Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

@ aiche: Όσον αφορά στο δίκτυο διανομής, οι μηχανικοί του τότε ΔΕΣΜΗΕ, είχαν ανησυχήσει και ανέφεραν το πρόβλημα με τις αρμονικές που μπορεί να δημιουργηθεί σε ολόκληρο το δίκτυο από τα μεγάλα πάρκα, προκαλώντας ακόμα και κατάρευση.

Προτιμότερο θα ήταν να έχουμε 10 εγκαταστάσεις των 10kW σε στέγη, παρά 1 εγκατάσταση των 100 kW σε γήπεδο, είχε ακουστεί.

Δεν ξέρω αν ήταν προάγγελος των σημερινών (οικονομική ασφυξία του ΛΑΓΗΕ) ή αν έχει κάποια δόση αλήθειας.

 

@astrah: Όσον αφορά στα βενζινάδικα, διάβασα ένα άρθρο χθες το οποίο αναφέρει ότι ολοένα και αυξάνονται τα ΑΠ (Ανεξάρτητα Πρατήρια).

Στο χέρι μας είναι να ψωνίζουμε από ελληνικές εταιρείες και ελληνικά προϊόντα. Αν το καλοσκεφτούμε, τελικά δεν κοστίζει και πολύ περισσότερο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

οσον αφορα τις αρμονικές, ειμαι σιγουρος οτι σε καμια στιγμη στο μελλον θα ζητηθει να τοποθετηθουν διαταξεις που να τις μειωνουν, καθοτι αναβαθμιση του υφισταμενου δικτυο δε φιανεται στον ορίζοντα. το πολυ πολυ να γινει αναβαθμιση ορισμενων γραμμων που να ικανοποιούν τις νέες και εξελισσόμενες αλλαγές στις παροχές κ στις καταναλωσεις.

 

οσον αφορα τα ΑΠ που λέτε, η λύση δεν ειναι τα ΑΠ καθώς η τιμή πώλησης στο καταναλωτή εχει ελάχιστη απόκλιση απο αυτή του οργανωμένου δικτύου μιας brand εταιρίας. Αυτό συμβαίνει γιατι τα Διυλιστήρια ανηκουν σε λιγους οι οποίοι καθορίζουν τη τιμή στον ΑΠ που οταν γινει δυνατός θα τον σκισουνε...Λύση οπως κ στα ΦΒ εινα ιοι συνομοσποδίες ΑΠ ή μικρών ΦΒ επενδυτων που ομως ολοι μαζι εχουν ικανοποιητικό μερίδιο ωστε να μπορούν να πετυχαίνουν πράγματα...ο δρομος ομως στην Ελλαδα ειναι ηδη γραμμένος απο ορισμένες φαμίλιες και ορισμένους κατασκευαστές και στο τέλος με τον ενα ή με τον αλλο τροπο ξερουμε τι θα γινει...

η αποχη μου ειναι οτι τα ΦΒ στη στεγη σε μια 10ετία ή 20 ετία θα ειναι οτι και το κεραμίδι στη στέγη ή το PC και το κινητο....αυτονόητο, σα το γάλα στο τραπέζι

 

ΥΓ οι μεγάλες πετρελαικές είδαν και απόειδαν απο την Ελλαδα οπου επιτηδιοι με το προσχημα των ντεμεκ εξαγωγων και των ντεμέκ μεταφορτώσεων σε νατοικά πλοια εβγαλαν δις κα ιτην κανουν...μετα την texaco,shell και η bp πλεον φευγει και θα μεινει η οικογενεια ταδε η οικογενεια δεινα και εμεις να ενισχυουμε τα ελληνικά προιόντα...

Edited by electro80
Link to comment
Share on other sites

Εφοσον δεν ειμαστε διατεθειμενοι σαν χωρα να επενδυσουμε σε εργα υποδομης για να βγαλουμε τα επομενα 30-50 χρονια, ειδικα στον ενεργειακο τομεα, τοτε χαιρετισματα.

Ολα τα αλλα ειναι απλα λυσεις τις στιγμης.

 

Το ηλεκτρικο δικτυο μας ειναι απραχαιωμενο οχι μονο σε εξοπλισμο, αλλα κ σε λειτουργια, εαν δεν ξεκολλησουμε κ το παμε ενα βημα παραπερα δεν θα μπορεσουμε να ενσωματωσουμε τα ΑΠΕ σε μεγαλα ποσοστα.

