Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με θέρμανση


soentall

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά.

Έχω μια απορία σχετικά με την θέρμανση.Μένω σε περιοχή του Νομού Πέλλας όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χειμωνιάτικες.Έχω δύο μονοκατοικίες των 120 m2 οι οποίες τροφοδοτούνται από έναν ξυλολέβητα 85000 θερμίδων όπως αναφέρει.Ο λέβητας αρχικά τροφοδοτούσε την μια κατοικία και έκανε όντως την δουλειά του.Μετά μερικά χρόνια που συνδέσαμε και την δεύτερη φαίνεται πως δεν σηκώνει και τόσο εύκολα θερμοκρασία.Θεώρησα πως ήρθε η ώρα ν αλλάξουμε λέβητα.Είδα στο διαδίκτυο ξυλολέβητες αεριοποίησης ή ανεστραμένης φλόγας αν τους προφέρω σωστά και θέλω να ρωτήσω μερικά πράγματα.Είναι όντως οικονομικοί στην κατανάλωση όπως λένε?Να θεωρηθεί δεδομένο πως στην υπάρχουσα περίπτωση καταναλώνω τουλάχιστον 40 τόνους ξύλα.Επίσης πως λειτουργούν αυτοί οι λέβητες?Αξίζει με λίγα λόγια μία τέτοια αγορά?Η θα είμαστε πάλι στα ίδια επίπεδα?Έχει κάποιος κάτι υπ όψιν του?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σου προτείνω λέβητα με ξύλα για τους άλλους δεν ξέρω.

Εμείς έχουμε σπίτι 170 m2 και με το λέβητα πετρελαίου πληρώνουμε πάρα πολλά λεφτά .Σκεφτόμαστε λοιπόν να το γυρίσουμε σε λέβητα με ξύλα .Ρωτήσαμε και για τιμές ξύλων .Βρήκαμε τιμή 60 Ευρώ ο τόνος ξύλα οξιάς από Βουλγαρία κομμένα και έτοιμα και στα φέρνουν μέχρι το σπίτι . Σε αυτή την τιμή συγκαταλέγονται και τα έξοδα μεταφοράς. Πραγματικά συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γεια σου soental,

 

εδώ και δύο χρόνια για την θέρμανσή μου χρησιμοποιώ λέβητα αεριοποίησης, τον προμηθεύτηκα από έναν αυστριακό προμηθευτή (santer solarprofi), είναι 45 KW (κάπου 40.000 θερμίδες). Ζεσταίνω δύο διαμερίσματα συνολικά 200 τ.μ., και καταναλώνω περίπου 28 χωρικά κ.μ έλατο, βάλε από 400 κιλά το χωρικό μας κάνει 11,5 τόννους ξύλο, οπότε οι 40 τόννοι που ανέφερες είναι υπερβολικά πολλοί και οφείλονται στην μη αποδοτική λειτουργία του λέβητα που έχεις.

 

Ένας λέβητας αεριοποίησης έχει πολύ καλή απόδοση, για να λειτουργήσεις αποδοτικά όμως, για κάθε KW εγκατεστημένης ισχύος πρέπει να εγκαταστήσεις επίσης τουλάχιστον 50 λίτρα μποιλερ (βάσει γερμανικών προδιαγραφών) , το μποιλερ αποθηκεύει την θερμότητα και ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού την αποδίδει. Έτσι για 45kw χρειάζεσαι τουλάχιστον 2500 λίτρα μποιλερ. Εγω τα πήρα όλα μαζί (μποιλερ, κάτι ασφάλειες, τρίοδη βάνα επανκυκλοφορίας και δοχείο διαστολής από τον αυστριακό που σου είπα). Να ξέρεις ότι όσο μεγαλύτερη η ισχύς του λέβητα, τόσο μεγαλύτερες η δεξαμενές και τόσο πιο μεγάλη η αυτονομία (δηλ. λιγότερες φορές την μέρα θα γεμίζεις με ξύλα των λέβητα).

 

Πάτα στο γερμανικό google,ή στο ebay.de την λέξη Holzvergaser (στα γερμανικά λέβητας αεριοποίησης) και θα βρεις πολλά πακέτα προσφορών και πληροφορίες, στα γερμανικά βέβαια.

 

Κάπου έκανες νύξη για την ισχύ του λέβητα αεριοποίησης, αυτή εξαρτάται από το μέγεθος της σχισμής που έχει το πυρότουβλο, πάνω στο πυρότουβλο τοποθετούνται τα ξύλα, αφού αεριοποιηθούν τα ξύλα, τα παραγόμενα καύσιμα αέρια διοχετεύονται μέσω της σχισμής στον κάτω θάλαμο καύσης όπου και καίγονται. Μεγαλύτερη σχισμή => περισότερα καύσιμα αέρια=> πρισσότερες θερμίδες.

Link to comment
Share on other sites

shack μια ερωτηση (η οποιος αλλος ξερει κατι) ο λεβητας αεριοποιησης διαφερει ουσιαστικα στον <καυστηρα> η στον τροπο καυσης των ξυλων να το πω διαφορετικα? Ειναι κατι αντιστοιχο με τ μηχανες <γκαζοζεν> οπου εκαιγαν τα αερια του καρβουνου?

