Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονική λεπτομέρεια και στατικός φορέας


 

Recommended Posts

Για να έχουν χρηστικότητα τα κατακόρυφα διαζώματα πρέπει να είναι στις γωνίες των τοίχων. Έτσι όπως τα βάζεις φίλε acnt δεν δένεις την κατακόρυφη τοιχοποιία από αριστερά. Θα πρότεινα λοιπόν τα κατακόρυφα διαζώματα να μπούν στις γωνίες και να τοποθετήσεις εξιλασμένη πολυστερίνη κάτω και πάνω στο κατακόρυφο διάζωμα για να αποφύγεις κατάσταση (φυτευτού). Μην ξεχνάς ότι αυτού του είδους τα διαζώματα δεν φέρουν κατακόρυφο φορτίο άλλο εκτός του ιδίου βάρους

 

Βέβαια ίσως και να το ψειρίζουμε...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

και εγώ δεν θα έδενα την πλάκα με τον τοίχο με κατακόρυφα διαζώματα. Ότι και να κάνεις εφόσον έχεις τοίχο πάνω σε μέσο πλάκας, σε σεισμό θα έχεις κατά πάσα πιθανότητα ρωγμές (μικρές ή μεγάλες)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να τις ανεξαρτητοποιήσεις? Αν δεθούν ουσιαστικά στηρίζουν η μια τηνάλλη. Σε διαφορετική περίπτωση οι τοιχοποιίες είναι επιρρεπείς σε κατάρευση από εγκάρσιες στο επίπεδό τους ροπές.

 

ΆΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

Συμφωνώ ότι είναι επικίνδυνο να δέσεις το κατακόρυφο διάζωμα με την πλάκα. Γι' αυτό προτείνω αν τοποθετηθεί κατακόρυφο διάζωμα να έχει αρμούς πάνω και κάτω.

 

ilias

Νομίζω ότι με δύο διαζώματα (ένα στο κάτω πρέκι και ένα στο πάνω) είσαι εντάξει σε ζώνη μέχρι ΙΙ. Αν είσαι ζώνη ΙΙΙ οπωσδήποτε και κατακόρυφο διάζωμα

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς ilias

 

Πιστεύω ότι πρέπει να αποφεύγεται γιατί οι ανεξάρτητες τοιχοποιίες κινδυνεύουν με κατάρευση σε έντονα σεισμικά φαινόμενα. Είμαι σε σεισμική ζώνη Ι και έχω μελετήσεια αρκετά κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία. Έτσι αναγκάστηκα να το ψάξω λίγο παραπάνω :D

Link to comment
Share on other sites

Άρα η πρότασή σου για να συνοψίζουμε είναι ότι συμφωνείς με την κατασκευή δύο στρώσεων σενάζ που είπα και προτείνεις από κει και πέρα ενιαίο χτίσιμο σε όλο το μήκος της τοιχοποιϊας χωρίς χρήση αρμών κτλ.

Μιας και το έχεις ψάξει, θεωρείς ότι έτσι αποφεύγω αποσυνδέσεις, ρηγματώσεις κτλ για μικρές σεισμικές φορτίσεις που ήταν και ο αρχικός μου φόβος?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά! Προσοχή όμως: Πολλοί βάζουν σενάζ στο πρέκι, μετά μια σειρά τούβλα και μετά σενάζ κάτω από το δοκάρι. Κάτι τέτοιο δε θα σου προσφέρει τίποτα. Πρέπει το κάτω σενάζ να μπαίνει στο ύψος της ποδιάς, σε όλο το μήκος της τοιχοποιίας (με διακοπή φυσικά όπου έχεις πόρτα) και το δεύτερο σενάζ στο πρέκι της πόρτας (και αυτό φυσικά σε όλο το μήκος της τοιχοποιίας. Στους τυφλούς τοίχους (που δεν συνδέονται με τοίχους που έχουν ανοίγματα) χώρισε τον τοίχο σε τρεις ίσες ζώνες με οριζόντια σενάζ. ¨οσον αφορά τον οπλισμό δεν έχω ΄τωρα μπροστά μου τον κανονισμό αλλά δεν απαιτεί κάτι σοβαρό. Προσοχή όμως στις γωνίες. Φρόντιζε να γίνονται σωστά οι αγκυρώσες και όχι τσιγγουνιές!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.