Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετασχηματιστής 1:1 σε μηχάνημα με αυτοματισμό


HMTY

Recommended Posts

Vampiris

Αυτό κάνω από τις αρχές Σεπτεμβρίου .Στην βιομηχανία που εργάζομαι βάζω ρελέ όπου μπορώ με στόχο όλη την εγκατάσταση .

 

Με αφορμή περιστατικό που έγινε το καλοκαίρι ο υπεύθυνος ασφαλείας, αφού είδε και την σχετική απόφαση, έδωσε διορία μέχρι τέλος Νοέμβρη, τέλος του χρόνου να υπάρχουν παντού ρελέ . Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά σιγά σιγά κάτι γίνεται .

 

Αναφέρομαι σε βιομηχανία με περίπου 280 εργαζόμενους και πολλές, σχετικά μικρής ισχύος μηχανές με λίγες εξαιρέσεις .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν διαφωνώ ότι, εφόσον ο νόμος του κράτους σας το επιβάλει, έτσι πρέπει να κάνετε...

Αλλά αυτή η οδηγία είναι ορθή; Έχει προκύψει από κάποια έρευνα; Υπάρχει κάποια στατιστική βιομηχανικών ατυχημάτων από όπου προκύπτει η αναγκαιότητας προστασίας των με ρελέ διαφυγής;

 

Φυσικά δεν με καίει άμεσα μια σχετική απάντηση, μια που δεν πρόκειται ποτέ να αναμειχθώ σε βιομηχανικές ή μη εγκαταστάσεις. Αλλά η γνώση του ότι και σε άλλους τεχνικούς κλάδους υπάρχουν παράλογες οδηγίες, θα ήταν μια παρηγοριά... :)

Link to comment
Share on other sites

Η τάση ελέγχου για την οποία συζητούμε είναι αποκλειστικά κομμάτι του πίνακα στον οποίο δημιουργείται για να εξυπηρετεί. Συνήθως κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτή άμεσα και δε διαφεύγει έξω από το εξάρτημα που τη χρησιμοποιεί. Αναφορικά με τους συναδέλφους που αναφέρονται σε ρελέ διαφυγής ρεύματος, φυσικά και χρησιμοποιείται στο ισχύος κύκλωμα. Η υλοποίηση τέτοιων προστασιών γίνεται μάλιστα και με ηλεκτρονόμους ψηφιακής τεχνολογίας που κάνουν όχι μόνο τη δαφυγή ως προς γη αλλά και χίλιες δυο άλλες προστασίες (ασυμμετρία φορτίου, βραχυκύκλωμα, κλειδωμένο ρότορα κ.λ.π.). Στο κύκλωμα ελέγχου χρησιμοποιείται επιτηρητής μόνωσης για την ανίχνευση τυχόν σφαλμάτων ως προς γή, χωρίς όμως διακοπή του κυκλώματος.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Με την ισχύουσα νομοθεσία, όσον αφορά τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση στην χρήση διάταξης διαφορικής προστασίας (ΔΔΠ). Πρέπει να υπάρχει σε κάθε κτίριο ή οικόπεδο και σε κάθε ηλεκτρικό κύκλωμα (μάλιστα, με ευαισθησία 30mA). (Παραπέμπω στο Βιβλίο Χ.Γ. Κουτρούλης, "Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης - απαιτήσεις ασφαλείας και λειτουργίας" Εκδ. Παπασωτηρίου, όπου είναι συγκεντρωμένη και κωδικοποιημένη η σχετική ηλεκτρολογική νομοθεσία). Όπως καταλαβαίνετε, σε εκτεταμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (μεγάλα κτίρια, βιομηχανικές κλπ., αυτό είναι ανέφικτο). Δυστυχώς, οι συντάκτες της σχετικής υπουργικής απόφασης, που επιβάλει την καθολική εφαρμογή της ΔΔΠ, είχαν μόνο τα κτίρια κατοικιών στο μυαλό τους. Προφανώς, πρέπει να αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση (γίνονται προσπάθειες, ανεπιτυχείς όμως μέχρι τώρα). Μέχρι τότε, κάθε ηλεκτρολόγος που έχει την ευθύνη λειτουργίας, κατασκευής, επισκευής ή συντήρησης της ηλεκτρικής εγκατάστασης, πρέπει να καλύψει με ΔΔΠ το σύνολο των κυκλωμάτων του.

Link to comment
Share on other sites

Οσοι προσπαθουν να επιβαλουν με διαφορα επιχειρηματα την υπαρξη ΔΔΕ στην βιομηχανια(σε οικιακες εγκαταστασεις και σε εγκαταστασεις με μεγαλη προσβαση κοινου ειναι ακρως επιβεβλημενο)μαλλον με μεγαλη ευγενεια ,εχουν αγρια μεσανυχτα.ΠΧ:Χαλυβουργειο 100 τοννων σε διαδικασια τηξης και σε περιβαλλον που τα νερα ειναι απαραιτητο εργαλειο να βγουν εκτος βοηθητικα απο ΔΔΕ λογω υγρασιας,ψαξε -βρες,ΠΧ Τμημα συνεχους χυτευσης σε ιδια βιομηχανια,σκεφτειτε οτι το νερο παραγει και τα παντα ειναι προσβασιμα στο νερο,σκεφτειτε λοιπον διακοπη βοηθητικων απο ΔΔΕ,παγωνουν τα παντα:καδοι,μπιγιετες,αναλωσιμα,κατασκευη,καθυστερηση παραγωγης.Ολα αυτα τα αναφερω ως παραδειγμα ,γιατι σε οποιες βιομηχανιες εχω υπαρξει ,ειτε σαν υπαλληλος ,ειτε σαν κατασκευαστης,ΔΔΕ δεν υφισταται.

