Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόσο γραφειοκρατικές είναι οι άδειες στην Ελλάδα;


Recommended Posts

Ευχαριστώ mechon.

Τελικά αυτό που παρέθεσα παραπάνω έχει περισσότερα στοιχεία.

 

Για άδεια εγκαταστάσεων (???) λέει 15 ημέρες χωρίς κόστος.

Αποκλειστικά για την έκδοση οικοδομικής άδειας λέει 90 ημέρες (ότι λέει ο νόμος αν θυμάμαι καλά) και χωρίς κόστος (no charge)

Για σύνδεση με ΔΕΗ λέει 45 ημέρες με κόστος 10.000€

Για την τελική επιθεώρηση από τον Δήμο λέει 1 ημέρα χωρίς κόστος (τι είναι αυτό?? Η θεώρηση για σύνδεση με OΚΩ?)

Για άδεια έναρξης εργασιών (μάλλον για κατάληψη πεζοδρομίου μιλάει) λέει 3 ημέρες με κόστος 600€

κλπ κλπ

 

Αυτό που δεν μπόρεσα να βρω είναι τις πηγές τους.

Αν είναι η νομοθεσία τότε απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι είναι στοιχεία των Υπουργείων και φυσικά, όπως γίνεται πάντα, τα greek statistics δίνουν και παίρνουν.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης ξέχασα να πω πως δεν λέει πουθενά για άδειες από Δασαρχείο, Αρχαιολογίες, Αεροπορίες, περιβαλλοντικά, υπουργείο Υγείας (και ευεξίας πλέον), Υπουργείου Αθλητισμού!!! κλπ.

Ενώ στο Βέλγιο, για παράδειγμα, λέει πως είναι 75 ημέρες αλλά μέσα σε αυτές είναι και 60 ημέρες για περιβαλλοντικούς όρους.

 

Επίσης οι ημέρες που αναφέρονται είναι ημερολογιακές!!!!!!

Να δω σε 3 μήνες οικοδομική άδεια εργοστασίου να πέσω να πεθάνω......

Link to comment
Share on other sites

Ο ορθολογισμός σκέψης είναι ζητούμενο αλλά θα προσπαθήσω...

-Η έρευνα που αναφέρομαι γίνεται από τη Διεθνή Τράπεζα και δεν αφορά απλά μια μελέτη αλλά ένα οδηγό για τους επενδυτές. Ως γνωστόν, τέτοιες έρευνες δεν μπορούν να αναφέρονται σε greek statistics - γίνονται, όπως αναφέρει και η Καθημερινή την προηγούμενη Κυριακή, με συνεντέξεις σε επιχειρηματίες.

-Η μέθοδος συλλογής στοιχείων είναι αυτή που ισχύει για όλες τις χώρες

-Υπάρχουν ένα σωρό ανάλογα στοιχεία τα οποία θάβονται επειδή δεν συμφέρουν. Για παράδειγμα, για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν αναφέρεται πουθενά ότι βγήκαν δεύτερα στα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δόθηκε ευρεία έκταση στην έρευνα μιας εφημερίδας που κατατάσσει τα Πανεπιστήμια.

- Κανείς δεν μιλάει για το αίσχος της Ελλάδας να είναι μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους αποφοίτους χαμηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης

Καληνύχτα σας

Link to comment
Share on other sites

....... Κανείς δεν μιλάει για το αίσχος της Ελλάδας να είναι μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους αποφοίτους χαμηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης

Καληνύχτα σας

Γιατί είναι περίεργο αυτό ;

Η Ελληνική Πολιτεία και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια-Πολυτεχνεία είναι ιδεολογικά αντίθετα με την οποιαδήποτε σύνδεση των σπουδών με τίς ανάγκες της οικονομίας-βιομηχανίας-βιοτεχνίας κλπ, συνεπώς, όσοι δεν χρειάζονται στην λειτουργία της οικονομίας θα μένουν άνεργοι.

 

Όσον αφορά τώρα το θέμα των αδειών δεν έχει νόημα να συζητάμε για γραφειοκρατία κλπ. γιατί, στην Ελλάδα, οι διάφορες άδειες υπάρχουν για :

 

α) να έχουν οι πολιτικοί κάτι να ανταλλάξουν με τους ψηφοφόρους τους και

β) να υπάρχει η δυνατότητα χρηματισμού των εμπλεκομένων Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Ξέρω ὀτι αυτό που λέω ακούγεται υπερβολικό, αλλά, (σαν ένα απλό παράδειγμα μόνον), ερωτώ :

 

Τι ενδιαφέρει την Ελληνική κοινωνία εάν ένας ιδιοκτήτης κατασκευάσει, ένα, δύο ή τρία υπόγεια στο σπίτι του ;

Σε τί επηρεάζεται το οικιστικό περιβάλλον άπό τα τρία, τέσσερα η πέντε υπόγεια ; ώστε να χρειάζεται κανονιστική νομοθεσία και άδεια για αυτό ;

τόσο πολύ μάλιστα που να ασχοληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με το θέμα ;

 

Το κανονιστικό-ρυθμιστικό πλαίσιο στην τελευταία σοσιαλιστική χώρα της Ευρώπης είναι κατ΄ευθείαν απόγονος του φεουδαρχικού αντίστοιχου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της ΥΠΑ θεωρούν ότι τα τέλη υπερπτήσεων τους ανήκουν και ζητάνε το ποσοστό τους από αυτά, τό ίδιο οι δημόσιοι υπάλληλοι τελωνειακοί για τα έσοδα των τελωνείων, τό ίδιο οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί από τον προϋπολογισμό των εκτελούμενων έργων κλπ κλπ κλπ.

