Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση τοιχοπληρώσεων - υποστυλωμάτων


 

Recommended Posts

Θα ηθελα να ρωτησω τους συναδελφους πως αντιμετωπιζουν το ζητημα της συνδεσης των τοιχοπληρώσεων με τα υποστυλώματα.

θα πρέπει να συνδέονται τα σεναζ των τοιχων με τα υποστυλώματα;

Υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται "τρυπα" στο υποστύλωμα για να "αγκυρωθει" ο οπλισμος του σεναζ.

Υπαρχουν περιπτωσεις που τοποθετειται μονωτικο υλικο (συνηθως φελιζολ) μεταξυ τοιχοπλήρωσης και υποστυλωματος...

Το θεμα ειναι πως θα αποφευχθουν οι ζημιες στην τοιχοποιια μετα απο σεισμο.

Τελικα ποια ειναι η βελτιστη λυση;

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλο θέμα ανοίγεις...

α) το τρύπημα εκ των υστέρων υποστυλωμάτων, δεν νομίζω να προσφέρει και πολλά. Με την επίδραση του σεισμού τα σενάζ θα πάνε "περίματο" και θα ξεκολλήσουν. Δεν νομίζω πως παίζουν τον ρόλο αμιγών διαζωμάτων... Απλά γίνονται για κατασκευαστικούς λόγους περισσότερο.

β)Με την εφαρμογή φελιζόλ, έναν τοίχο ο οποίος θα έπαιζε ευεργετικό ρόλο στην ακαμψία ενός πλαισίου, τον καταργείς. Η διάταξη την οποία αναφέρεις, την θεσπίζει ο ΕΑΚ αλλά για την αποφυγή κοντών υποστυλωμάτων.

γ)Το θέμα είναι να μην έχεις ζημιές στην τοιχοποιία; Γιατί; Καλύτερα να έχεις ζημιές εκεί μόνο... Επισκευάζονται εύκολα!

δ) Η καλύτερη λύση για εμένα είναι "ελεύθερα" σενάζ, μόνο για να βοηθούν στην κατασκευή. Τοίχοι σε καλή επαφή με τους στύλους, εκτός απο τις περιπτώσεις κοντών υποστυλωμάτων. Θέλω να πάρουν τις πρώτες σεισμικές φορτίσεις οι τοίχοι, ανακουφίζοντας έτσι τα πλαίσια...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε vag_val

πιστέυω ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το να τρυπύσεις υποστύλωμα για να συνδέσεις τον οπλισμό του με το σενάζ. Οσον αφορά τις βλάβες που θέλεις να αποφύγεις προτείνω:

1. καταρχάς πολύ καλό σφήνωμα. δηλαδή το σφήνωμα να γίνεται μετά από μία εβδομάδα από την κατασκευή του τοίχου (υπενθυμίζω ότι πολλές φορές η τοιχοποιία λειτουργεί ως "εφεδρεία" στην περίπτωση του σεισμού και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε επόμενη αναθεώρηση η αντοχή και η δυσκαμψία των τοιπληρώσεων θα εισέρχεται στους υπολογισμούς, αν και προσωπικά έχω κάποιες επιφυλάξεις)

2. κανονικά σενάζ, δηλ. όχι απλώς πρέκια πάνω από τα ανοίγματα και εννοείται στα παράθυρα και στην ποδιά.

3. πλέγμα στο σοφάτισμα

 

Επίσης υπενθυμίζω ότι από την φιλοσοφία του κανονισμού δεν αποκλείονται οι βλάβες σε μή φέροντα στοιχεία. Με τον τρόπο που περιέγραψα πιστεύω ότι ακόμα και αν υπάρξουν ρωγμές θα είναι εντελώς επιφανειακές και εύκολα επισκευάσιμες. Η γνώμη μου είναι ότι αν μονώσεις την τοιχοπλήρωση από το πλαίσιο οι βλάβες θα είναι μεγαλύτερες. Τέλος, ΠΛΗΡΗΣ επίβλεψη και στα κτισίματα.

Link to comment
Share on other sites

acnt σ' ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου!

