Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντοχή άξονα σε στρέψη


ΟΩΝ

Recommended Posts

Μια ερώτηση για τους συνάδελφους Μηχανολόγους:

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει όριο διαρροής του χάλυβα έναντι εφελκυσμού.

Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει όριο διαρροής του χάλυβα έναντι διάτμησης (το ίδιο, αλλά "δια ρίζα τρία").

Υπάρχει κάποιο "μονοσήμαντο" όριο διαρροής χάλυβα έναντι στρέψης; Μια εφαρμογή είναι όλοι οι άξονες που μελετούν οι Μηχανολόγοι.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον μιλάμε για ατράκτους (και όχι για ανοιχτές διατομές ή λεπτότοιχες διατομές) έχουμε πλήρη εφαρμογή της στέψης κατά Saint Venant, επομένως καθαρή διάτμηση. Κρίσιμος είναι προφανώς ο έλεγχος της μέγιστης τάσης (στην περιφέρειας). Τελικά αυτό που εφαρμόζουμε και μας βγάζει το 3^0,5 είναι το κριτήριο von Mises.

Ωστόσο, εφόσον πρόκειται περί ατράκτου, υπάρχουν πολλά ζητήματα σχετικά με τον υπολογισμό: παράλληλη κάμψη, φαινόμενα δευτέρας τάξεως, κόπωση, ταλαντώσεις, κρουστικά φορτία, καθώς και το πώς μεταφέρεται η ροπή στη άτρακτο (διευρύνσεις, σφηνότοποι, καρέ κλπ...).

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, αυτό ακριβώς σου λέω, η στρέψη είναι καθαρή διάτμηση, θα ελεγχθεί για fy/ρίζα 3. Που ακριβώς βρίσκεται η απορία σου;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι δεν υπάρχει αστοχία ή έστω και παραμορφωσιμότητα χωρίς διάτμηση. τα πάντα καταλήγουν σε διάτμηση. Δεν υπάρχει καθαρός εφελκυσμός, θλίψη, κλπ. Στην στρέψη το θέμα είναι πολύπλοκο και δημιουργούνται διαξονικά/ τριαξονικά φαινόμενα ενω μια παραμορφωσιμότητα βάζει και άλλα φαινόμενα μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.