Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμογέφυρες και νέα πιο ικανά θερμ/κα υλικά


Highlander

Recommended Posts

ΔΕ ΜΙΛΗΣΑ για μείωση. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. Τις θερμογέφυρες τις παίρνω σαν δεδομένο και μιλάω για το αν υπάρχει βελτίωση χρησιμοποιώντας καλύτερα υλικά.

Υπομονή και λίγο να βρώ τα U και τα λ. Υπομονή πως τα καταφέρνετε έτσι, να κάνουμε ένα απλό ερώτημα και δυό σελίδες μετά για άλλα και άλλων να μιλάτε και να βγάζετε και εσφαλμένα παραδείγματα για το τι εγώ δεν ξέρω να "τι είναι οι θερμογέφυρες"

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΠΑΝΤΑ αξίζει να χρησιμοποιείς υλικά που βελτιώνουν την θερμομονωση σου και τα οποια μεσα σε 2 χρονια εχουν κανει αποσβεση των χρηματων που ξοδεψες. Η εξιλασμενη πολυστερινη δεν είναι καινούργιο υλικό. Επίσης τώρα πια με τον ΚΕΝΑΚ εχε υπόψιν σου ότι μιλάμε πια για μονωσεις πάχους τουλαχιστον 6-7 πόντων παντού (και περισσότερο ανάλογα την περιοχή) οπότε όσο καλύτερο υλικό χρησιμοποιήσεις τόσο μικρότερο πάχος τοιχου θα έχεις και άρα καθαρά τετραγωνικά. Εάν μιλάς και για ιδιωτικά έργα τότε εννοείται ότι θα πεις στον πελάτη σου να ξεχάσει τους 3 & 5 πόντους και να βάλει 6 & 7. Ελάχιστα χρήματα παραπάνω τα οποία θα κερδίζει όλη του την ζωη. Νομίζω ότι αυτά είναι βασικά πράγματα για θερμομονωση και διακρίνω μια σχετική έγνοια (συγνώμη εάν σε προσβαλω) και γι αυτό προσπάθησα απλώς να βοηθήσω εξηγώντας κάποια πράγματα περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Highlander,

το παραπάνω ποσοστό σε θερμομονωτικές ιδιότητες το υπολογίζεις συγκρίνοντας το λ των δυο υλικών,

τις απώλειες απο τις θερμογέφυρες, βάσει των ΤΟΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ,

οπότε βρίσκεις την διαφορά της αξίας/απόδοσης του υλικού και επιλέγεις.

- συνάδερφος μηχανολόγος είπε οτι, εφαρμόζοντας την (παλιά πλέων) μελέτη θερμομόνωσης οι θεωρητικές απώλειες είναι μικρότερες απ' οτι στην πραγματικότητα, λόγω θερμογεφυρών.

Link to comment
Share on other sites

καλά τα λές SeNNinhA αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τις θερμογέφυρες αλλά και την αναπνοή των τοιχείων στις περιπτώσεις που εφαρμόζεις εξωτερική θερμοπρόσοψη και ταυτόχρονα έχεις διπλό τοιχο με ενδιαμεση μόνωση απο πετροβάμβακα?

Link to comment
Share on other sites

Highlander,

το παραπάνω ποσοστό σε θερμομονωτικές ιδιότητες το υπολογίζεις συγκρίνοντας το λ

 

Δεν καταλαβαίνω για τι μιλάς????

Link to comment
Share on other sites

Εαν κάνεις εξωτερική θερμομόνωση θα έχεις θερμογέφυρες μόνο στα μπαλκόνια και στα στηθαία της ταράτσας σου (εαν έχεις στηθαία) εκτός κι αν μονώσεις και τα στηθαία περιμετρικά.

 

Θέλει προσοχή στην τοποθέτηση η εξωτερική θερμομόνωση και στην στερέωσή της αλλά και στην προφύλαξή της από υγρασίες. Ειδικά εαν χρησιμοποιήσεις σαν μονωτικό την διογκωμένη πολυστερίνη ή πετροβάμβακα πχ. Γι αυτό προτείνεται η εξιλασμένη που είναι ελάχιστα υδρόφιλη. Οι υγρασίες ως γνωστόν στην πράξη καταργούν την θερμομονωτική ικανότητα των υλικών (όταν αυτά αποροφούν υγρασία). Χρειάζεται να κάνεις και μια στρώση για φράγμα υδρατμών επίσης.

