Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Αξίζει κατασκευή σπιτιού με τη μέθοδο του Quad-Lock;


vaggelisb

Recommended Posts

Πρώτα απ' όλα γεια σας! Είμαι καινούργιος στο forum, όπως θα καταλάβατε και από τα δημοσιευμένα μηνύματα μου. :)

 

Συζητάμε με τους γονείς μου να χτίσουμε το πρώτο μας σπίτι για να φύγουμε επιτέλους από το ενοίκιο. Το θέμα είναι ότι έχουμε ακούσει αρκετά πλεονεκτήματα για να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο του Quad-Lock (Site 1 - Site 2). Γνωρίζει κανείς να μου πει εάν αξίζει για πρώτη και μόνιμη κατοικία (στην Κέρκυρα κιόλας που έχουμε πάρα πολύ υγρασία) και γενικά αν γνωρίζετε πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :D

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορούσα να απαντήσω μονολεκτικά θα έλεγα όχι, ή τουλάχιστον, απόφυγε μη διαδεδομένες κατασκευαστικές πρακτικές. Ωστόσο η ανάλυση του θέματος είναι απέραντη και δεν μπορεί να γίνει με ένα μήνυμα. Συζητήστε το διεξοδικά με τον μηχανικό σας και, αν αυτός το αποδέχεται, προχωρήστε...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ο μηχανικός μας, δεν έχει τύχει να ασχοληθεί με το Quad-Lock στο παρελθόν, οπότε δεν μπορεί να μας πει κάτι ακόμη, απλά μας είπε ότι θα το ψάξει. (Είναι φίλος του αδερφού μου, ο οποίος είναι υδραυλικός, οπότε η άποψή του πιστεύω πως θα είναι αντικειμενική, χωρίς συμφέρον...)

 

Σε ότι αφορά την άποψή σου ωστόσο, πες μου λίγο, γιατί είσαι κατά?

 

Εγώ, χωρίς να είμαι ειδικός, μου φαίνεται πολύ καλή μέθοδος δόμησης, εκτός αυτού βγαίνει και πιο οικονομικά από τη συμβατική... αλλά αν δεν ακούσω απόψεις δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, ξέρεις... :???:

Link to comment
Share on other sites

Το πιο οικονομικά είναι αρκετά υπο συζήτηση. Πρέπει να συγκρίνεις τιμές για ολοκληρωμένη κατασκευή με το κλειδί στο χέρι σε σχέση με μια συμβατική. Δηλαδή η προσφορά να περιλαμβάνει άδεια, θεμελίωση, κατασκευή, ΙΚΑ και να συγκρίνεις ίδιες προδιαγραφές. Μόνο το ΙΚΑ μπορεί να σου βγει λίγο λιγότερο. Αρκετά συχνά δίνονται τιμές χωρίς θεμελίωση ή χωρίς την οικοδομική άδεια.

 

Εγώ τις έχω δει και έχω επιβλέψει κι όλας τέτοιες κατασκευές (όλα σχεδον τα προκατ με τον ίδιο πανω κάτω τρόπο κατασκεάζονται) αλλά είμαι εντελώς κατά σε αυτές για λόγους όχι τόσο κατασκευαστικούς.

 

Σκέψου ότι στην πράξη θα ζεις μέσα σε ενα κλωβό από διπλό μεταλλικό πλέγμα και τσιμέντο. Δεν μου αρέσει η ιδέα καθόλου. Τα φυσικά υλικά δόμησης δημιουργούν πάντα ενα σαφώς καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης. Όχι ότι ο σκελετός από σκυρόδεμα είναι πολύ καλύτερος αλλά παρόλα αυτά δεν αποτελεί κλουβί. Όταν αποδεδειγμένα τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαταράσουν την ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού δεν έχω διάθεση να μπω σε μια τέτοια κατασκευή.

 

Αυτό που λέω είναι μεν μεγάλη κουβέντα με πολλές προεκτάσεις σε μαγνητικά πεδία τεχνητά αλλά και γήινα και πολύ αμφισβητούμενη κουβέντα επίσης. Οπότε να ξεκαθαρίσω ότι το αναφέρω ως προσωπική αίσθηση μέσα σε ενα τέτοιο χώρο και όχι ως επιστημονική παρατήρηση. Αν και σε ενα σπίτι η αίσθηση είναι που σε κάνει να θέλεις να μείνεις σε αυτό.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

- Το αν βγαίνει πιο οικονομική θα το ξέρεις όταν τελειώσεις, επ' αυτού δεν εκφέρω γνώμη.