Μια διευκρινιση μονο: αναφερεις:

"δ) Η καλύτερη λύση για εμένα είναι "ελεύθερα" σενάζ, μόνο για να βοηθούν στην κατασκευή. Τοίχοι σε καλή επαφή με τους στύλους, εκτός απο τις περιπτώσεις κοντών υποστυλωμάτων."

Αν καταλαβα καλα, τα "ελευθερα σεναζ" που αναφερεις δεν θα συνδεονται με τρυπα στο υποστυλωμα (οπως ειναι συνηθισμενο ως τωρα), αλλα θα εχουν μια "επαφη" με το υποστυλωμα,απλα για να συγκρατουν τον τοιχο αφενος και αφετερου να βοηθουν στην δυσκαμψια του κτιριου ανακουφιζοντας καπως την κατασκευη. Σωστα;

Κ_ΡΑΤ, το σφήνωμα της τοιχοποιιας που αναφερεις, εχει να κανει με τη συνδεση τοιχοπληρωσης - δοκου, ετσι δεν ειναι; συμφωνω και με τις 3 προτασεις σου και σ'ευχαριστω.

Τωρα αν και πως θα υπεισερχεται η κατασκευη τοιχοπληρωσεων στους στατικους υπολογισμους, οντως ειναι μεγαλο και δυσκολο ζητημα.

π.χ. αν εχει υπολογιστει στατικα η δημιουργια τοιχοπληρωσης, εχει κατασκευαστει και μετα απο καποια χρονια σε μια ανακαινιση γκρεμιστει, τι γινεται;

Ή αν εχει στατικα υπολογιστει τοιχοπληρωση και αντι αυτου τελικα κατασκευαστει τοιχος απο γυψοσανιδα ή αλλο παρομοιο υλικο, τι γινεται;

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, η γενική αποψη είναι ότι χτίζουμε τους τοιχους εντεχνα (με καλή σφήνωση) χωρίς να αγκυρώνουμε τους οπλισμούς των σεναζιών στις κολώνες.Δεν ειναι σωστο να προσθετουμε αβεβαιοτητες στο προσομοιωμα, γι αυτο ειναι καλο ν ακολουθουμε πιστα την εφαρμογη της μελετης στην κατασκευη.Καποια στιγμη πιστευω οτι θα φτασουμε στο σημειο να μπορουμε να προσομοιωσουμε και την συνεισφορα των τοιχοπληρωσεων.Ας οψονται οι πειραματικες δοκιμεσ στα εργαστηρια...

Link to comment
Share on other sites

vag_val πιστεύω πως και 5 και 10 εκατοστά να βάλεις μέσα το σίδερο στην κολόνα, αυτό θα "φύγει" στον σεισμό. Στους κοινούς τοίχους ισχύουν κατασκευαστικά ότι και στους αντίστοιχους φέροντες. Το σφήνωμα είναι καλή συμβουλή και ξέχασα να την αναφέρω, όπως και πολλά άλλα ("πλέξιμο τούβλων στις ελεύθερες γωνίες, κα).

Ο Κανονισμός το αναφέρει πως λόγω των αβεβαιοτήτων στο άν θα τηρηθεί η διάταξη των τοιχοποιιών ή αν θα αλλάξει αργότερα δεν λαμβάνεται υπόψιν η ευεργετική δράση τους.

Link to comment
Share on other sites

Εν τέλη η τοιχοποιία λειτουργεί ευεργετικά στους ασθενής σεισμούς στους ισχυρούς όμως μπορεί να αποβεί μοιραία !!! Το στατικό προσομοίωμα πάει περίπατο > οδηγεί την κατασκευή σε απρόβλεπτες καταστάσεις ...

Προσωπικά εγώ είμαι εναντίον της σφήνωσης !!! Ας μπουν περισσότερα τοιχεία !!!

 

Αν ποτέ μπει ποτέ στον κανονισμό η επίδραση θα προτιμούσα να μπει ως κάποιος συντελεστής και με κατηγορίες π.χ. Α, Β, Γ ανάλογα με το είδος της τοιχοποιίας, ποσοστό τοίχων κ.τ.λ αλλά επειδή ο κανονισμός είναι ΝΟΜΟΣ και έχει νομικές κυρώσεις .... άντε σαν μηχανικός να αναλάβεις και την ευθύνη για τις τοιχοποιίες .... θα πρέπει να ήμαστε καραούλι όλη μέρα στο γιαπί !!!