 

Και εγω θελω να πιστευω οτι σε 10 χρονια τα Φ/Β στα σπιτια θα ειναι αυτονοητα, αλλα πρεπει να αλλαξει το υπαρχον σκεπτικο αναπτυξης του ηλεκτρικου δικτυου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

george_RES

 

 

μακάρι!!! αλλα η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας ξεκινάει απο τα μεγάλα παιδιά. Πιστεύω να είμαστε εδώ αλλα βλέπω 8-10 800MW LPG στα επόμενα 5 χρόνια (Ροδος 1, Κρήτη 2, Ευβοια 1, 3 Θεσσαλία. Η λογική είναι απλή. Θα πρέπει στρατηγικά να είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε απο την Κύπρο. Οτιδήποτε παράγει ακριβή ενέργεια (Φ/Β) είναι λογικό οτι δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ποσοστό που να επηρεάσει την ενεργειακή/Εξωτερική/Αμυντική στρατηγική της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαίο οτι η ΜΕΤΚΑ έχει επενδύσει σοβαρά στον χώρο.

Link to comment
Share on other sites

κ.Ροδοπουλε εχετε απολυτο δικιο, οντως χωρις τους μεγαλους παιχτες δεν γινεται να κανουμε κατι.

 

Ηδη ομως η αιολικη ενεργεια ειναι εξαιρετικα φθηνη, κατι που την κανει εξαιρετικα ανταγωνισιμη, απλα οταν αναφερομαι σε αλλαγη δικτυο, αναφερομαι σε μια εντελως διαφορετικη νοοτροπια συστηματος, μια πιο αποκεντρωμενη παραγωγη με διαφορετικα fuel mix ανα περιοχη βαση της διαθεσιμοτητας αλλα κ διαφορετικα συστηματα αποθηκευσης ενεργειας (ειδικα οταν αναφερομαστε σε αναπτυξη με ΑΠΕ).

 

Οταν λεω αναπτυξη στον ενεργειακο τομεα μεσω ΑΠΕ, δεν το λεω γτ ειναι οικολογικα σωστο, καμια σχεση, ειμαι υπερ των ΑΠΕ γτ πολυ απλα μας προσφερουν ενεργειακη ανεξαρτησια κατι το οποιο ειναι ζωτικης σημασιας για την χωρα τοσο σε κοινωνικο, οσο κ εργασιακο επιπεδο. Φυσικα υπαρχουν πολλα πανω σε αυτο.

 

Αλλα προς το παρων δεν ειμαστε ετοιμοι σαν χωρα να αποκοπουμε απο τα τυπικα καυσιμα, λιγνιτη, ΦΑ, κλπ

Οι προβλεψεις στον ενεργειακο τομεα της ΕΕ ειναι τρομερα δυσοιωνες, η αυξηση της καταναλωσης θα ειναι τρομερη σε ολη την ΕΕ, κ η ενσωματωση των ΑΠΕ σε επιπεδο 80% στην ΕΕ, προυποθετει αλλαγη νοοτροπιας.

 

Την αλλαγη αυτη ηδη την εφαρμοζουν στο εξωτερικο, η Γερμανια εχει δεσμευτει για πληρη αλλαγη του δικτυου της κ κινειται αρκετα καλα προς τα εκει, Η Γαλλια το ιδιο, αν κ εχει πυρηνικη ενεργεια, επενδυει τρομερα ποσα σε αιολικα, υδροηλεκτρικα κλπ.

 

To θεμα ειναι για μενα η ενεργειακη ανεξαρτησια, απο εκει κ περα ολα μπορουν να παρουν τον δρομο τους, αλλα χωρις ενεργεια ξεχαστε τα παντα...

 

Τα ΑΠΕ δεν ειναι τοσο ακριβα οσο παλαιοτερα, ελπιζω κ πιστευω σε αυτα οτι θα καταφερουν σχεδον ολα τα ΑΠΕ να γινουν εξαιρετικα ανταγωνιστικα..για πολλουσ λογους!!

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνάς οτι η Γερμανία άλλαξε απο στοπ τα πυρηνικά στο να μείνουν τα πυρηνικά. Δεν πιστευω οτι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη διότι α) στην συγκυρία που βρισκόμαστε σίγουρα στις διαπραγματεύσεις με την Τροικα παίζονται και πολλά άλλα, β) θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική χρόνων και γ) θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία σε πολλούς τομείς. Η Γαλλία μην ξεχνάς οτι ιστορικά έχει στρατηγική του είμαι αυτόνομος αλλα ταυτόχρονα και ευέλικτος. Η ΕΕ εδώ και χρόνια (ψάξε και θα δεις) προσπαθεί να ενσωματώσει την Ουκρανία στους κόλπους της. Βέβαια ούτε ΗΠΑ ούτε Ρωσία δεν το θέλουν και είναι το μεγάλο στοίχημα. Κανένας στην Ευρώπη δεν πιστευει οτι θα πρέπει να πάμε σε ποσοστό 80% διότι πολύ απλά θα χάσει η ΕΕ την δυνατότητα να εμπλέκεται πολιτικά στην Μέση Ανατολή.

