Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

Κίνδυνοι υπάρχουν αναρίθμητοι σε κάθε επένδυση. Η πολιτεία ωφείλει να θεσπίζει κανόνες και να τους διαφυλάττει για όλους μικρούς και μεγάλους.

 

Συγνωμη αλλα σε μια ανγαγωνιστικη οικονομια δεν μπορει ο καθε επενδυτης να περιμενει το κρατος πατερουλη

να του εγγυηθει 100% την επενδυση του γιατι τοτε απλα δεν υφισταται επενδυση! Η εννοια της επενδυσης ειναι

στενα συνδεδεμενη με το ρισκο και τον κινδυνο αλλιως δεν μιλαμε για επενδυση.

 

Οταν επενδυεις στα φωτοβολταικα με ομολογουμενως-τουλαχιστον αρχικα-καλες αποδοσεις δεν μπορεις να περιμενεις

το κρατος πατερουλης να σου εγγυηθει 100% την επενδυση σου! Γιατι πολυ απλα μπορει ειτε να φαλληρισει η ΔΕΗ ειτε το

ιδιο ο κρατος πραγμα που τελικα εγινε.

 

Όλα στο πόδι - γιουρούσια και όποιος προλάβει - ας πρόσεχες. Προχειρότητα, λάδωμα, μέσο, αρπαχτή, μαζί τα φάγαμε.

 

Το περιβαλλον της επενδυσης πρεπει να το λαβεις υπ`οψιν σου αν σκοπευεις να βαλεις τα καλα σου λεφτουδακια!

Θα πρεπει καποια στιγμη να αποκτησουμε επενδυτικη παιδια, τα λεφτα δεν δημιουργουνται εκ του μηδενος, το

κρατος πατερουλης δεν προκειται να ειναι να μας καλυπτει οτι και να γινει.

Edited by MScEng
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παντως για να αλλαξει το κλιμα ειδικα στα ΑΠΕ θα πρεπει να γινουν δραστικες αλλαγες στο γραφειοκρατικο, ορους/ανοιγμα αγορας κ σχεδιασμο του δικτυου, πρεπει ουσιαστικα κ ξεκινησουμε απο το μηδεν, κοιτωντας τουλαχιστον μεχρι το 2050 αλλιως θα δειτε κ αλλες περιοχες να ''κλεινουν'' ρολλα στα ΑΠΕ κ δη στα Φ/Β

 

Πραγμα που δεν ειναι σε θεση κανεις να κανει, γτ οι επιπτωσεις θα ειναι πολλες

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Όπως ανέφερα οι κίνδυνοι που σχετίζονται με μία επένδυση σε Φ/Β είναι αναρίθμητη.Ενδεικτικά: να βρεις δάνειο και η τράπεζα ξαφνικά να απορροφηθεί από μία άλλη, να πέσεις σε ''λάθος'' εγκαταστάτη, να υπάρξει μία μεγάλη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, να κλείσει η εταιρεία των πάνελ και να πάνε οι εγγυήσεις στο βρόντο, να βγεις στη δραχμή και ο πληθωρισμός να τρέχει με 25%, ενώ εσύ θα αναπροσαρμόζεις στο 1/4 και άλλα πάμπολα πιθανά και απίθανα. Σε οποιοδήποτε μέρος του πολιτισμένου και φιλελεύθερου κόσμου η σύμβαση μεταξύ δύο μερών είναι ιερή και όταν αθετούνται ουσιώδεις όροι της καταγγέλεται και ο ζημιωμένος στρέφεται ακόμη και ενάντια στην ακίνητη περιουσία του παραβάτη. Στην Ελλάδα λοιπόν συμβαίνει αυτό που περιγράφεις. Το κράτος είναι ο κακός πατερούλης που κρατάει τη πίτα και το μαχαίρι και νομοθετώντας ανατρέπει συμβάσεις που το αφορούν και παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην ελεύθερη αγορά. Σύμφωνα με τη λογική αυτή όσοι ασχοληθήκαμε επενδυτικά ή επαγγελματικά με τα φωτοβολταϊκά "παίξαμε" και χάσαμε σε ένα τομέα που θα έπρεπε να αποτελεί τη ναυαρχίδα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν είναι κυνικό, είναι απαράδεκτο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το κράτος είναι ο κακός πατερούλης που κρατάει τη πίτα και το μαχαίρι και νομοθετώντας ανατρέπει συμβάσεις που το αφορούν και παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην ελεύθερη αγορά.

 

Δυστυχως ετσι ειναι αλλα αυτο γινεται με τις ευλογιες ολων μας.

 

Σύμφωνα με τη λογική αυτή όσοι ασχοληθήκαμε επενδυτικά ή επαγγελματικά με τα φωτοβολταϊκά "παίξαμε" και χάσαμε σε ένα τομέα που θα έπρεπε να αποτελεί τη ναυαρχίδα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν είναι κυνικό, είναι απαράδεκτο.

