Μετάβαση στο περιεχόμενο

antonop76

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by antonop76

  1. Συμφνώ απόλυτα με τον fraafr... αυτή είναι η σωστή προσέγγιση στο ερώτημα σου.
  2. Καλησπέρα! Έχω κάνει ΜΒΑ και μπορώ να πώ οτι είναι ένα δίπλωμα για ανθρώπους με πολύ περισσότερη εμπειρία από 2-3 χρόνια δουλειάς. Προσωπικά μέχρι και 7 χρόνια προυπηρεσίας που έχω, τώρα αρχίζω να το χρησιμοποιώ σε περιορισμένο επίπεδο. Θα συμβούλευα το φίλο μας να βρεί μια σοβαρή δουλειά στο εξωτερικό και να είναι διατεθειμένος να κουραστεί πολύ τα πρώτα 2-3 χρόνια της καριέρας του αποκομίζοντας εμπειρίες. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αυτοπροσδιοριστεί.
  3. Καλησπέρα, Θα πρότεινα να ψάξεις τους διεθνείς κανονισμούς IEC (http://www.iec.ch) για τέτοιες περιπτώσεις. Τα δυιλιστήρια δουλεύουν επίσης και με κανονισμούς μεγάλων πετρελαικών κολοσσών όπως BP, EXXON κ.λ.π. σίγουρα θα έχουν, ρώτα το τμήμα μελετών τους.
  4. Με ασύγχρονη ή με σύγχρονη γεννήτρια (συνήθως οι ανεμογεννήτριες έχουν); τί ακριβώς ψάχνεις; Ο συγχρονισμός είναι το πάντρεμα τάσης - συχνότητας γεννήτριας και δικτύου. Εν ολίγοις για τη σύγχρονη γεννήτρια: - έλεγχος συχνότητας -> γίνεται με τον έλεγχο ταχύτητας περιστροφής του κινητήρα (θερμικού, υδροηλεκτρικού, αιολικού κ.λ.π.). Το σύστημα ελέγχου συγχρονισμού ελέγχει τις στροφές και αναλόγως επηρεάζει την παράμετρο που αυξομειώνει τις στροφές (π.χ. ροή νερού στο υδροηλεκτρικο, ποσότητα καυσίμου σε αεριοστρόβιλο, ποσότητα ατμού σε ατμοστρόβιλο, γωνία πτερυγίων σε αιολικό κ.λ.π.). Μόλις ικανοποιηθεί η διαφορά (+/- 0,5 Hz με γωνία τυπικά +/- 5 μοιρών) τότε εκπληρώνεται το κριτήριο - έλεγχος τάσης Ελέγχεται το ρεύμα διέγερσης του οποίου η τάση εξόδου της γεννήτριας είναι ανάλογη. αυτό γίνεται με έλεγχο του κυκλώματος διέγερσης με χρήση συνήθως ηλεκτρονικών ισχύος. Μόλις το όριο φτάσει εντός προκαθορισμένων ορίων (+/- 5%) Το κριτήριο εκπληρώνεται. Τη διαδικασία επιβλέπει κατάλληλος ηλεκτρονόμος συγχρονισμού ο οποίος δίνει τις εντολές αύξησης και μείωσης για τις δυο παραμέτρους και μόλις και τα δυο κριτήρια εκπληρωθούν, δίνει εντολή κλεισίματος διακόπτη ζεύξης με το δίκτυο. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το σταθμό, δίδεται εντολή ανάληψης φορτίου, σύμφωνα με την ηλεκτροπαραγωγική μηχανή και τις προδιαγραφές της Ασύγχρονη γενννήτρια (δε την έχω δουλέψει αλλά μάλλον θα είναι κάπως έτσι) Η γεννήτρια όντας σε ακινησία, συνδέεται στο δίκτυο και γίνεται κινητήρας επαγωγικός. Περιστρέφεται κάτω από τη σύγχρονη ταχύτητα. Σε αυτή τη φάση απορροφά ενέργεια από το δίκτυο. Μόλις αρχίσει η γεννήτρια να ωθείται ΚΑΙ από τον κινητήρα η επιτάχυνση της ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ελπίζω να βοήθησα.........
