Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά τύπου Solyndra


ΟΩΝ

Recommended Posts

Για τα SANYO (υβριδικά) τι απόψεις υπάρχουν ? Είναι τόσο αποδοτικά όσο διαφημίζουν και αξίζουν τα παραπάνω χρήματα που κοστίζουν ? Δηλ. ο λόγος κόστος/απόδοση λειτουργεί ορθολογικά ?

Link to comment
Share on other sites

silver_bullet λογικά η Sunpower και η κάθε sunpower μπαίνει μέσα τα πρώτα χρόνια. Οι εταιρίες που ξεκινάνε τώρα κρατάνε χαμηλά τη τιμή τους ενώ παράλληλα επενδύουν τεράστια ποσά για marketing για να αρχίσουν να κερδίζουν εμπιστοσύνη και να γίνονται ανταγωνιστικές.

 

Κάποιοι δεν αντέχουν αυτό το αρχικό βύθισμα και πτωχεύουν. Κάποιοι άλλοι αντέχουν. Οι οικονομολόγοι τα γνωρίζουν καλύτερα.

 

Ο μέσος μηχανικός στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο ο πωλητής κοιτάζει να "ξεγελάσει" τον επενδυτή για να πάρει τη δουλειά. Να του πουλήσει το noname ή το σουπερ πρωτοποριακό "πανέλο" που μόλις βγήκε περνώντας λίγο πολύ την ιδέα ότι πρέπει να είσαι στόκος να τα σκάσεις σε ακριβά επώνυμα φωτοβολταικά.

 

Ένας συνάδελφος σε αυτό το φόρουμ συγκεκριμένα ανέφερε το εξής:

 

Συγγνώμη αλλά θα το πω:

 

Να πάρει Sanyo με 1,85 όταν μπορεί να βάλει κάτι άλλο με 1,15?

Και τα 7.000€ σε 10kW πότε θα τα πάρει πίσω?

 

Kαι ναι και η Sanyo εξαγοράστηκε από τη Panasonic. Κλεισίματα και συγχωνεύσεις θα γίνουν σωρηδόν. Και ίσως να ακούγομαι δυσοίωνος αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες που παράγουν σήμερα φ/β θα χουν κλείσει σε 10-20 χρόνια .

 

Η εκτίμηση μου βασίζεται στο πως λειτουργεί η αγορά τα τελευταία 100 χρόνια. Και η παγκόσμια αγορά των φ/β δεν είναι ακόμα ώριμη. Για την ακρίβεια μου θυμίζει εποχιακό προιόν. Έγινε ένα μπαμ και δημιουργήθηκαν 200 εταιρίες να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Μόνο που η ζήτηση για τα φ/β δεν είναι όπως με τα αυτοκίνητα ή τους υπολογιστές. Μοιραία κάποια στιγμή θα μειωθεί. Τότε πάω στοίχημα ότι πολλοί θα ψάχνονται που στα φ/β τους έχουν αρχίσει και οξειδώνονται οι χαλκοδιάδρομοι λόγω κακής εφαρμογής και η εταιρία που τα βγαλε έχει κλείσει προ πολλού.

 

Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα προτιμούσα να έχω στο πάρκο μου φ/β επώνυμης ισχυρής εταιρίας που ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες, παρά φ/β Yasumitso. Φυσικά στο Ελλάδα τον μηχανικό η τον πωλητή δεν τον ενδιαφέρει αυτό γιατί πολύ απλά "Ρε φίλε εγώ τα λεφτά τα πήρα και σε 20-25 χρόνια ποιός ζει ποιός πεθαίνει! Λες και θα φταίω εγώ αν κλείσει ανώνυμη πολυεθνική"

 

Και γω επαναλαμβάνω θα πούλαγα και solar edge και solyndra και κινέζικο ή το οτιδήποτε. Αλλά θα θεωρούσα σωστό ο πελάτης μου να ξέρει και τα ρίσκα και όχι να του παρουσίαζω ότι θα είναι κορόιδο αν αντί για Sunpower πάρει Sanyo λόγω τιμής και specs. Γιατί μετά θα ήμουν υπόλογος απέναντι του.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Παρακολουθώ το παρόν thread με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όντας μηχανικός μιας απο τις μεγαλύτερες εγκαταστάτριες εταιρείες Solyndra στην Ελλάδα. Κάνω και εγώ την παρέμβαση μου για να παραθέσω απόψεις και γεγονότα από την δική μου οπτική γωνία.

