Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομικές Άδειες-Αδειοδοτήσεις Η τιμή μιας οικοδομικής άδειας από τι εξαρτάται?


vaggelisb

Recommended Posts

Μια άλλη ερώτηση που μου προέκυψε είναι από τι εξαρτάται η τιμή μιας οικοδομικής άδειας.

 

Δηλαδή παίζουν ρόλο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα της κατασκευής ή έχει να κάνει και με το εάν έχει υπόγειο (και γενικά από πόσους ορόφους αποτελείται), πολλά μπαλκόνια και παράθυρα...?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

Υ.Γ.: Πραγματικά νιώθω κάπως άσχημα, επειδή όσες φορές έχω γράψει στο Forum είναι για να ρωτήσω κάτι, αλλά λόγω του ότι δεν έχω σχέση με το αντικείμενο μου είναι πρακτικά αδύνατο...:|

Link to comment
Share on other sites

H τιμή μιας οικοδομικής άδειας δεν είναι τίποτα.

 

Είναι ένα άθροισμα μικροποσών που καταβάλεις υπερ διαφόρων κρατικών φορέων στο Δημόσιο ταμείο και εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του κτιρίου.

 

Η μήπως ρωτάς για το ύψος της αμοιβής των μηχανικών για να μελετήσουν το κτίριό σου ?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, ήθελα να πω γενικά το συνολικό κόστος για να σε αφήσει το κράτος να ξεκινήσεις να χτίζεις από τι εξαρτάται....?

 

Γιατί π.χ. ένας μηχανικός μας έβγαλε το κόστος της άδειας - αμοιβή μηχανικού για ένα σπίτι αποτελούμενο από 2 διαμερίσματα με συνολικό εμδαδόν 194τ.μ. και 16 τ.μ. υπόγειο 21000 περίπου! Πολύ δεν είναι?

Link to comment
Share on other sites

Για κάθε κτίριο για το οποίο πρόκειται να εκδοθεί οικοδομική άδεια, βγαίνει ένας "συμβατικός" προυπολογισμός έργου (ο οποίος δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα βέβαια).

Αυτός εξαρτάται από το εμβαδό των κύριων χώρων, των ημιυπαιθρίων, των υπογείων, των γκαράζ και γενικά ότι συμπεριλαμβάνει το κτίριο.

 

Με βάση αυτό τον προυπολογισμό με διάφορους συντελεστές υπολογίζονται όλες οι κρατήσεις που είναι υποχρεωτικό να πληρωθούν για το έργο. Επίσης, με βάση τον παραπάνω προυπολογισμό υπολογίζονται οι ελάχιστες δυνατές αμοιβές των μηχανικών για τις μελέτες που έχουν εκπονήσει για το έργο. Το ίδιο ισχύει και για τις αμοιβές επιβλέψεων...

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, όπως σου εξήγησε ο συνάδελφος πιο πάνω, αυτό που χρειάζεται να πληρώσεις για να βγάλεις μια οικοδομική άδεια είναι πρώτα τις μελέτες που θα συντάξει ένας μηχανικός, την αμοιβή για την δουλειά του δηλαδή, και έπειτα ένα σύνολο εισφορών στο κράτος.

Υπάρχουν θεσμοθετημένες ελάχιστες αμοιβές οι οποίες υπολογίζονται με κάποια κριτήριά, αλλά από εκεί και πέρα το τι ζητάει ο καθένας και πόσο αξιολογεί τη δουλειά του είναι δικό του θέμα.

Κοίτα να δεις εσύ τι θες από έναν μηχανικό. Πάρε μια προσφορά και από κάποιον άλλο αν σου φαίνονται πολλά. Αλλά κοίτα να συζητήσεις εκτεταμένα μαζί του και να δεις αν σε ικανοποιεί ο τρόπος που τοποθετείται απέναντι στις απαιτήσεις σου. Μόνο έτσι θα ξέρεις αν έχεις μια καλή σχέση αντικειμένου και τιμής.

Το να πούμε εμείς από εδώ ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι πολλά ή λίγα δεν έχει κανένα νόημα και είναι και αντισυναδελφικό να υπησελθουμε σε κρίση συναδέλφου.

Link to comment
Share on other sites

Το κράτος για να σας δώσει το δικαίωμα να χτίσετε θέλει αυτά που σας είπα.

 

Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί ότι το σπίτι σας θα είναι λειτουργικό ,όμορφο, ασφαλές και πλέον και οικονομικό στην χρήση του σας υποχρεώνει να απευθυνθείτε σε τεχνικό επιστήμονα (=μηχανικός) ο οποίος χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές του γνώσεις και τους κανόνες της τέχνης εκπονεί τις απαιτούμενες μελέτες.

 

Γι αυτές πρέπει να αμοιφθεί. Το πόσο , διαμορφώνεται ελεύθερα ανάλόγως των απαιτήσεων του έργου. Εδώ να ξέρετε ότι υπάρχει από τον νόμο κατώτατο όριο επιτρεπομένης αμοιβής , το οποίο καθορίζεται από τα παραπάνω στοιχεία που είπαμε.

 

Τα ίδια ισχύουν και για τις επιβλέψεις.

 

Αν δεν σας ικανοποιεί η τιμή του μπορείτε να ρωτήσετε και αλλον συνάδελφο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.