 

Αυτό που προσπαθώ να πώ είναι οτι α) η Ενέργεια είναι πολλά παραπάνω απο ενέργεια και β) οτι είναι παράλογο να πάμε απότομα σε 80% ΑΠΕ διότι η παγκόσμια οικονομία θα καταστραφεί. Οτι θα πάμε αναγκαστικά είναι σίγουρο (παίζετε βέβαια διότι υπάρχει τρομερή έρευνα στην εξόρυξη αποθεμάτων πετρελαίου σε μεγάλο βάθος) αλλα θα μας πάρει 50-80 χρόνια. Οσα δηλαδή και η Ελληνική κρίση. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δεν υποστηριζω οτι το 80% θα γινει αυριο, ο στοχος αυτος εχει προβληθει απο το IEA κ θεωρητικα ισως ειναι υλοποιησιμος εως το 2050. Με την προυποθεση οτι οι ενδιαμεσοι στοχοι (2020, 2040) ικανοποιουνται

 

Εχετε δικιο οτι η ενεργεια ειναι ουσιαστικα κ γεωπολιτικα παιχνιδια κ αλληλοεξαρτησεις, αλλα να συμπληρωσω οτι υπαρχει ενα σχεδιο διασυνδεσης ηλετρικων δικτυων που βασιζεται σε micro-grids, distributed generation κ ουσιαστικα επιτρεπει κ ενα ποσοστο ανταλλαγης ενεργειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να συμπληρώσω οτι υπάρχουν ήδη διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας+Γαλλίας +Ολλανδίας + Γερμανίας + Αυστρίας. Οι ενδιάμεσοι στόχοι δεν πρόκειται και μάλλον ποτέ (προσωπικά πιστεύω) οτι δεν είχαν ελπίδα πραγματοποίησης διότι πολύ απλά η ΕΕ δεν μπορεί να χαράξει ενεργειακή στρατηγική χωρίς την Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ινδία. Οπως πολλά άλλα θα δικαιολογηθούν απο την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να συμπληρώσω οτι υπάρχουν ήδη διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας+Γαλλίας +Ολλανδίας + Γερμανίας + Αυστρίας.

 

Χμμμ ενδιαφερον, αυτο δεν το ηξερα, αλλα ειναι κατι που θα γινοταν μεταξυ χωρων..

 

Το μεγαλο προβλημα με την Ελλαδα ειναι πως δεν εχουμε ενεργειακο σχεδιασμο της προκοπης, ολα ειναι στο ποδι, δεν γινεται να θες να σχεδιασεις την παραγωγη κ προωθηση ενεργειας κ να μην λαμβανεις υποψιν σου τα επομενα 20-30 χρονια κ τι μπορει να συμβει. Κ παντα φοβομασταν μην δυσαρεστηθει ο αλλος.

 

Οταν εισαι σοβαρο κρατος με στρατηγικο σχεδιασμο (και εργαλεια υπαρχουν για να κανεις τετοιο σχεδιασμο), αναλογως επενδυεις σε εργα υποδομων, ξεκινας κ αλλαζεις το συστημα σου, κ δεν δινεις υπερογκες FIT για τεχνολογιες, ενω ταυτοχρονα αυξανεις κ τον στρατηγικο σου ρολο στα ενεργειακα δεδομενα που κινεισαι, δημιουργεις βιομηχανιες κ ανοιγεις θεσεις εργασιας κλπ.

 

Δεν ξερω γτ, ισως εχει να κανει, με την ολη νοοτροπια μας σε ορισμενα θεματα, αλλα προσωπικα δεν βλεπω προκοπη τουλαχιστον στην αγορα των ΑΠΕ για τον Ελληνικο τομεα.

Link to comment
Share on other sites

The Guardian !!!!!!!!!!!!

 

Ιδανικά ΝΑΙ έχεις δίκιο. Αλλα δεν υπάρχει παγκοσμίως σοβαρό κράτος που ζητάει δανεικά, οι βιομηχανίες θα γίνουν εκεί που πρέπει στην Ελλάδα δεν πρέπει!!!! διότι η χώρα κατασκευάστηκε απο ξένους για να είναι consumer and holiday destination.

 

Αυτό που έχω καταλάβει στα 45 χρόνια μου είναι οτι η τεχνολογία δημιουργεί ιστορία, η ιστορία κατεστημένο και το κατεστημένο νοοτροπία. Στην Ελλάδα λέμε οτι φταίει η νοοτροπία και άρα θα πρέπει να πάμε πίσω στο κατεστημένο μετά στην ιστορία και τελικά στην τεχνολογία. Αυτό δυστυχώς δεν γίνετε με την παιδεία (έχει αποδειχτεί οτι συντηρεί μόνο την αρχή της αλυσίδας), διότι η ιστορία είναι πολυ-παραμετρική, το κατεστημένο είναι ανθρωποκεντρικό και άρα επηρεάζετε απο την Ιστορία και η νοοτροπία είναι αρκετά δύσκαμπτη. Τα παραπάνω δημιουργούν ένα ΔΤ και ένα ρυθμό που θα πρέπει να τρέχει τουλάχιστον το ίδιο με τον ρυθμό της τεχνολογίας. Στην Ελλάδα και τα 2 είναι στάσιμα!!!!

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.