Και όσοι, ή δεν έχουν ακόμα καταφέρει να επιβάλουν με νόμο την απαίτησή τους, ή δεν είναι ευχαριστημένοι από το ποσοστό, το "βελτιώνουν", καθυστερώντας ΠΔ και "αποφάσεις", φτιάχνοντας νέες καλύτερες διαδικασίες και κανονισμούς, ζητώντας χαρτιά που ξέρουν ότι δεν μπορούν να βρεθούν κλπ κλπ κλπ.

Μόνον λόγω της Ευρωπαϊκής ένταξης άρχισε το σύστημα να παρουσιάζει κάποιες ρωγμές αλλά γενικά ακόμα αντέχει πολύ καλά.

Οι επόμενες 100 ημέρες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση ευθύνεται που δεν έχουν δουλειά οι απόφοιτοί της.

Για αυτό το λόγο οι Έλληνες επιχειρηματίες προσλαμβάνουν σωρηδόν επιστήμονες υψηλής αξίας από το εξωτερικό που να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις έρευνας και τεχνολογίας του Ελληνικού Επιχειρείν.

 

Πρόσφατα είδα ανακοίνωση επιχείρησης που γειτνιάζει με τον Ασωπό, να αναζητά απεγνωσμένα Χημικό Μηχανικό κατάλληλο για να περιορίσει τα απόβλητά της. Δεκάδες μονάδες βιολογικών καθαρισμών σε όλη τη Χώρα αναζητούν επιτέλους κάποιο μηχανικό για να τις επιβλέπει

Εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν καθημερινά ικανούς μηχανικούς που να είναι ικανοί να τους σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού για να μπορέσουν να λάβουν πιστοποιητικό περιβαλλοντικής διαχείρισης που τους ανοίγει το δρόμο σε ψαγμένους τουρίστες υψηλού οικονομικού στάτους.

Μην πω για τα κανάλια και τις εφημερίδες που δεν μπορούν να βρουν αξιόλογους πτυχιούχους πανεπιστημιακών σχολών που να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της Ελληνικής δημοσιογραφίας.

 

Αντίθετα, οι Έλληνες απόφοιτοι που πάνε στο εξωτερικό δεν μπορούν να βρουν δουλειά πουθενά. Κανείς δεν τους προσλαμβάνει και όσοι πιάνουν δουλειά, συνήθως αποτυγχάνουν.

Επίσης, ως γνωστόν, οι Έλληνες απόφοιτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μεταπτυχιακών γιατί δεν είναι προετοιμασμένοι σωστά από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Και εγώ που γράφω εδώ είμαι εξωγήινος αλλά πληροφορήθηκα τη συζήτηση και είπα να πω καμιά .....κουβέντα για να περάσει η ώρα.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, μην τσιμπάτε.

δεν τσιμπάμε ότι μας τσαμπουνάει ο κάθε δημοσιογράφος

με θέμα της γραφειοκρατίας ασχολούμαστε και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινόοτητά μας και το δημόσιο συμφέρον

 

Ξέρω ὀτι αυτό που λέω ακούγεται υπερβολικό, αλλά, (σαν ένα απλό παράδειγμα μόνον), ερωτώ :

 

Τι ενδιαφέρει την Ελληνική κοινωνία εάν ένας ιδιοκτήτης κατασκευάσει, ένα, δύο ή τρία υπόγεια στο σπίτι του ;

Σε τί επηρεάζεται το οικιστικό περιβάλλον άπό τα τρία, τέσσερα η πέντε υπόγεια ; ώστε να χρειάζεται κανονιστική νομοθεσία και άδεια για αυτό ;

τόσο πολύ μάλιστα που να ασχοληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με το θέμα ;

να το πω απλά

μας ενδιαφέρει διοτι δεν μπορεί ο καθένας να κτίζει ανεξέλεγχτα όσο αντέχει η τσέπη του

 

επειδή δηλ πληρώνει πρέπει τα μπάζα του και τα σκουπίδια του να γεμίσουν μια χωματερή

χωρις να αναφερθώ σε άλλα θέματα

 

δυστυχώς ο καθένας μας δεν έχει την παιδεία να αντιλαμβάνεται το "μέτρο"

οπότε ΝΑΙ δυστυχώς πρέπει να έχει περιορισμούς

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

.....Για αυτό το λόγο οι Έλληνες επιχειρηματίες προσλαμβάνουν σωρηδόν επιστήμονες υψηλής αξίας από το εξωτερικό που να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις έρευνας και τεχνολογίας του Ελληνικού Επιχειρείν....

