Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταθετά και αμετάθετα πλαίσια


 

Recommended Posts

εδώ είμαι!

κάνω ριφρεσ, αλλα χρειαστηκε να πάω σε αλλο δωματιο για λίγο!!

 

όσον αφορά τη μεταθετότητα:

εγω θεωρούσα οτι ενα μεταθετό πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο χωρις πλευρικη μετατόπιση, γιατι θυμόμουν ότι όταν το θ<= 0.1 το πλαισιο ειναι αμετάθετο.

κοιτωντας τωρα τον εακ, ειδα οτι το θ δεν το λενε 'δεικτη μεταθετοτητας' αλλα 'δεικτη σχετικης μεταθετότητας' και εχει να κανει με τη σχετικη μεταθετοτητα των πλακων.

συμπερασματικα, θα κοιτάξω ακόμη πιο αναλυτικα αυτα που μου στειλατε να ξεστραβωθω, γιατι μαλλον στο μυαλο μου τα ειχα εντελως ανακατα

 

 

όσον αφορα τα πλευρικά ευκαμπτα?

καμια ιδέα?

τη χρειαζομαι τελικα τη θεωρια 2ας τάξεως για ενα πλαισιο χωρις πλευρικες μετατοπίσεις και ταυτόχρονα πλευρικα ευκαμπτο?

ή λεω πως εχω ενα πλαισιο πλευρικα ευκαμπτο σε καποια διευθυνση, αλλα με θ<=0.1, το βλεπω, το χαιρομαι, και τελειώνει η υποθεση?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κι εμενα μεταθετο μου φαινεται ενα πλαισιο που το φυσάει ο αέρας ή το κουνάει ο σεισμός, και αυτο παααααααεεεειιι και εεεεερχεταααααιιιι, με μια μετατόπιση νααααααα με το συμπαθιο...

 

Μεταθετό είναι το πλαίσιο που η λειτουργία του βασίζεται στην πλαισιακή λειτουργία. Όλοι οι φορείς έχουν μετατοπίσεις. Άλλοι μικρότερες, άλλοι μεγαλύτερες. Τα "πλαίσια" με τα χιαστί, υπολογιστικά είναι σαν δικτυώματα...

 

όσον αφορα τα πλευρικά ευκαμπτα?

καμια ιδέα?

τη χρειαζομαι τελικα τη θεωρια 2ας τάξεως για ενα πλαισιο χωρις πλευρικες μετατοπίσεις και ταυτόχρονα πλευρικα ευκαμπτο?

ή λεω πως εχω ενα πλαισιο πλευρικα ευκαμπτο σε καποια διευθυνση, αλλα με θ<=0.1, το βλεπω, το χαιρομαι, και τελειώνει η υποθεση?

 

Την ανάλυση 2ας τάξεως την χρειάζεσαι όταν οι ροπές 2ας τάξεως (όπου πάντα υπάρχουν) είναι συγκρίσιμες με αυτές της 1ης τάξεως. Αν έχει ροπή 1ης 100kNm και 2ας 105kNm...δεν έχει νόημα να κάνεις 2ας.

 

"χωρις πλευρικες μετατοπίσεις και ταυτόχρονα πλευρικα ευκαμπτο?"...αυτό δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

" "χωρις πλευρικες μετατοπίσεις και ταυτόχρονα πλευρικα ευκαμπτο?"...αυτό δεν γίνεται. "

 

πώς δεν γίνεται?

EC 3 παραγρ. 5.2.5.2 ταξινομηση σε πλαίσια με ή χωρίς πλευρικη μετατόπιση

EC 3 παραγρ 5.2.5.3 ταξινομηση σε πλαισια πλευρικά ευκαμπτα ή δύσκαμπτα

 

στον πρώτο έλεγχο βγαινει χωρίς πλευρικη μετατόπιση, στον δεύτερο βγαινει πλευρικα ευκαμπτο.

 

λεω και παλι οτι αυτο ξεφευγει από το τι εχει στο μυαλό του ο καθένας για την εννοια της μεταθετότητας, της δυσκαμψίας κτλ, από την αισθηση του μηχανικου δλδ.

εχει να κανει με το τι οριζει ο κανοινισμος

 

και νομίζω πως δεν με νοιαζει αν ειναι ευκαμπτο ή όχι - παντα οριζομενο κατά την παραγρ. 5.2.5.3, έτσι? γιατι αφου δεν εχει χιαστι σε εκεινη τη διευθυνση ειναι εξ' ορισμου ευκαμπτο

[αφου δυσκαμπτο κατα την παράγραφο αυτη είναι αυτο στο οποιο οι χιαστι μειώνουν τις οριζοντιες μετακινησεις κατά 80%, όταν δεν εχει χιαστι, ο λογος (μετακινησεις με χιαστι)/(μετακινησεις χωρις χιαστι) θα βγαινει πάντα 1]

Link to comment
Share on other sites

Μήπως χρειάζεται να διορθώσεις κάτι εδώ πέρα;
Είναι καλύτερα τώρα?

 

οι ελεγχοι για τα θ (δλδ για πλευρικη μετατόπιση) ικανοποιούνται κανονικά - το θ < 0.1
Γενικά για τα Φαινόμενα δεύτερης τάξης (Ρ-Δ)

Λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται υπόψη ανάλογα με το συντελεστή

ευαισθησίας σχετικής μετακίνησης ορόφου, θ

 

θ=Ptot*dr/Vtot*h

 

 

  • θ ≤ 0 10 σε όλοuς τους ορόφους.

