Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλουμίνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι;


ntsantakis

Recommended Posts

Γεια σας,

σκέφτομαι να βάλω κάγκελα σε νέα οικοδομή σε μορφή inox. ποιο είναι καλύτερο το αυθεντικό inox ή το inox αλουμίνιο; Τι αντοχές έχουν στο χρόνο, συντήρηση; βλέπω σε οικοδομές κάποια αλλά είναι με μαυρίλες, αυτά τι είναι

αυθεντικό inox ή inox αλουμίνιο;

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν απαντω με την εμπειρία μου σαν πραγματογνώμονας σε δικαστική διαμάχη όπου σε ξενοδοχείο στην Κεφαλλονιά έβαλαν "ινοχ" τα οποία μέσα σε 1 καλοκαίρι σκούριασαν και τρύπησαν.

 

Η λέξη ινοχ είναι πατενταρισμένη απο Ιταλική Εταιρία και αναφέρετε σε ειδικού τύπου ανοξείδωτο χάλυβα. Νομικά λοιπόν μιλάμε για ανοξείδωτο χάλυβα εκτός και εαν θα αγοράσετε απο τον Ιταλό.

 

Υπάρχουν 300 τύποι ανοξείδωτου χάλυβα που χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τα ASM. Σε αυτές τις οδηγίες/στάνταρτ ορίζονται τόσο οι τύποι, το περιβάλλον εργασίας, η διαδικασία τοποθέτησης, σύνδεσης, καθαρισμού μετά την τοποθέτηση, κλπ. Τα παρακάτω είναι ιδιαίτερα αυστηρά διότι μπορούν να καταστρέψουν τις δυνατότητες του χάλυβα και να επανέλθουμε στο πρόβλημα της Κεφαλλονιάς. Στην προκειμένη περίπτωση ο εργολάβος δεν τήρησε τις προδιαγραφές με αποτέλεσμα να βρεθεί να πληρώσει 300,000Ε για αντικατάσταση. Ινοχ + αλουμίνιο δεν ορίζετε σαν υλικό πουθενά και δεν ξέρω εαν τέτοιος τίτλος είναι δόκιμος. Με λίγα λόγια επιλέγετε ο τύπος (απο μηχανικό με γνώση στο θέμα), γράφονται τα στάδια τις διαδικασίας τοποθέτησης, συντήρησης και μετά κοστολογείτε και αποφασίζετε.

Link to comment
Share on other sites

Εάν εννοείς ότι θέλεις κάγκελα να μην σκουριάζουν και έχεις να επιλέξεις Inox (Ανοξείδωτος χάλυβας) ή Αλουμίνιο τότε ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές σου επέλεξε το Inox (Ανωξείδωτος Χάλυβας). Ο όρος Inox-Αλουμίνιο δεν είναι δόκιμος και δεν υπάρχει τέτοιο υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ενοεί το "ανοδειωμένο αλουμίνιο" που έχει σχεδόν ίδια όψη με τον ανοξείδωτο χάλυβα. Δεν ξέρω αν ο όρος είναι σωστός αλλα έτσι το έχω ακούσει.

Χρησιμοπιείται για να δώσει την ίδια όψη με μικρότερο κόστος. Για τις ιδιότητες του δε γνωρίζω αλλα χρησιμοποιείται αρκετά σε παραθαλλάσιες περιοχες.

Link to comment
Share on other sites

ινοχ ειναι σαν να λεμε παμπερς οπως λεει και ο κ. Ροδοπουλος....ειναι πατεντα...

 

το σωστο ειναι ανοξειδωτος χαλυβας πουχει πολλες κατηγοριες...

 

συνηθως οικοδομη βαζουν χαμηλης ποιοτητας και γιαυτο βαζουν γυαλιστερο γιατι επειδη ειναι χαμηλης ποιοτητας ξεθωριαζει με τον καιρο.....ειδικα διπλα στην θαλασσα σκουριαζει και γρηγορα σχετικα...

η κατηγορια που χρησιμοιποιειται ειναι το 304....αν δειτε ματ η σατινε πιθανοττατα ειναι 316 πουναι και καλυτερης ποιοτητας αλλα μεγαλυτερο κοστολογιο και εχει πιο μεγαλες αντοχες ...

 

 

το αλουμινιο ειναι εξορισμου ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ...το θεμα ειναι οτι ο επαγγελαμτιας που θα στο τοποθετησει θα πρεπει να δουλευει καποια τουρκικη εταιρια που ναχει μεγαλη γκαμα κομματιων για ολες τις περιπτωσεις..

το κοστολογιο του αλουμινιου ειναι το 1/2 συνηθως....

 

στις προσφορες μην υπολογιζεται το κοστος των τζαμιων γιατι ειδικα στα αλουμινια πολλες φορες ξεπερνα το κοστος του αλουμινιου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολλές εταιρίες στην Ελλάδα διαφημίζουν ινοχ. Νομικά είναι λάθος. Το κάνουν διότι βγήκαν οι κατασκευαστές συσκευών και πούλησαν το όνομα στον κόσμο. Η επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα έχει να κάνει με τα παρελκόμενα (συνδετήρες, κλπ). Στις βασικές αρχές, δεν κόβουμε, συγκολλούμε, κλπ κατα βούληση. Υπάρχουν εξαρτήματα σύνδεσης φτιαγμένα απο το ίδιο υλικό. Μια σοβαρή εταιρεία θα προτείνει 316L για παραθαλάσσιο ως ελάχιστη ποιότητα. Μια πιο σοβαρή θα χρησιμοποιήσει το EN 10088-2,3, EN 10297-2, κλπ. Η έκθεση στον ήλιο, τα δαχτυλίδια στα χέρια μας, κλπ επηρεάζουν πολύ την αντοχή του μετάλλου. Υπάρχουν ειδικά βερνίκια που προστατεύουν την επιφάνεια. Ποτέ δεν καθαρίζουμε με χλωρίνες ή άλλα χημικά με χλώριο. Δεν τα τρίβουμε με σκληρή επιφάνεια. Πάντα καθαρίζονται με μαλακό πανί (μάλλινο) και λίγη αραιή υγρή σιλικόνη σε απιονισμένο νερό. Το χάσιμο της γυαλάδας είναι φυσικό φαινόμενο που βοηθάει την αντιδιαβρωτική προστασία. Θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα. Το αλουμίνιο εκτός ειδικών κραμάτων δεν προστατεύει απο την διάβρωση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποιοι κατασκευαστές-εγκαταστάτες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ανοξείδωτες βίδες για την στήριξη των καγκέλων και τις ονομάζουν κατηγορίας Α2 ή Α4.(από ότι ξέρω η Α4 είναι μεγαλύτερης αντοχής σε διάβρωση-καλύτερη ποιότητα). Μήπως ξέρει κάποιος την επίσημη ονοματολογία του κράματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κοχλιών αυτών ή δεν είναι επίσημη τυποποίηση αυτή ? Είναι ποιοτικό κράμα ή είναι ότι ποιο φτηνό υπάρχει σε ανοξείδωτο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.