Όχι, αλλά για αυτό σχεδόν κανείς Έλληνας επιχειρηματίας, (πλην ελαχίστων), δεν έχει καν προσπαθήσει να δημιουργήσει ελληνική τεχνολογία, απλά την αγοράζει έτοιμη από έξω.

Επίσης για αυτό, οι υπερ-στελεχωμένες με Έλληνες μηχανικούς, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΑΣΠΡΟΦΟΣ κλπ δεν κατάφεραν να παράξουν κάτι χρήσιμο παρά τα τόσα δις ευρώ που μας έχουν στοιχίσει έως τώρα καί τελικά και για αυτό η Ελληνική οικονομία είναι μόνον "λίγη θάλασσα, λίγο κρασί και το αγόρι μου" και οι Έλληνες μηχανικοί κυνηγάνε μιά θέση ΠΕ στο Δημόσιο.

Εάν εσύ θεωρείς ότι τα Πολυτεχνεία χρειάζονται για να παράγουν Μηχανικούς που θα λειτουργούν Βιολογικούς καθαρισμούς και θα εξοικονομούν ενέργεια στα Ξενοδοχεία, τότε μπορείς να είσαι ευχαριστημένος, σε αυτό τα καταφέρνουν πολύ καλά. Εγώ άλλους Έλληνες Μηχανικούς θαυμάζω (γιατί φυσικά υπάρχουν και πολλοί άξιοι θαυμασμού).

Επίσης αυτήν την τοποθέτηση περί περιζήτητων Ελλήνων αποφοίτων κλπ κλπ, έχεις κάποια αριθμητικά στοιχεία που να την στηρίζουν ; γιατί την ακούω πολλά χρόνια τώρα, αλλά δεν έτυχε να δώ και κανα νούμερο και η εμπειρία από τον προσωπικό μου κύκλο λέει άλλα.

 

......επειδή δηλ πληρώνει πρέπει τα μπάζα του και τα σκουπίδια του να γεμίσουν μια χωματερή χωρις να αναφερθώ σε άλλα θέματα.......

δυστυχώς ο καθένας μας δεν έχει την παιδεία να αντιλαμβάνεται το "μέτρο" οπότε ΝΑΙ δυστυχώς πρέπει να έχει περιορισμούς ...

δηλαδή, για να καταλάβω, απαγορεύουμε τα πολλά υπόγεια για να μην γεμίσουμε μπάζα ;

ποιά είναι τα άλλα θέματα ;

Εάν εννοείς το "μέτρο" από το "ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ", αυτό αφορά τον ρυθμό ή την εσωτερική αρμονία των πραγμάτων και εγώ δεν βρίσκω καμιά ανάγκη αρμονίας στον αριθμό των υπογείων ενός σπιτιού και επίσης αρχίζω να ανατριχιάζω ελαφρά στην σκέψη ότι χρειάζεται κάποιου είδους Εγκεκριμένης "Παιδείας" ακόμα και για να φτιάξει κάποιος ένα υπόγειο στο σπίτι του.

Link to comment
Share on other sites

ποιά είναι τα άλλα θέματα ;

εκτός από τα μπάζα που είναι σημαντικό

 

άπειρη ενέργεια

άσκοπη διατάραξη του υπεδάφους

 

Εάν εννοείς το "μέτρο" από το "ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ", αυτό αφορά τον ρυθμό ή την εσωτερική αρμονία των πραγμάτων και εγώ δεν βρίσκω καμιά ανάγκη αρμονίας στον αριθμό των υπογείων ενός σπιτιού και επίσης αρχίζω

αυτό λεω και εγώ επειδή ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για το μέτρο

δυστυχώς πρέπει να το ορίσει η νομοθεσία

Link to comment
Share on other sites

μα τα χὠματα τα χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε τα λατομεία, αυτά με τί θα γεμίσουν ; μόνο με σκουπίδια ; προτιμάμε τα σκουπίδια από το χώμα ;

μήπως τότε πρέπει να θεσπίσουμε και νόρμες κατανάλωσης ενέργειας ; με ποιά κριτήρια ; κοινωνικά ; παιδί και 100 Kwh ας πούμε ;

διατάραξη του υπεδάφους ;;;;;!!!!!!! πώς την μετράς αυτή ; πόση διατάραξη είναι καλή και πόση δεν πρέπει ;

Πότε είναι περισσότερο διαταραγμένη η Κλόκοβα ; (ένα επόμενο θέμα που θα αποφασίσει το ΣτΕ), όταν την περνάς από μέσα με στοά, ή εξωτερικά με γέφυρα ; εσύ τί λές ;

 

με τον κρατικό παρεμβατισμό και την προσπάθεια να "κανονίσουμε" τα πάντα έχουμε από καιρό ξεφύγει εντελώς,

δυστυχώς, όχι αναζητώντας κάποιο μέτρο, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, επειδή αρνηθήκαμε συστηματικά τον ορθό λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.