- Απ' την στιγμή που έχεις μηχανικό της εμπιστοσύνης σου, εμπιστέψου τον. Δεν χρειάζεται να έχει ξαναχρησιμοποιήσει το σύστημα, είναι επιστήμονας και αυτή είναι η δουλειά του.

- Όσα μάθεις για το προϊόν από πωλητές και φυλλάδια θεώρησε ότι δεν τα άκουσες ποτέ.

- Το σύστημα είναι "παραμένων ξυλότυπος" το "Quad-Lock" είναι εμπορική ονομασία.

- Αν δεις τα γραφόμενά τους θα διαπιστώσεις ότι ως κατασκευή είναι μάλλον ακριβότερη... "Όσα κι αν ξοδέψετε για την κατασκευή του σπιτιού σας θα αποδώσουν"

- Εγώ δεν θα το έβαζα στο σπίτι μου. Για την σχετική συζήτηση απευθύνσου στον μηχανικό σου.

Link to comment
Share on other sites

@ SeNNinhΑ

 

Ναι έχεις δίκιο σε ότι αφορά την τιμή. Δηλαδή κοστίζει 850 με 900 ευρώ/τ.μ. χωρίς οικοδομική άδεια και θεμελίωση. Έχουν χτιστεί αρκετά τέτοια σπίτια εδώ στην Κέρκυρα και σκοπεύουμε να δούμε μερικά, αλλά ως μη ειδικοί νομίζω θα καταλάβουμε πολύ λίγα πράγματα...

 

@ AlexisPap

 

Βασικά από ότι μας είπε κι ο μηχανικός μας, τα υλικά της κατασκευής είναι ακριβότερα (εφόσον ο κάθε τοίχος αποτελείται από διπλό 5άρι φελιζόλ (διογκωμένη πολυστερίνη) για να δημιουργηθεί το καλούπι ώστε να μπουν τα σίδερα (δεν βάζουν πλέγμα, οι συγκεκριμένοι τουλάχιστον) και να χυτευτεί το μπετόν ενδιάμεσα στα φελιζόλ, στη συνέχεια εξωτερικά βάζουν σοβά αφού πρώτα περάσουν το εξωτερικό φελιζόλ με κάποιο μονωτικό για στεγανοποίηση και εσωτερικά επενδύουν με πετροβάμβακα και γυψοσανίδα(αυτό είναι που δεν μου αρέσει καθόλου εμένα, γιατί όταν χτυπάς τον τοίχο θα ακούγεται κούφιος, έχω την εντύπωση τουλάχιστον)), αλλά επειδή το ΙΚΑ και τα μεροκάματα (ένα δυόροφο σπίτι 120τ.μ. είναι έτοιμο σε 5 με 6 μήνες με το κλειδί στο χέρι) είναι λιγότερα.

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, terry

Link to comment
Share on other sites

Οι θεωρίες για το ΙΚΑ δεν μου λένε κάτι. Το συνολικό κόστος σε ενδιαφέρει. Αλλά πρωτίστως σε ενδιαφέρει η χρηστικότητα των χώρων, η "αποδοτικότητα", η αίσθηση που προσφέρει το σπίτι σου... Ακόμη και το αν θα μπορείς να κρεμάσεις ένα κάδρο ή ένα ντουλάπι, αν ο "σοβάς" θα σπάει με μια γροθιά. Και φυσικά οι τεχνικές - επιστημονικές παράμετροι, όπως ποια στοιχεία λογίζονται ως φέροντα, ποια είναι η θερμοχωρητικότητα, η διαπνοή, πως κατασκευάζονται οι Η/Μ εγκαταστάσεις κλπ κλπ...

Link to comment
Share on other sites

@ AlexisPap

 

Η αλήθεια είναι ότι έχω επηρεαστεί αρκετά από τα όσα ειπώθηκαν με την κατασκευαστική και με τα όσα διάβασα στο ίντερνετ. Γνωρίζω πως είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό, αλλά καλώς ή κακώς έγινε... Οπότε μάλλον θα περιμένω μια πλήρη άποψη του μηχανικού πάνω στο θέμα... αλλά μόνο και μόνο από περιέργεια θα πάω να δω κάποια τέτοια σπίτια από κοντά.