 

Δεν φταιει κανενα κρατος για την φουσκα των φωτοβολταικων. Ο καθε αχρηστος μετα το χρηματιστηριο ειδε στα φωτοβολταικα την κοτα που

κανει τα χρυσα αυγα. Ενα χωραφι και καποια μετρητα φτανανε. Ασε να μην μιλησουμε για τους ατελειωτους εγκαταστατες, μαγαζια που

ανοιξανε λες και ηταν σουβλακια κτλ κτλ.

 

Θεωρω οτι ο κατηφορος που θα υπαρξει για το φωτοβολταικα ωφειλεται στον επαρχιωτισμο, την κουτοπονηρια και την ελλειψη επενδυτικης

κουλτουρας που εχουνε(με) αρκετοι απο εμας.

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οπότε MScEng αν καταλάβαμε καλά ,μας λες ότι είναι δίκαιη τιμωρία γιατί παραβλέψανε επενδυτικούς κινδύνους.Και μάλιστα πόνο οι κονομημένοι είχαν ουσιαστικά δικαίωμα να κάνουν πάρκο γιατί αυτοί έχουν και τα λεφτά ντούκου.

Όσοι πήραν δάνειο ,την είδαν χρηματιστηριακά, οπότε δεν δικαιούνται να ομιλούν.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα άποψή σου η κοινωνία αν ήθελε καθαρές μορφές ενέργειας είχε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να πληρώνει τα 10 μεγαλοματσό των αιολικών και τα άλλα 100 των ΦΒ γιατί έτσι δεν θα έμπαινε ο κάθε φτωχομπινές με "κάποια μετρητά" στο παιχνίδι και δεν θα υπήρχε πρόβλημα κανένα. Άλλωστε τα οικιακά και τα κατοστάρια φταίνε για το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ ,σωστά; Αυτοί οι ενοχλητικοί ξυπόλητοι που μου θέλουν και επενδύσεις

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε MScEng αν καταλάβαμε καλά ,μας λες ότι είναι δίκαιη τιμωρία γιατί παραβλέψανε επενδυτικούς κινδύνους.

 

Δεν υπαρχει δικαιο και αδικο στις επενδυσεις, μονο ρισκο και αποδοση/κερδος. Ιδιαιτερα στα φωτοβολταικα που εχουμε να

κανουμε με την ΔΕΗ που ουσιαστικα διοικειται απο το ελληνικο κρατος, μπορει να μου πεις κανεις γιατι θεωρηθηκε ασφαλης

επενδυση? Οσοι δε επενδυσαν μετα τον Μαιο του 2010 που χρεοκοπησε το ελληνικο κρατος απλα αυτοκτονησαν.

 

Και μάλιστα πόνο οι κονομημένοι είχαν ουσιαστικά δικαίωμα να κάνουν πάρκο γιατί αυτοί έχουν και τα λεφτά ντούκου.

 

Και αυτοι θα την πατησουν οσο θα ειναι εξαρτημενοι απο την ΔΕΗ. Τωρα αν πανε για αλλα πιο χοντρα κολπα αλλη ιστορια αυτη.

 

 

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα άποψή σου η κοινωνία αν ήθελε καθαρές μορφές ενέργειας είχε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να πληρώνει τα 10 μεγαλοματσό των αιολικών και τα άλλα 100 των ΦΒ γιατί έτσι δεν θα έμπαινε ο κάθε φτωχομπινές με "κάποια μετρητά" στο παιχνίδι και δεν θα υπήρχε πρόβλημα κανένα.

 

Για να καταλαβω θεωρεις υγιη επιχειρηματικοτητα οτι εγινε με τα φωτοβολταικα? Σε καμια περιπτωση δεν τα βαζω με τους μικροτερους επενδυτες αλλα

με κατι ανοητους που δεν εβαλαν μυαλο με το χρηματιστηριο και συνεχιζουν να νομιζουν οτι βρεξει χιονισει ειναι εξασφαλισμενοι επειδη εχουν ενα

συμβολαιο με τη ΔΕΗ.

 

 

Άλλωστε τα οικιακά και τα κατοστάρια φταίνε για το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ ,σωστά; Αυτοί οι ενοχλητικοί ξυπόλητοι που μου θέλουν και επενδύσεις

 

Διαβασε ανωθεν τι ειπα για να καταλαβεις. Δεν κανω διαχωρισμο αναλογα με τα W αλλα με την νοοτροπια που μερικοι "επενδυσαν"....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστός rodag.

Δε μπορώ να καταλάβω την ελιτίστικη προσέγγιση για τους άχρηστους που χάλασαν τη δουλειά, ενώ το κράτος δε φταίει σε τίποτα.

Στις ΑΠΕ το κράτος οφείλει να ενισχύει με κατάλληλες πολιτικές και να βρίσκει το ιδανικό μίγμα κινήτρων για να μην υπάρχει ούτε υστέρηση ούτε υπερθέρμανση.

Η μαζικοποίησή τους ωφελεί το σύνολο δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διαχέοντας το κέρδος σε πολλούς.