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον chronism.

 

Δεν πιστεύω ότι θα μπει σύντομα η επίδραση των τοιχοποιιών στον κανονισμό. Αφενός μεν οι τοιχοποιίες μπορούν πολύ μα πάρα πολύ εύκολα να πάνε περίπατο ύστερα από απόφαση του ιδιοκτήτη, αφετέρου δε, όσοι παράγουν τούβλα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, και αν δεν είναι ποιος έχει την ευθύνη για το υλικό? Αλλά και για τη "λάσπη".

 

Και αν κάποιος θέλει να γκρεμίσει ένα τοιχάκι θα πρέπει να ξαναγίνεται στατική μελέτη? Πόσο θα κοστίζει? Θα έχουμε αγανακτισμένους πολίτες ή αγανακτισμένους μηχανικούς!

 

Υπολογίζουμε και προσομειώνουμε ένα κτίριο χωρίς την επίδραση τοίχων. υπολογίζουμε μόνο το φορτίο τους. Καλό είναι να χτίζουμε ότι υπολογίζουμε. Γιατί να εισάγουμε αβεβαιότητες? Εγώ προσωπικά χτίζω τους τοίχους με λίγο κενό από δοκούς και υπ/τα και γεμίζω με αφρό. Με τον αφρό κολλάνε καλά και γερά, με μόνωση, και σε περίπτωση σεισμού η τοιχοποιία δεν δρα ως ένα σώμα με τα διπλανά υπ/τα.

 

Το καλό σφήνωμα ίσως είναι καλό όταν δεν έχεις πυλωτή. Τι γίνεται όμως αν έχεις? Έχεις έναν άκαμπτο κτίριο και ξαφνικά, στην πυλωτή, μειώνεις αρκετά την ακαμψία.

 

Επίσης να πω ότι μόνο σε ψηλά καταστήματα κάνω σενάζ. Σε συνήθη ύψη, με δοκό 0.50μ μένει τοίχος 2.50μ. Σε αρκετές οικοδομές που έχω κάνει δεν έχω δει το παραμικρό πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

acnt

δεν νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο κατασκευάζουμε διαζωματική τοιχοποιία. Απλώς η τοιχοποιία σφηνώνεται πολύ καλά στο πλαίσιο, έτσι ώστε να μην αποκολλάται με τον πρώτο σεισμό και το σενάζ εξακολουθεί να είναι "ελεύθερο". Με τον τόπο αυτό πιστεύω, με την μέχρι τώρα εμπειρία μου, ότι δεν δημιουργούνται ρωγμές με κάθε σεισμό.

Συμφωνώ ότι η συμβολή τους στην αντοχή και στην δυσκαμψία είναι μεγάλη, αν και την αγνοούμε. Πιστεύώ, όμως ότι αυτή η παράλειψη αφενός είναι προς την πλευρά της ασφάλειας και αφετέρου δεν επηρεάζει πιο πολύ από άλλες παραλείψεις, παραδοχές και απλουστεύσεις που εισέρχονται σε μία μελέτη (ανισοτροπία υλικού, ελαστική συμπεριφορά, εδαφικές συνθήκες κλπ). Επίσης συμφωνώ με τον acnt ότι θέλουμε οι τοιχοποιίες να παραλάβουν τις πρώτες σεισμικές φορτίσεις, όμως και πάλι δεν θέλουμε εκτεταμένες βλάβες.

vag_val πιστεύω ότι δεν είναι συνηθισμένο ως τώρα να τρυπάς υποστυλώματα για να συνδέεις σενάζ (τουλάχιστον εγώ δεν το έχω συναντήσει). Μού έχει τύχει όμως περίπτωση που ηλεκτρολόγος εφαρμογής ο οποίος έγινε κατασκευαστής να το έχει κάνει και μάλιστα να το προβάλλει σε 'ταλαίπωρο' υποψήφιο αγοραστή ως ένδειξη καλής κατασκευής του έργου του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.