Link to comment
Share on other sites

850-900 ευρώ/μ2 μπορεί να σου βγεί και η κλασική κατασκευή συμπεριλαμβανομένου και της οικοδομικής άδειας και της θεμελίωσης και του ΙΚΑ εαν είσαι πολύ μαζεμένος στις προδιαγραφές σου.

 

Λογικά θα σου βγει η κλασική κατασκευή για μια μονοκατοικία στα 1100 ευρώ/μ2 μαζί με την άδεια, ΙΚΑ αλλά και την περίφραξη και την βασική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

 

Οπότε στην πράξη δεν βλέπω να κερδίζεις τίποτε. Εγώ θα έλεγα ότι είναι και σαφώς πιο ακριβή κατασκευή αυτή που λες.

 

Όσον αφορά τον χρόνο κατασκευής, μια μονοκατοικία μπορεί άνετα να ολοκληρωθεί και με κλασική κατασκευή στους 6 μήνες όταν ο ιδιοκτήτης έχει τα χρήματα για να την ολοκληρώσει και όταν ο ίδιος με τροποποιήσεις δεν καθυστερεί τον μηχανικό. Επίσης οι 5-6 μήνες που σου λένε, δεν είναι ποτέ τόσοι αλλά περισσότεροι. Επειδή η κατασκευή είναι επι τόπου, και τα συνεργεία που έχουν δικά τους ή συνεργάζονται είναι λίγα, η κατασκευή συνήθως καθυστερεί γιατί ο προγραμματισμός τους δεν είναι βέλτιστος και παντα περιμένεις να τελειώσει τις άλλες δουλειές ενα συνεργείο για να σου έρθει. Όπως ακριβώς γίνεται και με την κλασική κατασκευή. Άρα ούτε από εκεί θα κερδίσεις κάτι.

 

Στους εξωτερικούς τοίχους δεν μπαίνει συνήθως επιπλέον πετροβάμβακας ή γυψοσανίδα. Απλά σοβατίζονται εσωτερικά όπως και η εξωτερική πλευρά τους. Το κούφιο που ακούς είναι επειδή υπάρχει η μόνωση κάτω από τον σοβά. Η συγκεκριμένη εταιρεία όπως λες μάλλον κάνει τα εσωτερικά χωρίσματα από γυψοσανίδα με μόνωση πετροβάμβακα ενδιάμεσα για λόγους ηχομόνωσης όμως. Και εκεί φυσικά θα ακούς αυτό το κούφιο που λες.

 

Δεν είναι κακή η γυψοσανίδα (αρκεί να είναι διπλή+διπλή) αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείς τα ειδικά βύσματα για να κρεμάσεις ελαφριά πράγματα ενώ τα βαριά δεν μπορείς να τα κρεμάσεις εκεί. Το μεγάλο της μειονέκτημα είναι ότι το χειμώνα αν και ζεστένεται ο χώρος γρήγορα, κρυώνει εξίσου γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τους εξωτερικούς τοίχους με εσωτερική (και εξωτερική) μόνωση. Ολο σου το σπίτι θα θερμαίνεται γρήγορα μεν, αλλα δεν θα διατηρεί την θερμοκρασία για πολύ ώρα απ'όταν κλείνεις την θερμανσή σου (πχ το βράδυ) και θα κρυώνει γρήγορα. Αυτό βέβαια είναι θετικό το καλοκαίρι.

Link to comment
Share on other sites

@ SeNNinhA

 

Αφού το σπίτι θα έχει φελιζόλ από έξω κι από μέσα, πως θα χάνει γρήγορα τη θερμοκρασία...; Δεν το κατάλαβα αυτό. όΤαν το σπίτι είναι καλά μονωμένο δεν διατηρεί περισσότερο τις εσωτερικές θερμοκρασίες;

 

Α, και τι εννοείς όταν λες η γυψοσανίδα να είναι διπλή +διπλή;

 

Σε ότι αφορά το κόστος δίκιο έχεις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν όλα τα χρήματα, δάνειο θα πάρουμε μάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.