Link to comment
Share on other sites

Πέραν των τεχνικών δυσχερειών και των δυσμενών επιπτώσεων στην παραγωγική διαδικασία, υπάρχει ένα θεμελιώδες ερώτημα: Προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα ή από κάποια μελέτη ότι η έλλειψη διαφορικής προστασίας αποτελεί (στατιστικά) βασική αιτία διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις;

Αν ναι, παρά τις δυσκολίες και το κόστος, καλώς ζητείται ο ΔΔΕ.

Αν όχι, κάτι είναι λάθος...

 

- Στο εξωτερικό (όπου υπάρχει η κατ' εξοχήν βιομηχανία) πως αντιμετωπίζεται το θέμα;

- Ξαναρωτάω: Είναι ξεκάθαρο σε ποιο τμήμα του δικτύου εστιάζεται ο κίνδυνος τον οποίο καλείται να αποτρέψει ο ΔΔΕ; Ο κίνδυνος βρίσκεται στην σταθερή εγκατάσταση (πριν τον ρευματολήπτη) ή στις συσκευές / εργαλεία (από τον ρευματολήπτη και μετά);

Link to comment
Share on other sites

Mεχρι στιγμης στατιστικα δεν προκυπτουν ατυχηματα σε βιομηχανιες λογω ελειψης ΔΔΕ,προκυπτουν ομως πολλα ατυχηματα στα εργοταξια,οπου υπαρχει ανεξελεγκτη χρηση εργαλειων απο μη αρμοδιους,και καταπατηση κανονισμων,οπου εκει ο ΔΔΕ ειναι το α και το ω μιας εργοταξιακης εγκαταστασης .Στο εξωτερικο οι βιομηχανιες στηνονται απο τις ιδιες κατασκευαστριες εταιρειες που στηνουν και τις δικες μας ,ειμαστε πολυ μακρια τεχνολογικα ακομη .

Link to comment
Share on other sites

...προκυπτουν ομως πολλα ατυχηματα στα εργοταξια,οπου υπαρχει ανεξελεγκτη χρηση εργαλειων απο μη αρμοδιους,και καταπατηση κανονισμων...

 

Προφανώς, αλλά δεν μιλάω για εργοτάξια, εργαστήρια, οικοτεχνίες, βιοτεχνίες που δουλεύουν με μία τριφασική παροχή Νο2... Μιλάω για πραγματική βιομηχανία, πραγματικές εγκαταστάσεις ισχύος, που έχουν σταθερή συντήρηση, που χρειάζονται ένα κάρο άδειες για να λειτουργήσουν, που λειτουργούν με τεχνικό ασφαλείας 24h το 24ωρο... Σαν αυτά που ανέφερες, χαλυβουργία κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί οι Δ.Δ.Ε. μέχρι πόσα ampere βγαίνουν; Εγώ έχω δει σε κατάλογο μέχρι 125Α. Αν έχω έναν κινητήρα που στην εκκίνησή του τραβάει 200-300 Α τι Δ.Δ.Ε. βάζω; Επίσης, εάν ήταν υποχρεωτική η τοποθέτησή τους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δεν θα έβγαινε κάποια απόφαση όπως έγινε με τους επανελέγχους στις οικιακές εγκαταστάσεις; Έτσι για να μας "τρομάξουν" - κινητοποιήσουν; Το να τοποθετήσω Δ.Δ.Ε. σε πίνακες φωτισμού-ρευματοδοτών το καταλαβαίνω, αλλά σε ολόκληρα πεδία με αρκετούς κινητήρες μου φαίνεται κάπως! Τέλος, πρώτοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών πινάκων δεν θα εφάρμοζαν την απόφαση; Όταν ζητάω από έναν κατασκευαστή ηλεκτρικών πινάκων την κατασκευή ενός πίνακα δεν είναι το ίδιο με το να ζητάω από έναν ηλεκτρολόγο εσωτερικών εγκαταστάσεων την κατασκευή μιας οικιακής εγκατάστασης; Και οι δύο δεν πρέπει να εφαρμόσουν μια νομοθεσία; Δεν θα έπρεπε οι πίνακες να έρχονται με Δ.Δ.Ε; Εγώ σε όσους εγκατέστησα δεν είδα κάτι τέτοιο!

 

Τελικά πρέπει να μείνουμε στο γράμμα ή στην ουσία του νόμου; Εννοούσαν τις οικιακές εγκαταστάσεις ή τα πάντα; Πάντως αν ακούσουμε καμιά "κουφή" απάντηση, όπως με την θεμελιακή γείωση, δεν θα παραξενευτώ καθόλου!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.