Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τμήμα γηπέδου εντός ορίων οικισμού


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Το όριο ενός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων όπως καθορίσθηκε με απόφαση Νομάρχη κόβει ένα γήπεδο σε δύο τμήματα, ένα εκτός σχεδίου μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και ένα εντός σχεδίου άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο λόγω έλλειψης πρόσβασης σε κοινόχρηστο. Τα όμορα οικόπεδα είναι όλα χτισμένα και γενικά αδυνατούν στο να παραχωρήσουν έκταση για να αποκτήσει πρόσβαση το παραπάνω τμήμα. Το αρχικό κληροτεμάχιο ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο. Είναι δυνατό το γήπεδο να οικοδομηθεί όλο ως εκτός σχεδίου, αφού η οριοθέτηση ουσιαστηκά το καθιστά μη οικοδομήσιμο;

 

Θα ήθελα την άποψη σας.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Εκ πρώτης όψεως ναι. Δεν γνωρίζω όμως κάποια πολεοδομική διάταξη που να τεκμηριώνει αυτό το ναι. Από γενικότερη νομική άποψη όμως υπάρχει μια έννοια αυτή της "ασφάλειας δικαίου" και θα έλεγα αν δεν πάρεις απάντηση εδώ από κάποιο συνάδελφο, να συζητήσεις το θέμα με κάποιο δικηγόρο που να καταλαβαίνει από πολεοδομική νομοθεσία. Δηλαδή νομίζω ότι ο νόμος προστατεύει τον ιδιοκτήτη από κάποια διοικητική πράξη που ενώ σκόπευε να τον ωφελήσει στο τέλος τον βλάπτει και υποβιβάζει την ιδιοκτησία του. Έτσι αν πας με τέτοια τεκμηρίωση στην πολεοδομία σου πιθανότατα θα το δεκτούν - πιθανόν όμως να χρειαστεί απόφαση νομάρχη ύστερα από ΣΧΟΠ. Τελευταία λύση το ερώτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ όπου εκτιμώ ότι θα πάρεις θετική απάντηση.

Όπως και να 'χει, το θέμα της πρόσβασης στο εκτός οικισμού τμήμα είναι λυμένο?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ως εκτός σχεδίου είχε και έχει πρόσωπο σε αγροτική οδό διανομής και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο εντός ζώνης. Θεωρώ και εγώ πως το πνεύμα της οποιαδήποτε πολεοδομικής παρέμβασης σε καμιά περίπτωση δεν είναι η δημιουργία προβλημάτων οπώς η υποβίβαση της αξίας ενός ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει αναλυθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις

Παρακαλώ διαβάζετε προηγούμενα θέματα πριν δημιουργήσετε νέα

το θέμα το αφήνω για λίγο μόνο του και μετά θα το συγχωνεύσω με προηγούμενη δημοσίευση.

Η οριοθέτηση οικισμού δεν κατατμεί ιδιοκτησία.

Το εντός οικισμού τμήμα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αφού έχει πρόσωπο από πίσω μέσω του εκτός σχεδίου τμήμα αφού είναι ένα οικόπεδο. Απλά πρέπει από πίσω να αφήσεις την απαιτούμενη απόσταση 15μ από το όριο όπως συμβαίνει στην εκτός σχεδίου δόμηση. Υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι γενικά η περίπτωση αυτή είναι πάντρεμα δυο νομοθεσιών ,της εκτός σχεδίου δόμησης και της εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Chris προσπάθησα μέσω προηγούμενων δημοσιεύσεων να βρώ απάντηση στο ερώτημα μου αλλά δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. Ίσως να μην χρησιμοποίησα σωστά την αναζήτηση.

Υπάρχει συγκεκριμένη εγκύκλιος που να αναφέρει ότι στο εντός ορίων τμήμα μπορείς να οικοδομήσεις αν έχεις πρόσωπο σε κοινόχρηστη έκταση έκτος ορίων ή εξάγεται ως συμπέρασμα από την ερμηνεία της νομοθεσίας (ενιαία ιδιοκτησία με το εκτός σχεδίου τμήμα - αφού έχει πρόσωπο το εκτός σχεδίου έχει και το εντός) ; Από ότι ξέρω το εντός ορίων τμήμα για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο του οικισμού.

Αν έχεις κάποια εγκύκλιο θα με "έσωνες"!!!!