  5. Η τάση ελέγχου για την οποία συζητούμε είναι αποκλειστικά κομμάτι του πίνακα στον οποίο δημιουργείται για να εξυπηρετεί. Συνήθως κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτή άμεσα και δε διαφεύγει έξω από το εξάρτημα που τη χρησιμοποιεί. Αναφορικά με τους συναδέλφους που αναφέρονται σε ρελέ διαφυγής ρεύματος, φυσικά και χρησιμοποιείται στο ισχύος κύκλωμα. Η υλοποίηση τέτοιων προστασιών γίνεται μάλιστα και με ηλεκτρονόμους ψηφιακής τεχνολογίας που κάνουν όχι μόνο τη δαφυγή ως προς γη αλλά και χίλιες δυο άλλες προστασίες (ασυμμετρία φορτίου, βραχυκύκλωμα, κλειδωμένο ρότορα κ.λ.π.). Στο κύκλωμα ελέγχου χρησιμοποιείται επιτηρητής μόνωσης για την ανίχνευση τυχόν σφαλμάτων ως προς γή, χωρίς όμως διακοπή του κυκλώματος.
  6. Συμφωνώ με το φίλο prasino. Προσωπικά προτιμώ τα κυκλώματα ελέγχου με συνεχή τάση.
  7. Καλησπέρα, Έχω κάνει τέτοιο έργο 650kW. Είναι από τα αγαπημένα μου. Στο έργο μου όμως έχω σύγχρονη γεννήτρια (άλλη συνδεσμολογία). Με την ασύγχρονη γεννήτρια θα πρέπει να προσέξεις τη διαδικασία συγχρονισμού. Φυσικά και θέλεις ένα σύγχρονο σύστημα αυτοματισμού με κάποιο ηλεκτρονόμο προστασίας. Περισσότερα κατ ιδίαν.
  8. Καλησπέρα, Μπορούν να παραλληλιστούν αρκεί να έχουν την ηλεκτρονική πλακέτα που περιγράφεις. Γνωρίζω εξοπλισμό που έχει αυτή τη δυνατότητα. Συνήθως αυτό συμβαίνει μεταξύ εξοπλισμού από τον ίδιο προμηθευτή. Λογικά θα μπορούσε και αυτή η πλακέτα να μοιράζει με κάποιο προρυθμισμένο τρόπο τη συνολική ισχύ.
  9. Καλησπέρα σας, Θεωρώ πως όταν οι μηχανικοί συμμετέχουν σε μεγάλα έργα, ο καθένας είναι ειδικός στο αντικείμενο του. Δεν μπορεί κανείς να υποκαταστήσει τον άλλο, ούτε υπάρχουν πανεπιστήμονες που τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Αυτό συμβαίνει και εντός των ειδικοτήτων. Πάρτε παράδειγμα μια μεγάλη κατασκευή. Την όψη του κτιρίου θα την κάνει αρχιτέκτονας. Τα μπετά πολιτικός, τη θέρμανση/κλιματισμό μηχανολόγος, την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ασθενών ισχυρών ηλεκτρολόγος κ.ο.κ. Το ζήτημα είναι η σωστή αμοιβαία συνεργασία και η ομαλή ολοκλήρωση του έργου. Επιπλέον, εντός της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου υπάρχουν χίλια δυο αντικείμενα. Δεν μπορεί κάποιος που ειδικεύεται σε προστασία ηλεκτρικών δικτύων να ασχολείται ταυτόχρονα με βιοιατρική ή αυτοματισμό ή ηλεκτρονική. Ο καθένας στην αρχή της καριέρας του κάνει κάποιες επιλογές ακαδημαικές/επαγγελματικές και μαθαίνει καλά ένα αντικείμενο. Αν εντέλει ασχοληθείτε με μικρά έργα που απαιτούν λίγες και απλές γνώσεις τότε μπορείτε να συζητήσετε για εύρος γνώσεων.
  10. Φίλε καλησπέρα, Χρειάζεσαι τα εξής: 1) Μεταγωγικό διακόπτη δυο πηγών. Πρώτη πηγή θα είνα το δίκτυο της ΔΕΗ και δεύτερη η γεννήτρια σου. Οι δυο επαφείς θα έχουν ηλεκτρική ή/και μηχανική μανδάλωση μεταξύ τους. 2) Επιτηρητή τάσης στην έισοδο του δικτύου της ΔΕΗ. Το σήμα αυτό θα εκκινεί το Η/Ζ και αφού αυτό έχει εκκινήσει θα μετάγει την παροχή στο Η/Ζ. 3) Σηματοδοσία από το φλοτέρ σου που θα εκκινεί την αντλία που θέλεις. Χρήσιμο είναι στην πρόσοψη του πίνακα να έχεις χειριστήριο εκκίνησης της αντλίας χειροκίνητο (εσύ δίνεις εντολή με κουμπιά) ή αυτόματο (δουλεύει με το φλοτέρ που περιέγραψες) Το κύκλωμα αυτό υλοποιείται κυρίως με κλασικό αυτοματισμό όπως το θέλεις αλλά ο όγκος των υλικών (και το κόστος τους) πλησιάζει ή/και θα είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός PLC τύπου LOGO. Έπειτα σκέψου τι θα γίνει αν επεκταθεί η εγκατάσταση; (νέα γραμμή ποτίσματος, νέα αντλία κ.λ.π.).