 

Ο διπλός τοίχος με την ενδιάμεση μόνωση δεν σου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Απλά σου αυξάνει την θερμομονωτική ικανότητα του τοίχου σου και λειτουργεί θετικά.

 

Στην ουσία το κτίριό σου δεν αναπνέει από τους τοίχους αλλά από τα κουφώματα. Ακόμη και τα καινούργια ανοιγόμενα (τα συρόμενα είναι ακόμη χειρότερα) έχουν αθέλητο αερισμό (απώλειες) περίπου 5,5 μ3/h ανα τετραγωνικό κουφώματος. Εαν πάλι μιλάς για φράγματα υδρατμών το είπαμε πριν.

 

Φυσικά υπάρχουν και άλλες λύσεις. Η πιο φθηνή αλλά και πιο αποδοτική που μπορείς να κάνεις είναι η εκτοξευόμενη πολυουρεθάνη εξωτερικά του κελύφους σου. Η πολυουρεθάνη είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό αυτή την στιγμή και ταυτόχρονα το φθηνότερο και χωρίς προβλήματα με υγρασίες. Το μειονέκτημά της είναι ότι λόγω της εφαρμογής της με πιστόλι εκτόξευσης, ο χειριστής θα πρέπει να είναι έμπειρος και καλός για να σου βγάλει επιφάνεις κατά το δυνατόν με μικρές ανωμαλίες ώστε με το σοβάτισμά να έχεις μια όχι μόνο επίπεδη αλλά και κατακόρυφη επιφάνεια χωρίς μεγάλα πάχη σοβά.

 

Μπορείς να να κάνεις την κλασική τοιχοποιϊα σου με μόνωση στην μέση αλλά αντί για διπλό σενάζ να κάνεις δύο μονά και να δέσεις την τοιχοποιϊα σου με τα ειδικά τσέρκια που υπάρχουν. Ή ακόμη να χρησιμοποιήσεις μεταλλικά ή πλαστικά σενάζ.

 

Γενικά υπάρχουν λύσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να περιγραφούν όλες εδώ. Άλλες είναι εύκολα εφαρμόσιμες και άλλες δύσκολα.

 

Ακόμη κι αν έχεις θερμογέφυρες, τώρα πια με τον ΚΕΝΑΚ μπορείς (και είσαι υποχρεωμενος) να τις υπολογίσεις και απλά να αυξήσεις το πάχος της θερμομόνωσής σου ώστε να διατηρήσεις τις απώλειές σου σε χαμηλά επίπεδα.

 

Φυσικά πάχη θερμομόνωσης των 3 εκατοστών είναι απλά υποτυπώδη και δεν παιζουν πια. Ούτε καν τα 5 εκατοστά δεν επαρκούν. Από 6 εκατοστά και πάνω πια.

 

Ο πετροβάμβακας είναι ενα καλό και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για εξωτερική θερμομόνωση εαν προσέξεις πολύ στην εφαρμογή του ώστε να μην έχεις υγρασίες σε αυτόν.

Link to comment
Share on other sites

@SeNNinhA όσον αφορά την ενεργειακή μελέτη θα την κάνουμε και θα εγκριθεί.

Πρακτικά στην υλοποίηση, όμως, αν "ντύσεις" μια κολώνα ή ένα τοιχείο και από τα πλάγια με θερμομόνωση για να αποφύγεις τη θερμογέφυρα σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ και τις φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει, τότε δε θα έχει επαφή το τούβλο με την κολώνα απευθείας, αλλά μέσω ενός ελαστικού υλικού που δεν έχει μηχανική αντοχή.

