Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Συνδυασμός πιεστικών δοχείων μεμβράνης


Theo_Blip

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορούν να συνδυαστουν δυο δοχεια μεμβράνης αντί ενός μεγάλου. Το ρωτάω διοτι στην πολυκατοικία που διαμένω ο υδραυλικός είπε οτι το δοχείο του πιεστικού που έχουμε είναι μικρό και είπε οτι μπορούμε να βάλουμε άλλο ένα και να συνδυαστούν. Μιλάμε για δίκτυο κρύου νερού. Στέκει κατι τετοιο, και εάν ναι πώς γίνεται?Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απεναντίας, είναι καλύτερα έτσι διότι έχεις και εφεδρεία στην περίπτωση που τρυπήσει το ένα δοχείο.

Link to comment
Share on other sites

Έχε υπόψη σου ότι δουλειά του δοχείου είναι να αποθηκεύει νερό υπό πίεση ώστε να μην χρειάζεται να εργάζεται συνεχώς η αντλία. Επομένως δεν αξιοποιείται η ονομαστική του χωρητικότητα, αλλά μόνον ο όγκος που αντιστοιχεί στην διαφορά πίεσης έναρξης - πίεσης διακοπής του πιεζοστάτη. Για την σωστή αξιοποίηση του πρέπει να έχει "φουσκωθεί" με την σωστή πίεση αέρα. Ο αναγκαίος όγκος του καθορίζεται κατά βάση από την αντλία και όχι από το δίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ότι ο όγκος του δοχείου καθορίζεται από το συνδιασμό αντλίας-δικτύου (δηλαδή αντλίας - καταναλώσεων). Η χειρότερη περίπτωση για την αντλία είναι η παροχή που ζητά το δίκτυο να είναι η μισή της παροχής που δίνει η αντλία στην περιοχή ρύθμισης του πρεσοστάτη (μέση παροχή αντλίας σε αυτή την περιοχή πιέσεων). Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τη μέγιστη συχότητα εκκινήσεων.

 

Αν η ζητούμενη παροχή είναι μικρή, ακόμα και μια μεγάλη (υπερδιαστασιολογημένη) αντλία βολεύεται με μικρό σχετικά δοχείο (μεγάλα διαστήματα off).

Link to comment
Share on other sites

Theo_Blip, ποιό είναι το πρόβλημα που θέλετε να λύσετε; Μπορεί να μην χρειάζεται να βάλετε μεγαλύτερο δοχείο.

 

Παρόμοιο θέμα: Πιεστικό σε δίκτυο ύδρευσης καταστήματος

Link to comment
Share on other sites

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα να μπει και δεύτερο ή ακόμα και τρίτο δοχείο, αρκεί αυτά να συνδεθούν παράλληλα σε κοινό manifold, να έχουν ακριβώς την ίδια πίεση μεμβράνης και να μην μεσολαβούν πόλύ μεγάλα μήκη σωληνογραμών μεταξύ τους γιατί οι ύδραυλικές απώλειες μπορεί να δημιουργούν υστέρηση στο πιό απομακρυσμένο. Προσθέτοντας άλλο ένα παράλληλα με το υπάρχον, αυξάνεις την υδροχωρητικότητα του δικτύου και επιμυκήνεις τους χρόνους λειτουργίας και παύσης της αντλίας σου. Δεν ξέρω αν είναι αυτό το ζητούμενο (σε περίπτωση π.χ. που κάνει πολλές εναύσεις το λεπτό η αντλία, μπορεί να καταστρέφει τις ηλεκτρικές επαφές στο ρελέ). Βέβαια εξομαλύνεις έτσι και τις βίαιες διακυμάνσεις τις πίεσης και ίσως δημιουργείς και ένα "καλύτερο αμορτισέρ" στα υδραυλικά πλήγματα αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα με το δίκτυό σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.