  11. Το μεταπτυχιακό είναι αξιόλογο αν σε βοηθάει σε πρακτικά θέματα στη δουλειά σου ή αν σου δίνει τη δυνατότητα να εξειδικευτείς σε ένα τομέα που είναι επάγγελμα από μόνο του.
  12. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ GEORGE_1990! Καλός συνάδελφος!!!
  13. Φίλε στην περίπτωση σου οι σπουδές για Πολυτεχνείο είναι πιο λογική επιλογή. Δες αν μπορείς να σπουδάσεις Ελλάδα ή εξωτερικό
  14. Φίλε συνάδελφε (και εγώ ηλεκτρολόγος μηχανικός) θα πρότεινα σε εσένα και σε όλους τους συναδέλφους του Forum πρώτα να αποκατασταθείτε επαγγελματικά, να κατασταλάξετε στο τι πραγματικά σας αρέσει, τί πραγματικά χρειάζεστε και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε κατατακτήριες στο τμήμα που σας εξυπηρετεί. Προσωπικά παραθέτω τα εξής από την προσωπική μου καριέρα: - Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες. Δούλεψα σα τηλεπικοινωνιακός 4 μήνες και στη συνέχεια δουλεύω σαν μηχανικός αυτοματισμών. Ομολογώ ευτυχώς οτι βρήκα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. - Έχω μεταπτυχιακό στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Ενδιαφέρουσα τροπή στην καριέρα μου αλλά δε μπορεί να συγκινήσει ανθρώπους σαν εμένα που έχουν το μηχανιλίκι και τη μαυρίλα μέσα του (ναι υπάρχουν και αυτοί). Άλλοι συνάδελφοι το προτιμούν γιατί δίνει δυνατότητα εξόδου σε ανθρώπους που δεν αγαπούν τη δουλειά τους. - Σαν μηχανικός αυτοματισμού είμαι ηλεκτρολόγος, με τα δίκτυα υπολογιστών μου, τους επεξεργαστές μου, τους πίνακες μου, τη σύγχρονη τεχνολογία μου αλλά και τις διεργασίες τις οποίες καλούμαι να ελέγξω με τα συστήματα που σχεδιάζω. Πηγαίνω και στα εργοτάξια και κάνω δοκιμές. μου λείπει όμως η γνώση επί των φυσικών διεργασιών που ελέγχω. Γι αυτό το λόγο προσωπικά τείνω να δώσω κατατακτήριες στους χημικούς μηχανικούς. Σκεφτόμουν τους μηχανολόγους αλλά δίνουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Επιπλέον, δε ξέρω αν θα γίνω καλός χημικός σίγουρα όμως οι γνώσεις που θα αποκτήσω θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε αυτές που έχω τώρα. Ελπίζω να σε διαφώτισα.
  15. Θα πρότεινα πάντως εξωτερικό για ΔΟΥΛΕΙΑ πρώτα και κατόπιν για σπουδές
  16. Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι και εγώ για κατατακτήριες στους Χημικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ. Θα ήθελα επίσης περισσότερες πληροφορίες για τη σχολή. Παρακαλώ για τα σχόλια σας.
  17. Συνάδελφοι τα παραπάνω πρωτόκολλα είναι για εφαρμογές αυτοματισμού κτιρίων. Στη βιομηχανία υπάρχουν πολυάριθμα πρωτόκολλα για όλες τις δουλειές. Ενδεικτικά αναφέρω: -Modbus (RTU-TCP/IP) -Profibus -Devicenet -Controlnet -DNP-3 Σε ηλεκτρολογικές εφαρμογές (υποσταθμοί κ.α.): - IEC 60870-101/103/104 - IEC 61850 το ζήτημα είναι τι εφαρμογή έχει κανείς να υλοποιήσει.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.