Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη ΚΕΝΑΚ με 4M?


angalt

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω εαν εχει κάνει κανείς μελέτη με το πρόγραμμα της 4Μ ΚΕΝΑΚ?

Εαν ναι, και ήταν εύκολο να ανέβει μια πρότυπη εδώ διότι γίνονται επεξηγήσεις μονο για το πρόγραμμα του ΤΕΕ.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

βασικά το τευχάκι να μας ανεβάσει :)

 

(αν και δεν ξέρω αν επιτρέπεται (παλιότερα πάντως έχουν ανέβει για άλλα θέματα τεχνικές εκθέσεις από το 4Μ με σβησμένο το header))

Link to comment
Share on other sites

Για την υποβολή μελέτης ΚΕΝΑΚ για έκδοση άδειας, απαιτείται και σχεδιαστικό κομμάτι;

 

Προσοχή: Όταν λέω σχεδιαστικό εννοώ κατόψεις που να φαίνονται πάνω πράματα και θάματα και όχι σκαριφήματα ή τομές τοιχοποιίας.

Link to comment
Share on other sites

Όσο και να έψαξα δεν βρήκα πουθενά ρητή απαίτηση για σχέδια. Δηλαδή δεν βρήκα πουθενά στις νέες διατάξεις προδιαγραφές για σχέδια όπως και απαιτούμενη κλίμακα σχεδίων και λεπτομεριών.

 

Στο άρθρο 11 του ΚΕΝΑΚ αναφερεται ότι στα Αρχιτεκτονικά πρέπει να παρουσιάζεται η θερμομόνωση, τα παθητικά συστήματα και τα συστήματα ηλιοπροστασίας και να υπάρχουν λεπτομέριες αυτών. Για την κλίμακα των λέπτομεριών όμως και τις προδιαγραφές τους δεν γίνεται καμία παραπομπή ή αναφορά. Αλλά αυτό από την άλλη είναι λογικό να μην γίνεται εκεί αφού το άρθρο αναφέρεται στα περιεχόμενα του Τεύχους της ΜΕΑ και όχι στα απαιτούμενα σχέδια.

 

Ακόμα αναφέρεται ότι στα Αρχιτεκτονικά και τα Η/Μ σχέδια πρέπει να απεικονίζονται τα λοιπά συστήματα όπως ΑΠΕ, ΣΗΘ, κεντρικά συσήματα θέρμανσης/ψυξης κλίμακας περιοχής κλπ.

Επίσης στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά σε "διαγράμματα ηλιασμού" που λαμβάνουν υπόψη την περιβάλλουσα δόμηση και "ένδειξη προκύπτοντος ποσοστού σκίασης" από τα συστήματα ηλιοπροστασίας.

Φυσικά χωρίς περαιτέρω αναφορά σε κλίμακες και βαθμό λεπτομέρειας.

 

Υπάρχει βέβαια το "παράδειγμα" μελέτης του ΤΕΕ που έχει σχέδια, αλλά αν και τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά τους σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, δεν γίνεται αναφορά από που προκύπτουν οι προδιαγραφές τους. Είναι άλλωστε παράδειγμα και όχι θεσμοθετημένο υπόδειγμα.

 

Πιστεύω ότι το ζήτημα των απαιτούμενων σχεδίων θα διευκρινηστεί με εγκυκλίους και οι προδιαγραφές τους ενδεχομένως με τροποποίηση του ΚΕΝΑΚ ή της απόφασης 82070/98/2-12-89 "Προδιαγραφές μελετων για την έκδοση οικοδομικών αδειών" κάποτε στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

απλά προς το παρόν αφού το παράδειγμα του ΤΕΕ έχει σχέδια (σκαριφήματα καλύτερα) πρέπει και εμείς να δώσουμε τέτοια στην πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Τα σκαριφήματα για τις θερμογέφυρες ζητούνται στην πρώτη ΤΟΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ.

 

Ομοίως τα σκαριφήματα για αρχιτεκτονικές προεξοχές, τέντες, κτλ, ενώ δεν απαιτούνται άμεσα είναι απαραίτητα καθώς στην ίδια ΤΟΤΕΕ χρειάζεται η γωνία θέασης για τον υπολογισμό των συντελεστών σκίασης από τους πίνακες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι όσο και να έψαξα αυτά βρήκα. Συμφωνούμε άρα στο ότι κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Που θα πάει όμως. Μετά τις 38 ΤΟΤΕΕ θα στρώσει το θέμα.

 

AutoCAD όχι, μολύβια - πινέλα ναι λοιπόν.

 

Παίρνω το καβαλέτο μου και πάω στην πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

ΤΟΤΕΕ 20701-1

3.1 Περιγραφή γεωμετρίας του κτηρίου

"Για την εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου είναι απαραίτητα τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτηρίου, καθώς ..."

 

Συν τα σκαριφήματα που ανάφερα πριν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.