Θα κανω το καλοκαιρι το καζανι (αυτο για τσιπουρο) με ξυλα, 8 χρονια τωρα το εχουμε με πετρελαιο (απ το 36 υπαρχει και δουλευει αυτο) αλλα θα ξαναγυρισει σε ξυλο λογω τιμης πετρελαιου.. με απασχολει ο χωρος καυσης του, ας ειναι ενεργοβορο (ολα ειναι αυτα λογω σχηματος, ενα τσουκαλι που βραζει ειναι) ο χρονος μας ενδιαφερει απο καζανια σε καζανια.. Ολοι εχετε εικονα περι τινος προκειται, υπαρχει περιπτωση να εφαρμοσω κατι αντιστοιχο εκει η μ...ες σκεφτομαι??

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι καταλαβαίνω κάτι παρόμοιο με τις μηχανές γκαζοζεν είναι, στην αεριοποίηση στην ουσία έχουμε μερική οξείδωση της βιομάζας (δηλ. πυρόλυση παρουσία λίγου αέρα) σε ένα αντιδραστήρα και σε υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να παράγεται αέριο καύσιμο (κυρίως υδρογόνο, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο κ.α.), το αέριο καύσιμο αν θες ύστερα το χρησιμοποιείς για καύση. Το ίδιο συμβαίνει στους λέβητες αεροποίησης, πρώτα αεριοποιείται η βιομάζα και κατόπιν καίγεται το παραγόμενο αέριο.Αν ψάξεις στο google τις λέξεις gasification και gasifier θα βρείς αρκετές πληροφορίες. Το πρόβλημα με το παραγόμενο αέριο είναι ότι περιέχει μεταξύ των άλλων πίσσες, οπότε αν θες να το χρησιμοποιήσεις σε εφαρμογές πέρα της καύσης οι πίσσες δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιούσαν την αεριοποίηση στην αυτοκίνηση λόγω ανεπάρκειας υγρών καυσίμων, οι μηχανές εσωτερικής καύσης τροφοδοτούνταν με το αέριο αεριοποίησης.

 

Δείτε έναν λέβητα αεριοποίησης εδώ:

 

και ένα opel kadett που λειτουργεί με αεριοποίηση ξύλου εδώ:

http://www.holzgas.ch/573.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Εγώ σου προτείνω λέβητα με ξύλα για τους άλλους δεν ξέρω.

Εμείς έχουμε σπίτι 170 m2 και με το λέβητα πετρελαίου πληρώνουμε πάρα πολλά λεφτά .Σκεφτόμαστε λοιπόν να το γυρίσουμε σε λέβητα με ξύλα .Ρωτήσαμε και για τιμές ξύλων .Βρήκαμε τιμή 60 Ευρώ ο τόνος ξύλα οξιάς από Βουλγαρία κομμένα και έτοιμα και στα φέρνουν μέχρι το σπίτι . Σε αυτή την τιμή συγκαταλέγονται και τα έξοδα μεταφοράς. Πραγματικά συμφέρει.

 

καλημερα ενδιαφερομαι για ξυλολεβητα και ισως καποιος θα μπορει να με βοηθησει !! Τι τιμεσ βρηκατε? Ειναι απο Ελλαδα η Βουλγαρια ? και επισησ αυτο με τα ξυλα εχεισ καποιο τηλ η καποια πληροφορια για να αγορασω? θα περιμενω απαντηση ευχαριστω !!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

karoylini

 

Από ότι έμαθα είναι Έλληνας που έχει την έδρα του στο Sadanski .

Τα αγοράζει από ότι μου είπαν με 10 Ευρώ τον Τόνο από ποιο μέσα από την Βουλγαρία και τα πουλάει με 60 Ευρώ σε Έλληνες. Δεν έχω αύτη την στιγμή κάποιο τηλέφωνο του αλλά μπορώ να μάθω από αυτόν που μου έδωσε αυτές τις πληροφορίες και να σε ενημερώσω .Πάντως το σκεφτόμαστε και εμείς πολύ σοβαρά να το γυρίσουμε σε ξύλα γιατί το πετρέλαιο δεν μας συμφέρει οικονομικά .

Link to comment
Share on other sites

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε απόψεις για την οικονομοτεχνική σύγκριση των ξυλολεβήτων με τους λέβητες πετρελαίου ακόμα και στον νομό της Αττικής..Δεν ξέρω αν κάποιος συνάδελφος έχει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Σαλαμίνας επιτρέπεται μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης και το αέριο καύσιμο στις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

 

Ξυλολέβητας απαγορεύεται. Αν τώρα πέσεις σε υπάλληλο που το αγνοεί μπορείς να το περάσεις αλλά αν κάνει καταγγελία γείτονας που τον ενοχλεί η κάπνα θα γίνει μεγάλο μπλέξιμο.

 

@soentall

40 τόνοι ξύλα μου φαίνονται υπερβολικά πολλοί.

Τι μόνωση έχεις βάλει στο σπίτι και τι πάχος;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.