Μάλλον παρασύρθηκες γιατί όπως τα λες, επειδή το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι δύσκολο, οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται από τους insiders, τους ημετέρους και τους κουλτουριάρηδες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να καταλάβω την ελιτίστικη προσέγγιση για τους άχρηστους που χάλασαν τη δουλειά, ενώ το κράτος δε φταίει σε τίποτα.

 

Συγνωμη γιατι παραλογιζομαστε. Διαφωνεις οτι εχει δημιουργηθει μια μεγαλη φουσκα με τα φωτοβολταικα?

 

Το κρατος ειναι αυτο που ειναι, δεν εχουμε το ελαφρυντικο της αγνοιας, πας και επενδυεις τα ωραια σου λεφτουδακια

υπογραφωντας ενα συμβολαιο με εναν τερραστιο μπαταχτση? Εφοσον το κανεις ομως καλο ειναι να ξερεις οτι υπαρχει

ενα κινδυνος να κλαις τα χρηματα που επενδυσες.

 

Οσοι υπογραψανε ενα συμβολαιο με την ΔΕΗ, τουλαχιστον σχετικα προσφατα, κανανε μια ερευνα αγορας για τις επιδοσεις

της ΔΕΗ σαν επιχειρηση? Τις προοπτικες της? Ειδαν το αποδοση/κινδυνος αυτης της επενδυσης πως συγκρινεται

με αλλες επενδυσεις?

 

Στις ΑΠΕ το κράτος οφείλει να ενισχύει με κατάλληλες πολιτικές και να βρίσκει το ιδανικό μίγμα κινήτρων για να μην υπάρχει ούτε υστέρηση ούτε υπερθέρμανση.

 

+1 αλλα οσον με αφορα εγω δεν θα εκανα business με το ελληνικο κρατος.

 

 

Μάλλον παρασύρθηκες γιατί όπως τα λες, επειδή το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι δύσκολο, οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται από τους insiders, τους ημετέρους και τους κουλτουριάρηδες.

 

Ας επενδυσουν και ολοι, εγω κολλαω στο να ξερουν που επενδυουν γιατι ειναι κακο κανεις να παιζει με τα χρηματα του

και το μελλον του.

Edited by MScEng
Link to comment
Share on other sites

MScEng η ΔΕΗ που αναφέρεις συνεχώς δεν είναι αυτή που σε πληρώνει. Για να μιλάμε σωστά.

 

Τώρα βέβαια, μου θυμίζεις τον άλλο κλασσικό Έλληνα (εν αντιθέσει με αυτόν που περιγράφεις εσύ), αυτόν που δεν τολμάει ποτέ να επενδύσει και να ρισκάρει, αλλά περιμένει κάθε μήνα το μισθό του και περιμένει στη γωνία μέχρι να βρει την ευκαιρία και να βροντοφωνάξει με υπερηφάνεια για το επενδυτικό του μυαλό που τον γλίτωσε: "Εμ σας τα έλεγα εγώ". Γνωστός και ως "ο εξυπνάκιας".

 

Εάν πάντως έχεις ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος με τον τομέα, δεν μπορείς να λες για ανόητους όταν ένα έργο 100kW χρειάζεται 1-3 χρόνια αδειοδοτική διαδικάσια με πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών και παρακαλητών σε διάφορους "μισθοφόρους" του "κράτους πατερούλη", όταν χρειάζεται δανεισμό με επιτόκιο 10+% και χρειάζεσαι 7 έτη να κάνεις απόσβεση. Δεν είναι φούσκα αυτό. Φούσκα είναι σήμερα βάζω 5 και αύριο έχω 10.

 

Σίγουρα κάθε κίνηση έχει ρίσκο. Στα φ/β, αυτό το ρίσκο σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να είναι πχ η κλοπή ή μια φωτιά ή ένας κεραυνός. Όχι όμως αλλαγές στις συμβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

H ΔΕΗ τι σχέση έχει με τη συζήτησή μας; Σε λίγο θα μας πεις βρε συ MScEng οτι τα "ηλιακά κάτοπτρα" αυξάνουν τη θερμοκρασία της Γης, όπως μου έλεγε τις προάλλες ένας κατά τα άλλα συμπαθής αλλά συνωμοσιολάγνος μέχρι το κόκαλο γνωστός.

Όπως τα λες τα πράγματα ρίχνεις φταίξιμο εκεί που δεν πρέπει.Αυτό το πράγμα γίνεται ανέκαθεν στην Ελλάδα μας και οι υπεύθυνοι τη βγάζουν λάδι γιατί ο λαός έχει ταυτιστεί με την ιδέα του καρπαζοεισπράκτορα. Είμαι ο τελευταίος που πιστεύει στην αναρχία και τον επαναστατισμό για την επανάσταση.Αλλά τουλάχιστον μην γινόμαστε αυτοτιμωρητικοί.

Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει οι μικρομεσαίοι επενδυτές αν είναι δυνατόν να είναι οι τελευταίοι που θα πληρώσουν τις αστοχίες και τις παραλήψεις των ρυθμιστών,ηθελημένες και αθέλητες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.