Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικία


a025085

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.Αφού βέβαια διάβασα όλα τις απόψεις σχετικά με το θέμα, ακόμα δεν μου έχει γίνει ξεκάθαρο το εξής:

- πολύ σωστά για να μπει Φ/Β σύστημα σε κοινόχρηστη ταράτσα μιας "κλασσικής" πολυκατοικίας πρέπει να υπάρχει "η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης απόφασης της Γ.Σ. ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων"

Ωραία? Το λέει ο νόμος ΤΕΛΟΣ.

 

Σε αυτήν την "κλασσική" πολυκατοικία, η οποία έχει 20 διαμερίσματα που ανοίκουν σε 20 διαφορετικούς ιδιοκτήτες και που η ταράτσα είναι κοινόκτητη και μοιρασμένη και στους 20 ισόποσοστιαία, κατοικείται π.χ. στα 10 διαμερίσματα μένουν οι ιδιοκτήτες ενώ τα άλλα 10 νοικιάζονται.

Μιλάμε για ένα αρκετά θεωρώ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.

 

Ερώτημα: Για να μπει Φ/Β στην κοινόχρηστη και κοινόκτητη ταράτσα απαιτείται οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ να συμφωνήσουν για να μπει κοινόχρηστο Φ/Β σύστημα.

Στην περίπτωση αυτή ο συμψιφισμός γίνεται στο κοινόχρηστο ρολόι.

-Επομένως θα μοιράζεται ισόποσα στα κοινόχρηστα το κέρδος από την παραγόμενη ενέργεια??

-Και αυτό το μοίρασμα προφανώς θα γίνεται στους 10 ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ και 10 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ??

-Αυτό το μοίρασμα θα γίνει βάσει των τετραγωνικών που έχει το κάθε διαμέρισμα με την ίδια λογική που μοιράζονται τα κοινόχρηστα?

 

Δηλ αν το 2μηνο το Φ/Β σύστημα παράγει 600ευρώ κάθε ένα εκ των 20 διαμερισμάτων θα παίρνει 600/20 = 30ευρώ? (είτε είναι ιδιοκτήτης , είτε ενοικιαστής)

 

-Και αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους ενοικιαστές , έρχεται στο όνομα των ενοικιαστών και όχι του ιδιοκτήτη υπάρχει πρόβλημα?

 

Μπορεί να ρωτάω ίσως και χαζά πράγματα αλλά αν γνωρίζει ακριβως κάποιος απο εσάς

σας παρακαλώ απαντήστε.

Σας ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Και επίσης ένα άλλο θέμα.

Ο νόμος μιλάει περί κάλυψης των θερμικών αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά?

Στην περίπτωση πολυκατοικίας δηλ τι πρέπει να γίνεται???

Κάθε διαμέρισμα να έχει και από εναν ηλιακό θερμοσίφωνα ( γιατι αν είναι έτσι .... )

Link to comment
Share on other sites

Τη ΔΕΗ δεν την ενδιαφέρει το πως θα μοιραστούν τα έσοδα. Μπορεί πχ να συμφωνήσουν οι 20 ιδιοκτήτες του παραδείγματός σου να παραχωρήσουν σε 1 μόνο ιδιοκτήτη ο οποίος και θα βάλει μόνος του τα χρήματα της επένδυσης τότε θα έχει και μόνος του τα έσοδα.

 

Εαν οι 20 ιδιοκτήτες αποφασίσουν να μοιραστούν τα έξοδα ισόποσα τότε θα μοιράζονται και τα έσοδα ισόποσα. Όπως και να έχει αυτό είναι καθαρά θέμα συμφωνίας των ιδιοκτητών.

 

Στα κοινόχρηστα υπάρχουν υπάρχει χωριστή χρέωση για ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Προφανώς τα έσοδα που αναλογούν στον ιδιοκτήτη θα αφαιρούνται απο το δικό του ποσό και ο ενοικιαστής θα πληρώνει κανονικά όπως θα πλήρωνε.

 

Το εαν ο λογαριασμός έρχεται στο όνομα του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή επίσης είναι αδιάφορο αφού σε τέτοιες περιπτώσεις εξουσιοδωτούν 1 ιδιοκτήτη ή το βάζουν στο κοινόχρηστο ρολόι. Αποκλείεται λοιπόν να επιλεγεί ιδιοκτήτης που δεν έχει ρολόι στο όνομά του.

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.

Μήπως γνωρίζεις, εσύ ή κάποιος άλλος κάτι και για το θέμα της υποχρεωτικής κάλυψης μέρος των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά προκειμένου να μπορεί να μπει Φ/Β?

Για την περίπτωση πολυκατοικίας π.χ 20 διαμερισμάτων-20 ιδιοκτητών θα πρέπει μέρος των αναγκων σε ΖΝΧ να καλύπτεται από ηλιοθερμικά και στα 20 διαμερίσματα ή αρκεί 1 από αυτά να έχει ηλιακό θερμοσίφωνα.

Link to comment
Share on other sites

Εαν περαστεί σε κάποιον ιδιοκτήτη θα πρέπει να έχει αυτός ηλιακό. Εαν περαστεί στο κοινόχρηστο ρολόι δεν ξέρω τι γίνεται. Εαν πάρουμε κατά γράμμα το νόμο θα πρέπει να υπάρχει ηλιακός για την παροχή της πολυκατοικίας αλλά είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Η λογική πάντως λέει οτι απο τη στιγμή που πρόκειται για πολυκατοικία αρκεί ένας οποιοσδήποτε ηλιακός αφού όντως καλύπτει μέρος των θερμικών αναγκών ζεστού νερού του κτιρίου.

Ίσως κάποιος συνάδελφος θα μπορούσε να απαντήσει με μεγαλύτερη βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τη λογική σου. Όντως, θα πρέπει να αρκεί ένας τουλάχιστον ηλιακός. Βέβαια ακόμα δεν έχω πάρει τηλ ΔΕΗ. Το αποφεύγω ελπίζοντας σε κάποια ήδη εμπεριστατομένη απάντηση μέσω του Forum αυτού.

****Διαγραφή ερώτησης που έχει γίνει άλλες δυο φορές και έχει μεταφερθεί σε νέο θέμα**** miltos

Link to comment
Share on other sites

Και σε ποιανου το ρολοι θα συνδεθει το συστημα?

Πως θα διασφαλισουν ολοι οτι θα πληρωνονται και οι υπολοιποι και θα ειναι νομικα καλλυμενοι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.