογικο να δινεις στον εργολάβο αν τα συμβόλαια γίνουν όταν το σπίτι είναι ακόμα στους σοβάδες. Σε μία συζήτηση που είχαμε μου είχε αναφέρει για 70% της εμπορικής αξίας. Σας φένεται αυτο φυσιολογικό? Μιλάμε για 110.000 απο τις 155.000.

Link to comment
Share on other sites

Χοντρικά:

 

Για μία μονοκατοικία σε δικό σου οικόπεδο

 

Ολοκληρωμένα Μπετά: 35%

Ολοκληρωμένοι σοβάδες: 55%

Ολοκληρωμένα δάπεδα - Υδραυλικά (χωρίς είδη υγιεινής & σώματα καλοριφέρ) - Ηλεκτρολογικά (χωρίς μπρίζες) - κιγκλιδώματα - ασανσέρ: 75%

 

 

Για μια πολυκατοικία πρέπει να υπολογίσεις και την αξία του οικοπέδου στα παραπάνω:

 

Ολοκληρωμένα Μπετά: 50%

Ολοκληρωμένοι σοβάδες: 70%

Ολοκληρωμένα δάπεδα - Υδραυλικά (χωρίς είδη υγιεινής & σώματα καλοριφέρ) - Ηλεκτρολογικά (χωρίς μπρίζες) - κιγκλιδώματα - ασανσέρ: 85%

 

 

Κανονικά συνήθως πληρώνεις σε τρείς δόσεις:

 

1) Με την ολοκληρωση του σκελετού (μπετά) 1/3

2) Με την ολοκληρωση των σοβάδων 1/3

3) Με το κλειδί στο χέρι 1/3

 

 

Είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής συγγραφή υποχρεώσεων με λεπτομερή περιγραφή όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

 

Καλό είναι στο συμφωνητικό να υπολογίσετε ενα ποσό το οποίο θα παρακρατηθεί και θα πληρωθεί στον εργολάβο οχι όταν θα παραλάβετε το σπίτι αλλά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί στο 100% όλες οι εργασίες στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής και του κλιμακοστασίου καθώς και θα έχει γίνει η ηλεκτροδότηση και υδροδότησή του. Εκεί γίνονται πολλές παρεξηγήσεις.

 

Επίσης σε πιθανές αλλαγές των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν (δάπεδα, κουζίνες, είδη υγιεινής, κουφώματα, ντουλάπες κλπ) θα πρέπει να καθορίσετε από τώρα το ποσό (τιμή ανα μονάδας μέτρησης) που θα αφαιρεθεί για το καθένα από αυτά με βάση το πόσο τα χρεώνει ο εργολάβος αυτή την στιγμή για να μην έχετε διαμάχες μετά (αφαιρεί λιγότερα από όσα περιμένετε εσείς). Να ξέρετε επίσης ότι για τις αλλαγές θα πρέπει να τον ειδοποιείτε εγκαίρως ώστε να μπορεί να προγραμματίσει σωστά τα συνεργεία και να μην επιβαρυνθείτε και επιπλέον κόστος τοποθέτησης ή αποξύλωσης των τοποθετημένων. Ακόμη εαν υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των υλικών που επιλέξατε θα πρέπει να περιμένετε όχι μόνο το χρόνο της καθυστέρησης αλλά και το πότε θα βρεθεί διαθέσιμος χρόνος από το συνεργείο τοποθέτησης (εαν αυτό έχει ήδη φύγει από την οικοδομή). Και φυσικά για ότι επιλέξετε εσείς, φέρετε και την ευθύνη της ποιότητάς του εαν κάτι πάει στραβά.

 

Σε κάθε περίπτωση ορίστε ημερομηνία παράδοσης και χρηματική ρήτρα για καθε ημέρα καθυστέρησης μετά από αυτή. Ορίστε επίσης ξεχωριστή τελική ημερομηνία παράδοσης και για τους κοινόχρηστους χώρους και κλιμακοστάσιο και για τις συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με χρηματικές ρήτρες επίσης.

 

Ένας έμπειρος σε κατασκευή μηχανικός θα σας βοηθήσει αρκετά. Πριν να υπογράψετε το συμφωνητικό ζητήστε αντίγραφο για να το μελετήσετε με την ησυχία σας. Έχετε όλο το δικαίωμα σε αυτό και μην υπογράφετε υπο πίεση.

 

Αυτα σε γενικές γραμμές

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι όντως ο εργολάβος ζητάει τώρα στα συμβόλαια τα 2/3 της τιμής εφόσον είναι στους σοβάδες. Θα δούμε για το πως θα κανονίσουμε το υπόλοιπο ποσό. Το κακό βέβαια με τον συγκεκριμένο είναι ότι δεν μου δίνει απαντησεις για το κόστος της κουζίνας προφασιζόμενος ότι ακόμα παίρνει προσφορές. Θα προσπαθήσω να τα ξεκαθαρίσω πριν υπογράψουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.