Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός έκτασης γης


yvonne

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ως νέα στην διαδικασία τακτοποίησης έχω το εξής πρόβλημα στον υπολογισμό της έκτασης γης που προκύπτει από την διαίρεση του προς τακτοποίηση χώρου με τον συντελεστή δόμησης, καθώς στην περίπτωση που εξετάζω έχω οικόπεδο εκτός σχεδίου με μέγιστη δόμηση 200τ.μ.

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει

Ευχαριστώ και λυπάμαι αν έχετε θίξει αυτό το θέμα, δεν μπόρεσα να το βρω.. νέα και στο forum.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να ξέρω τους όρους δόμησης της περιοχής σου (αν και αναφέρεις οτι πρόκειται για εκτός σχεδίου) ο Σ.Δ. από το άρθρο 2, παρ.27 ορίζεται ως εξής: 27. Συντελεστής δόμησης (σ.δ.) είναι ο αριθμός, ο οποίος, πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου, δίνει τη συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων των κτιρίων που μπορούν να κατασκευαστούν στο οικόπεδο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Δηλαδή Δόμηση=Σ.Δ.xΕοικοπ, άρα Σ.Δ.=Δόμηση:Εοικοπ. Απλά μαθηματικά! :wink:

Και πιθανότατα θα σου βγει ένα αρκετά "περίεργο" νούμερο, αλλά μη σε ανησυχήσει, αυτό είναι.

Link to comment
Share on other sites

Άνοιξε το τοπογραφικό σου και πες μας ποιο νόμο επικαλείται για τα εκτός σχεδίου γήπεδα (εκεί που κάνει τους υπολογισμούς πρέπει να το αναφέρει).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση

Το τοπογραφικό αναφέρει

Δ/γμα όρων δόμησης : Π.Δ. 1-7-'77, ΦΕΚ290Δ/1-9-'77

Ελάχιστα όρια 4000τ.μ., Αποστάσεις από όρια 15μ.

Δόμηση 200τ.μ. (οικόπεδο : 4343τ.μ.)

Αν το υπολογίσω ως : σ.δ.=200/4343=0,046 έτσι έστω ότι "σ.δ."=0,05

έχω 30τ.μ./0,05=600τ.μ.

Δηλαδή θα έπρεπε να έχω 600τ.μ. επιπλέον για να χτίσω τα έξτρα 30τ.μ. που τακτοποιώ? Δεν βγαίνει νόημα διότι και 4900τ.μ. να είχα οικόπεδο πάλι η μέγιστη δόμηση δεν είναι 200τ.μ.?

Κατί δεν έχω καταλάβει?

Link to comment
Share on other sites

Κατί δεν έχω καταλάβει?

 

Μια χαρά τα έχεις καταλάβει εσύ. Το πρόβλημα είναι ότι οι συντάκτες του νόμου (ή οι υπάλληλοι των πολεοδομιών που το ζητάνε), δεν έχουν καταλάβει ότι ο Σ.Δ. δεν ορίζεται στα εκτός σχεδίου. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει και το νούμερο που επιμένουν να ζητάνε...

Πιστεύω ότι σε ρυθμίσεις σε εκτός σχεδίου, αυτό το κλάσμα απλά δε θα έπρεπε να το εμφανίζουμε γιατί δεν εκφράζει κάτι!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί μηπως εντός σχεδίου εκφράζει παντα κατί? Πχ σε οικοδομή που χτίστηκε το '90 με σδ 3 τον οποίο εξάντλησε και σήμερα ο σδ έγινε μετά από αναθεώρηση του σχεδίου 2,5 τι σημαινει η διαίρεση με τον ισχύοντα σδ? πάλι τίποτα.

Το ΥΠΕΚΑ θα μπορούσε απλά να πάρει την συνολική επιφάνεια των χώρων που έχουν ρυθμιστεί και είναι καθ'υπέρβασιν της επιτρεπόμενης δόμησης και να φροντίσει να εξασφαλίσει σύμφωνα με τον νομο τέτοια γη προς απαλλοτρίωση που με τον δικό της σδ να επιτρέπει την ανέγερση των τμ που ρυθμίστηκαν. Τώρα με αυτό που κάνουν θα προκύψουν λογω των εκτός σχεδίου τεράστιες εκτάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Βάλτε ενα νούμερο λογικό. Κανένας δεν θα το ελέγξει γιατί ακριβώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα. Το θέλουν στο Υπουργείο για να υπολογίσουν και καλά τα Μ2 γης που θα πρέπει να δεσμεύσουν κάπου αλλού για να ισοσκελήσουν την επιπλέον δόμηση. Νομικιστικο τέχνασμα είναι μόνο για να μην ακυρωθεί η διάταξη σε κανένα Σ.τ.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.