Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τηλεθέρμανση ή VRV;


ge_liakos

Recommended Posts

Θα ήθελα μια δευτερη γνώμη. Σε ένα κτίριο περίπου 300m2 θα γίνουν τα γραφεία μιας εταιρίας. Το κτίριο έχει σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ αλλα αντί για λέβητα έχει ενναλάκτη τηλεθερμανσης. Ο μηχανολόγος μου προτείνει να το αλλάξουμε και να θερμαίνεται πλέον το κτίριο με VRV. Από όσο ξέρω αυτά τα συστήματα λειτουργούν με ρευμα, έτσι δεν είναι; Το επιχείρημα του είναι πως παρόλο το εξτρα κόστος εγκατάστασης θα΄έχει κέρδος απο την λειτουργία. Ισχύει οτι θα έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας ή τα λέει για να πουλήσει το VRV. Τι θα προτείνατε εσείς; Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που έχει το κτίριο είναι φίλος μου και δεν θέλω να εκτεθώ στο μέλλον απο μια λάθος απόφαση.

Το ακίνητο βρίσκεται στην Ζώνη Δ ,πλέον, κατα ΚΕΝΑΚ άρα μιλάμε για αυξημένη περίοδο θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Κατά την ταπεινή μου γνώμη συνάδελφε και αν δεν συντρέχει άλλος λόγος που δεν γνωρίζω (απαίτηση και για ψύξη των χώρων), το να αντικαταστήσεις την τηλεθέρμανση με VRV, για θέρμανση των χώρων, είναι λίγο εξωφρενικό.

- Παρόλο που το σύστημα VRV είναι σημαντικά βελτιωμένο σε ότι αφορά τη θερμική απόδοση σε σχέση με τις συμβατικές αντλίες θερμότητας, εξακολουθεί να είναι αντλία θερμότητας και στους δύσκολους χειμώνες του τόπου μας, εδώ στο νομό μας, θα σε προδώσει. Στις χαμηλές θερμοκρασίες θα έχεις ανεμιστήρα περισσότερο παρά θέρμανση.

 

- Αποκλειστικά για θέρμανση, δεν υπάρχει περίπτωση η λειτουργία του VRV να είναι πιο οικονομική από την τηλεθέρμανση, δεν χρειάζεται οικονομοτεχνική ανάλυση. Δες το κόστος kWh της ΔΕΗ και χονδρικά θα έχεις την εικόνα.

 

Αν όμως θέλεις οπωσδήποτε και ψύξη των χώρων, οπότε επιλέγεις να εγκαταστήσεις VRV για ψύξη, η λειτουργία του συμπιεστή inverter, τις μέρες με λίγο κρύο (φθινόπωρο, άνοιξη) σε θέρμανση είναι αποδοτική.

 

Τέλος τα συστήματα αυτά δεν είναι και τα πιο φθηνά της αγοράς. Θα πάρεις υπ' όψιν και την συντήρησή τους.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε. Απο ότι κατάλαβα είμαστε και συντοπίτες. Είμαι πολιτικός και δεν ξέρω απο συστήματα θέρμανσης. Απο την μικρή εμπειρία μου η άποψη μου είναι θέρμανση με τηλεθερμανση και καλοριφερ.

Ψύξη θα υπάρχει αλλα απο όσο ξέρεις στην περιοχή δεν είναι και τόσο απαρατητο. Και επειδή το κτίριο θα αποτελείται απο ανεξάρτητους χώρους που ίσως να μην απαιτούν ταυτόχρονη ψύξη του πρότεινα κα καλύψει τις ανάγκες κάθε χώρου με μικρά κλιματιστικά.

 

Ο μηχανολόγος (δεν είμαστε συνεργάτες, είναι γνωστός του ιδιοκτήτη) του πρότεινε θέρμανση-ψύξη με VRV. Μάλλον μου μυρίζει ευκαιρία να βγάλει λεφτά απο το πουθενά. Εσείς τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να είναι και κάτι άλλο π.χ. απειρία ή εμμονή σε κυριλέ λύσεις (αν και με την ενεργειακή επιθεώρηση ο επιθεωρητής θα ξύνει το κεφάλι του σε περίπτωση που αλλάξεις τηλεθέρμανση με VRV).

Link to comment
Share on other sites

Να βρείτε ένα σοβαρό μελετητικό γραφείο το οποίο δεν κάνει εγκαταστάσεις και να σας πει την άποψή του. Σε όλο τον κόσμο πάντως και κυρίως στα πολύ ψυχρά κλίματα όπου υπάρχει δυνατότητα τηλεθέρμανσης την προτιμούν χωρίς σκέψη. Από αυτά που λες σε πρώτη φάση ούτε για αστείο δεν θα το άλλαζα. Καλό είναι όμως να τον "προκαλέσεις" να αποδείξει τα λεγόμενά του με μια προμελέτη. Όχι λόγια του αέρα. Και μόνο η συμπεριφορά να προτείνεις κάτι χωρίς να το αιτιολογείς γραπτώς είναι άσχημο και μάλιστα από μηχανικό...

Link to comment
Share on other sites

VRV για θέρμανση στην Κοζάνη? Έλεος...

 

Ναι αν χρειάζεται και ψύξη του χώρου το καλοκαίρι δεν το συζητάμε. Αλλά για θέρμανση, ειδικά όταν υπάρχει η δυνατότητα της τηλεθέρμανσης? Είναι σαν να πουλάς ψυγείο σε εσκιμώους!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί όλοι τόσο απόλυτα υπέρ της τηλεθέρμανσης??

 

Να τονίσω ότι δεν συμπαθώ το VRV και με συμφέρει επαγγελματικά περισσότερο η τηλεθέρμανση...

 

Ναι επιφανειακά πρέπει να είναι πιο φτηνή αφού είναι "τσάμπα" θερμότητα που αλλιώς θα πετιόταν στο περιβάλλον από το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.

 

Αλλά αν δούμε τα στοιχεία που δίνονται ίσως το VRV είναι η σωστή λύση.

 

Τα μοντέρνα καλά VRV λένε ότι δουλεύουν στην θέρμανση με COP γύρω στο 4 ή και παραπάνω. Ας είμαστε απαισιόδοξοι και πούμε ότι θα δουλέψει με ετήσιο COP=3.0. Άρα για κάθε ηλεκτρική kWh που θα καταναλώνει θα παράγει 3 kWh θέρμανσης....

 

Με το τυπικό κόστος της ηλεκτρικής kWh να είναι 0,129€ θα πει ότι το κόστος της θερμικής ενέργειας είναι 0,043€/kWhth

 

Άρα το VRV μπορεί ίσως να είναι πιο φτηνό στην χρήση από την τηλεθέρμανση... Δεν ξέρω αν τα COP 3-4 τα παίρνεις στην πράξη, λέω ότι έχω δει σε φυλλάδια.

 

Επίσης εφόσον είναι κτήριο γραφείων σχεδόν σίγουρα θα θέλει και τον κλιματισμό του το καλοκαίρι... Έτσι ίσως να μην αποφεύγεις το VRV ή κάτι παρεμφερές έτσι και αλλιώς...

 

Να πω άλλη μια φορά ότι δεν συμπαθώ το VRV και ότι περιβαλλοντολογικά σωστή είναι η τηλεθέρμανση. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.