Link to comment
Share on other sites

φίλε ελπίζω να σε βοηθήσω με τα παρακάτω:

κατ' αρχήν δεν ανέφερες αν το οικόπεδο έχει εμβαδό μικρότερο ή μεγαλύτερο από την αρτιότητα του οικισμου. αν έχει μικρότερο εμβαδό τότε δεν τίθεται θέμα τμήματος εντός ή εκτός. μπορείς να το θεωρήσεις εντός και να βάλεις και την οικοδομή όπου θέλεις (τηρώντας βέβαια τις αποστάσεις). αν είναι μεγαλύτερο τότε θα πρέπει να οριοθετήσεις την θεωρητική γραμμή έτσι ώστε το εντός τμήμα να είναι ίσο με την αρτιότητα. το πως βάζεις την γραμμή αυτή είναι ελαστικό, αλλά συνεννοήσου με την πολεοδομία καλύτερα γιατί απ' οτι έχω δει κάθε πολεοδομία έχει τα δικά της...

όπως είπε και ο chris_anst το όριο του οικισμού ΔΕΝ κατατμεί το οικόπεδο

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Έχω ενα ακίνητο 885τ.μ. το οποίο εφάπτεται σε δρόμο.

Στο σημείο αυτό το όριο του οικισμού όπως σχεδιάστικε στο χάρτη μπαίνει περίπου 3μ μέσα στο ακίνητο. (Τα 3μ. είναι σχετικό γιατί το πάχος της γραμμή του ορίου οικισμού είναι περίπου 5μ. στον 1:5000). Η γραμμή ακολουθεί την πορεία του δρόμου απο την διακλάδωση 11 έως την διακλάδωση 12 όπως αναφέτεται στον χάρτη.

Η ερώτηση μου είναι η εξης:

Το ακίνητο είναι τμήμα εντός οικισμού ή είναι εκτός οικισμού γιατί όριο οικισμού είναι ο άξονας του δρόμου και απλά η γραμμή του οικισμού σχεδιάστικε έτσι ώστε να φαίνεται και ο δρόμος, γιατί αν σχεδιαζόταν πάνω στον δρόμο δεν θα φαίνόταν ο δρόμος????

Ευχαριστώ και καλή δύναμη!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Συνηθίζεται η οριογραμμή των οικισμών να ακολουθεί, όπου αυτό είναι δυνατό,

φυσικά ή τεχνητά χαρακτηριστικά, όπως πχ οι δρόμοι. Ποτέ το όριο δεν μπαίνει έστω για 3 ή 5 μ τέμνοντας τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμο, αφήνοντας μια ζώνη 3~5μ εντός του ορίου του οικισμού και το οιπόλοιπο εκτός. Επίσης το raster της γραμμής του οικισμού συνήθως για ευνόητους λόγους δεν επιθεται πάνω στα χαρακτηριστικά γραμμικά στοιχεία αλλά λίγο πιο δίπλα. Κατά τη ταπεινή μου άποψη, είσαι εκτός ορίων οικισμού.

Πρίν όμως παραδόσεις το τοπογραφικό, μια βόλτα στο τοπογραφικό τμήμα της οικείας πολεοδομίας θα σου λύσει την απορία. (βλέπεις.. όλα είναι θέμα ερμηνείας των "αρχόντων" της πολεοδομίας.......

Link to comment
Share on other sites

Σε συμφέρει η γραμμή του ορίου να μπαίνει 3 μ. περίπου στο ακίνητο γιατί τότε έχεις οικόπεδο και πας με άλλους όρους δόμησης. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να ζητήσεις υλοποίηση ορίων των σημείων 11 και 12 από το Δήμο της περιοχής για να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Ο Δήμος θα αποφασίσει αν η γραμμή ταυτίζεται με το δρόμο γιατί σύμφωνα με το ΠΔ κάτω των 2000 κατοίκων "τα όρια μπορούν να μεταφέρονται ώστε να συμπίπτουν με φυσικά όρια του εδάφους". Είναι όμως μια χρονοβόρα διαδικασία και από την πλαυρά σου που θα πρέπει να κάνεις εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (το οποίο και θα πληρωθείς αδρα), αλλά και του Δήμου καθώς θα πρέπει να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο και μπορεί να ζουν ζητήσουν τεχνική έκθεση και υλοποίηση των σημείων 11 και 12 στο έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

Ο αρμόδιος "αρχοντας" της πολεοδομίας μου απάντησε ως έξης:

Κάνε μια αίτηση για ερμηνεία του συγκεκριμμένου τμήματος των ορίων έμεις θα δηλώσουμε αδυναμία απάντησης (για να μην πάρουμε την ευθύνη) θα την στείλουμε στο ΠΕΧΩ της περιφέρειας η οποία με την σειρά της θα δηλώση αδυναμία απάντησης (για να μην πάρου και αυτοί την ευθύνη) και τέλος η θα σταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

"Ελλάς στο μεγαλείο σου και στο χαρτοβασίλειο σου"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.