Δεν απαιτείται να ληφθούν υπόψη φιανόμενα δεύτερης τάξης

 

  • 0.10 ≤ θ ≤ 0.20

Τα φαινόμενα δεύτερης τάξης μπορούν να λαμβάνονται υπόψη

προσεγγιστικά με πολλαπλασιασμό των σεισμικών εντατικών μεγεθών

και μετακινήσεων με το συντελεστή: 1/(1/θ)

 

  • 0.20 ≤ θ ≤ 0.30

Τα φαινόμενα δεύτερης τάξης λαμβάνονται υπόψη με ακριβή τρόπο.

 

  • 0.30 ≤ θ

Δεν επιτρέπεται

 

η θεωρια 2ας τάξεως μιλά για τα φαινομενα Ρ-δ και Ρ-Δ, δλδ για μεγάλες παραμορφώσεις, δηλαδη μετακινήσεις σε σχέση με την αρχική θέση, θα μου ηταν απαραιτητη αν το πλαισιο μου ήταν με πλευρική μετατόπιση.

για το αν ειναι όμως ευκαμπτο ή δύσκαμπτο πλευρικά, εξετάζω και συγκρινω τις τιμές των παραμορφώσεων από δύο διαφορετικές αναλύσεις, μια με αντιανέμια και μια χωρίς - με την ίδια μέθοδο αναλυσης, και αυτη δεν ειναι απαραιτητο να ειναι 2ας τάξεως

Οι επιρροές ατελειών μέλους μπορούν να αγνοηθούν κατά τη γενική ανάλυση του πλαισίου, εκτός ειδικών περιπτώσεων με λυγηρά μέλη. Στις περιπτώσεις όπου μπορεί να αγνοηθεί, η επίδραση υποτίθεται ότι έχει συμπεριληφθεί στην κατάλληλη σχέση λυγισμού.(Εάν επιμένεις οι γεωμετρικές ατέλειες δίνονται όπως παρακάτω http://www.netmichanikos.org/forum/viewtopic.php?f=14&t=100)

 

Ο περιορισμός της αναγκαιότητας λήψης ατελειών σε μέλη μόνο των μεταθετών πλαισίων δεν μπορεί να εξηγηθεί ικανοποιητικά, μια και τα φαινόμενα επιρροών P-δ υπάρχουν και στα μέλη των αμετάθετων πλαισίων. Συμπερασματικά πρέπει να χρησιμοποιούνται οι καμπύλες λυγισμού στα μέλη αμετάθετων πλαισίων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι επιρροές αυτές.

 

Ατέλειες μελών με τυποποιημένες διατομές (γεωμετρικές ατέλειες ή παραμένουσες τάσεις) πρέπει μερικές φορές, σχετικά σπάνια, να ληφθούν υπόψη στη γενική ανάλυση. Τούτο γίνεται, όταν απαιτείται, δίδοντας μία κατάλληλη αρχική καμπυλότητα. Η χρήση γενικής ανάλυσης δευτέρας τάξεως που περιλαμβάνει τόσο γενικές επιρροές (P-Δ) όσο και τοπικές (P-δ) επιρροές δευτέρας τάξεως είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές. Μή τυποποιημένες διατομές (μέλη μεταβλητής διατομής και αλλαγές διατομής κατά μήκος τους) μπορούν να αναλυθούν με θεωρία δευτέρας τάξεως όπου έχει συμπεριληφθεί το κατάλληλο σχήμα αρχικής καμπύλωσης.

 

Η ενσωμάτωση αρχικών τοπικών ατελειών μέλους στη γενική ανάλυση οδηγεί στην τροποποίηση των δράσεων και ροπών του μέλους καθ’ όλο το μήκος του (σε σύγκριση με το όταν δε συμπεριλαμβάνονται). Η τοπική επιρροή δευτέρας τάξεως εξαιτίας των μετατοπίσεων του μέλους (γνωστή ως P-δ επιρροή) θα επιτείνει περισσότερο την τροποποίηση αυτή. Παρόλο που αυτές οι επιρροές δεν αναφέρονται στον Ευρωκώδικα 3 Μέρος 1-1, υπονοείται ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο σε μέλη όπου η ατέλειά τους πρέπει να συμπεριληφθεί στη γενική ανάλυση (τουλάχιστον όσον αφορά μέλη σταθερής διατομής). Όμως θα ήταν υπερβολικό να χρησιμοποιηθεί μια γενική ανάλυση δευτέρας τάξεως σε όλα τα λυγηρά μέλη αμετάθετων όσο και μεταθετών πλαισίων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιρροή που έχει η διεύθυνση της αρχικής καμπυλότητας ατέλειας στις τιμές δράσεων και ροπών που προκύπτουν για το μέλος.

Link to comment
Share on other sites

 

Πολύ ενδιαφέρων αυτό το forum, δεν το γνώριζα, δείχνει να είναι πιο τεχνικό και μου αρέσει! Τhanks Pappos!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρων αυτό το forum, δεν το γνώριζα, δείχνει να είναι πιο τεχνικό και μου αρέσει! Τhanks Pappos!
Έχει ιστορία αυτό το forum...αλλά ευχαριστώ, να είσαι καλά για τα όμορφα σου λόγια.

Επίσης είναι μόνο για μηχανικούς (ούτε ιδιώτες, ούτε φοιτητές)

Link to comment
Share on other sites

Μέσω google πώς; Π.χ. κάνω αναζήτηση σε ένα θέμα (π.χ. "λυγισμός") και ψάχνω στα αποτελέσματα του google ποιό είναι το lecture του ntua;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.