 

Σε αυτή την περίπτωση κατασκευαστικά είναι σωστό; Και τι θα γίνει στην περίπτωση ενός σεισμού ή των συστολών-διαστολών;

 

Εγώ σαν μελετητής Η/Μ θα το συμπεριλάβω στη μελέτη, αλλά πρακτικά εσείς οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί θα μας πείτε αν είναι υλοποιήσιμος αυτός ο τρόπος αποφυγής θερμογεφυρών;

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος είναι υλοποιήσιμος αλλά θα πρέπει να συζητηθεί με τον πολιτικό μηχανικό γιατί εγείρονται ερωτήματα όπως τα εξής:

1) έχει συμπεριληφθεί η ακαμψία της τοιχοποιίας στον υπολογισμό της σεισμικής απόκρισης του κτηρίου; Αν ναι τότε μάλλον δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η λύση.

2) Αν δεν έχει συμπεριληφθεί η ακαμψία της τοιχοποιίας λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην έχουμε κατάρρευση αυτής σε περίπτωση σεισμού; Εδώ θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος αγκύρωσης της τοιχοποιίας χωρίς να προκαλείται ζημιά στις κολώνες από τις μετακινήσεις της τοιχοποιίας.

 

Πάντως για εμένα και εδώ που έχουμε φτάσει η ευδοκιμότερη κατασκευαστικά λύση είναι αυτή του κελύφους εξωτερικής θερμομόνωσης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταργείται η ακαμψια της τοιχοποιιας παρεμβαλοντας μια στρωση εξιλασμενης πολυστερινης μεταξύ του τοιχου και της κολωνας. Κατ΄αρχας η ακαμψια εξακουλουθει να υπάρχει ακόμη και στην περίπτωση που αφήσεις κενό ενδιάμεσα απλά είναι εφικτές οι αρχικές ελαστικές παραμορφωσεις. Αλλα η εξιλασμενη είναι αρκετά συμπαγής και ελάχιστα συμπιεσιμη. Το πολυ πολυ δηλαδή να λειτουργήσει θετικά σε ένα σεισμό σαν αποσβεστηρας και να μειώσει και τις ζημιές στην τοιχοποια μας. Αλλωστε και σε ενα τοιχο με ανοιγματα δεν υπολογίζεις αναλυτικά την μείωση της ακαμψιας του παρότι μπορει να είναι μεγαλύτερη απο αυτή με την χρήση μονωτικου. Απο στατικής άποψης δεν τίθεται θέμα. Μα βλέπουμε τις ιδιότητες των υλικών και να τα κρίνουμε ανάλογα και ας μην κολλάμε μόνο στα παραδοσιακά υλικά και τεχνικές γιατί η επιστήμη προχωράει.

 

Παρόλα αυτά οποίος εχει αμφιβολίες ας υπολογίσει τις θερμογεφυρες του και ας μονωσει παραπάνω ή ας κάνει εξωτερική θερμομονωση. Ή ας ελαχιστοποιησει τις υπάρχουσες θερμογεφυρες όπου μπορει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

Θέλει προσοχή στην τοποθέτηση η εξωτερική θερμομόνωση και στην στερέωσή της αλλά και στην προφύλαξή της από υγρασίες. Ειδικά εαν χρησιμοποιήσεις σαν μονωτικό την διογκωμένη πολυστερίνη ή πετροβάμβακα πχ. Γι αυτό προτείνεται η εξιλασμένη που είναι ελάχιστα υδρόφιλη. Οι υγρασίες ως γνωστόν στην πράξη καταργούν την θερμομονωτική ικανότητα των υλικών (όταν αυτά αποροφούν υγρασία). Χρειάζεται να κάνεις και μια στρώση για φράγμα υδρατμών επίσης.

 

 

SeNNinhA συμφωνα με τον Παπαχαραλαμπους "Μονωσεις Δομικών Έργων", σελ 56 "Όσο πιο κοντα προς την εξωτερικη πλευρα του δομικου στοιχείου βρίσκεται η θερμομονωτική στρώση, τοσο μικραίνει ο κινδυνος συμπύκνωσης των υδρατμών λόγω διάχυσης. Όταν όμως η θερμομόνωση τοποθετειται στην εξωτερική επιφάνεια, τότε ο κινδυνος εκλείπει τελείως".

Οπότε απ οτι καταλαβαινω μαλλον περισσευει το φραγμα υδρατμων. Ποια ειναι η γνώμη σου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.