Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνιστώσες σεισμού


 
acnt

Recommended Posts

Παιδιά, για να λέμε πως κάτι κάνουμε, στις μελέτες μας πάντα Κατακόρυφη συνιστώσα σεισμού με q=1...Αν και δεν έχω δει διαφορές στα αποτελέσματα...

 

Σε περίπτωση κατακόρυφης σεισμικής καταπόνησης οι στύλοι υπόκεινται σε θλίψη και εφελκισμό. Το τελευταίο με φοβίζει περισσότερο...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Ο Καρύδης έχει την γνωστή εμμονή του για την κατακόρυφη συνιστώσα. Εγώ στην διαμάχη αυτή ήμουν και είμαι με τον Γκαζέτα ο οποίος τεκμηριώνει αυτά που λέει περί εδαφικής ενίσχυσης κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως στο μέσο όπου οι συνδετήρες είναι πιο αραιοί, συνεπώς η περίσφιξη μικρότερη και άρα η αντοχή σε θλίψη μικρότερη;

 

Σε παλαιότερες οικοδομές, πριν την εμφάνιση του μανδύα συνδετήρων και όπου η τοποθέτηση των συνδετήρων γίνονταν με το "χέρι", η κρίσιμη περιοχή ήταν στο μέσο του στύλου (όπως καταδεικνύεται και από πληθώρα φωτογραφιών του σεισμού της Αθήνας). Σε νεότερες οικοδομές, όπου πλέον οι συνδετήρες τοποθετήθηκαν υπό τη μορφή μανδύα και φυσικά ισαπέχοντες σε όλο το μήκος του στύλου, η διάρρηξη εμφανίζεται στα σημεία μή ορθής αγκύρωσης των συνδετήρων.

Link to comment
Share on other sites

Βάσει κανονισμών οι κρίσιμες περιοχές είναι στον πόδα και στην κεφαλή του στύλου και εκεί μόνο επιβάλλεται η πύκνωση συνδετήρων.

Από το σεισμό της Αθήνας αποδείχτηκε ότι κάτι κάνουμε λάθος. Φταίει η κατακόρυφη συνιστώσα, φταίει κάτι άλλο, οι αραιοί συνδετήρες στο μέσο δεν καλύπτουν την τέμνουσα που τελικώς εμφανίζεται ή/και δεν δημιουργούν την απαραίτητη περίσφιξη στο μέσο του στύλου.

Εννιά χρόνια μετά δεν είδα να αλλάζει κάτι στον ΕΚΩΣ και να απαιτείται περίσφιξη όλου του ύψους του στύλου θεωρώντας το κρίσιμο αν και στην πράξη απ' τη στιγμή που χρησιμοποιείς βιομηχανικούς κλωβούς οπλίζεις με πυκνούς συνδετήρες παντού. Όμως δεν χρησιμοποιούν τέτοιους συνδετήρες όλοι οι κατασκευαστές και πάντοτε, είτε γιατί δεν υπάρχουν για όλες τις διατομές είτε για άλλους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι όλο το ύψος του υποστυλώματος πρέπει να θεωρείται κρίσιμο (πυκνοί συνδετήρες) γιατί μπορεί κατά την κατασκευή ή και αργότερα το υποστύλωμα να γίνει "θέσει" κοντό.

Link to comment
Share on other sites

Βάσει κανονισμών οι κρίσιμες περιοχές είναι στον πόδα και στην κεφαλή του στύλου και εκεί μόνο επιβάλλεται η πύκνωση συνδετήρων.

 

Για να μην παρεξηγηθώ βάσει κανονισμών είναι έτσι όπως τα λες. Απλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι κατά τη διάρκεια σεισμικής διέργεσης ακόμα και το μέσον του στύλου είναι κρίσιμη περιοχή. Το "σφάλμα" πιθανώς να οφείλεται στο ότι λαμβάνουμε υπ'όψιν μόνο τις διατμητικές τάσεις και όχι την σύνθλιψη λόγω κατακόρυφης συνιστώσας, όπου, για να το θέσω και πιό απλά, από τη στιγμή που ο πόδας και η κορυφή του στύλου είναι πρακτικά αμετάθετα κατά τον διαμήκη άξονα του στύλου η μόνη "διέξοδος" για ανακούφιση είναι η διόγκωση της διατομής στο μέσον. Φυσικά από τη στιγμή που παλαιότερα δεν πραγματώνονταν πύκνωση των συνδετήρων στο μέσον ο στύλος διαρρηγνύεται σε όλο το μήκος της ελλιπούς περίσφιξης.

Link to comment
Share on other sites

Διάτρηση θα έχεις σε μυκητοειδείς πλάκες ή σε εύκαμπτα πέδιλα. Αν έχεις δοκούς δε νομίζω να έχεις διάτρηση.

 

Κι όμως σε πολλά παλιά κτίρια οι κόμβοι είναι χάλια κατασκευασμένοι κ ελλιπείς σε σίδερα. Πίστεψέ το ή όχι αλλά στο σεισμό της Πάτρας προχθές είδα με τα μάτια μου διάτρηση πλάκας απο υποστύλωμα σε σχετικά νέο κτίριο. Αποκόπηκαν οι δοκοί κ τρύπησε η πλάκα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.