Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρόλυση (Δίκτυο θέρμανσης με χαλκό και σίδηρο)


bobomastoras

Recommended Posts

Παιδιά, δύο ακόμη ερωτήσεις...

 

1) Έχω δει πολλές εγκαταστάσεις όπου χαλύβδινα θερμαντικά σώματα (τα κλασικά σώματα) συνδέονται με σωλήνες χαλκού, κυρίως λόγω μεταγενέστερης επέμβασης στο κύκλωμα θέρμανσης.

Σύμφωνα με όσα έχουμε πει ως τώρα, αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή...

Στην πράξη έχω δει τέτοια συστήματα να δουλεύουν για πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα ιδιαίτερο... Τι συμβαίνει επομένως;

Βεβαια, την αγωγιμότητα του νερού την καθορίζει και η σκληρότητά του, η θερμοκρασία του, αλλά θεωρώ και άλλοι παράγοντες, όπως το pH, το επίπεδο τύρβης στην ροή κ.α. Η διάβρωση μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, αφού τότε μειώνεται και η αγωγιμότητα του νερού. Διορθώστε με, αν κάνω λάθος.

 

2) Το παραπάνω αφορά την γαλβανική διάβρωση σε κλειστό κύκλωμα κυκλοφορίας νερού. Σε ανοικτά κυκλώματα νερού, είπαμε ότι υπάρχει και το οξυγόνο (φυσαλίδες ατμοσφαικού αέρα) μέσα σε αυτό. Η παρουσία του κινητοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό διάβρωσης; Μήπως τότε μιλάμε για οξείδωση (ένωση του σιδήρου με τ' οξυγόνο) λόγω παρουσίας του οξυγόνου; Η οξείδωση επιταχύνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία.

 

Υ.Σ.

Δυστυχώς δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις επ' αυτού, ενώ από το 8ο κεφάλαιο της Τεχνολογίας Υλικών (για το Α.Π.Θ. το πολύ καλό βιβλίο του Χρυσουλίδη) δεν μπορείς ν' αντλήσεις τόσο εξειδικευμένη πληροφορία (λογικό είναι αυτό).

Εγώ δεν είμαι του ενεργειακού τομέα, αλλά του κατασκευαστικού και συγκεκριμένα της ανάλυσης και σύνθεσης κατασκευών (Πεπερασμένα στοιχεία, Κινητική και Κινηματική μηχανισμών, Αριθμητικές μέθοδοι, Ταλαντώσεις κ.τ.λ.), οπότε δεν έχω μεγάλη εξοικείωση με αυτά τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.