 

Όταν η εταιρία μας εισήγαγε την καινοτόμο τεχνολογία Solyndra στην Ελληνική αγορά το 2009, η ανταγωνιστικότητας της πρότασής μας περιέκλειε τα κάτωθι πλεονεκτήματα:

 

• Ανταγωνιστική τιμή

• MadeinAmerica

• Μη διάτρηση της οροφής

• Γρήγορη τοποθέτηση και χαμηλό κόστος εγκατάστασης

• ΣυμφέρονLCOE (levelized-cost-of-electricity)

 

Σε μία σοβαρή εταιρία Φ/Β εγκαταστάσεων,το Solyndra έδινε την ευκαιρία μιας συνολικής πρότασης προς τον πελάτη-επενδυτή, η οποία περιελάμβανε λύσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις όποιες ανάγκες μιας οροφής σε όλο το χρόνο ζωής της επένδυσης. Παράλληλα, με σωστή τιμολόγηση το κόστος της επένδυσης μπορούσε να δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες στο σύνολο του. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχανόταν πολλαπλά, χειροπιαστά οφέλη για τον επενδυτή όπως το εισόδημα απο την πώληση του παραγώμενου ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση των εξόδων κλιματισμού το καλοκαίρι καθώς επίσης και η εξασφαλισμένη στεγανότητα -σοβαρότατη παράμετρος, η οποία αν και είναι και το ζητούμενο μετά την ολοκλήρωση του έργου δεν προβλέπεται απο τον εγκαταστάτη λόγω έλλειψης ειδίκευσης αλλά και του φόβου του για αυξημένο κόστος και άρα μη ανταγωνιστική προσφορά.

 

Στην εταιρεία μου, εμπορικά είχαμε το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης και της άρτιας τεχνικοοικονομικής παρουσίασης. Ακολουθήσαμε εξαρχής την πρακτική να δίνουμε στον πελάτη μαζί με την προσφορά μας το επίσημο ενεργειακό μοντέλο ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ του επένδυσης. Είναι αλήθεια οτι σε κάποιες περιπτώσεις οι συμβατικές λύσεις εμφανίζονταν πιο ανταγωνιστικές, σε καμμία όμως περίπτωση δεν επιτυγχάνονταν αποδόσεις 1600 kwh/kwp που κάποιοι εγκαταστάτες υπόσχονταν. Η εταιρία μας ΟΥΔΕΠΟΤΕ αλλοίωσε τα στοιχεία των ενεργειακών μελετών τα οποία μάλιστα προέκυπταν από συντηρητική παραμετροποίηση.

 

Στις συνθήκες ραγδαίας πτώσης των τιμών των κρυσταλλικών πάνελς που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, έχοντας ήδη εγκαταστήσει ΠΛΕΟΝ του 1ΜW SOLYNDRA,διαπιστώσαμε ότι η τιμή του Solyndra έπαψε να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν οτι η ανταγωνιστικότητα αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση βιωσιμότητας για όλους τους ʽδυτικούςʼ παραγωγούς Φ/Β πλαισίων.

 

Ταυτόχρονα, καθότι το ʽτέλειοʼ Φ/Β δεν έχει ακόμη ανευρεθεί, εξακολουθούν και υφίστανται συμβατικές τεχνολογίες υψηλότερης απόδοσης αλλά και τεχνικοί περιορισμοί, όπως για παράδειγμα η > 9 ° κλίση μιας οροφής, που το Solyndra δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Έτσι, σταδιακά το Made in America έχασε το λούστρο του για μεγάλη μερίδα επενδυτών. Παρόλα αυτά όμως, το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της διαφοροποίησης και της συμβατότητας με την οροφή παρέμενε ισχυρό!

 

Επιστρέφοντας στην Solyndra και τις πρόσφατες εξελίξεις, σας παραθέτω την κάτωθι πληροφόρηση η οποία δεν βγήκε στα ΜΜΕ.

 

Η Solyndra, υπέβαλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το αντίστοιχο Ελληνικό άρθρο 99. Παράλληλα απέλυσε 1.100 εργαζόμενους και σταμάτησε την παραγωγή. Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση εστιάζονται στο γεγονός ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο (υπό την πίεση των Ρεπουμπλικάνων) αναθεώρησε την εγγύηση των 535 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε παράσχει, με αποτέλεσμα οι επενδυτές που είχαν πρόγραμμα να καταθέσουν προγραμματισμένη δόση για την λειτουργία της εταιρίας για τους επόμενους 6 μήνες, να υπαναχωρήσουν. Λόγω της οικονομικής κατάστασης και του διαφαινόμενου δεύτερου κύματος ύφεσης στην Αμερική, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν εναλλακτικοί επενδυτές και το αποτέλεσμα ήταν να στερηθεί η εταιρία την ρευστότητα της. Αυτό εξηγεί τους λόγους της ξαφνικής και ακαριαίας χρεωκοπίας – δεν ήταν δηλαδή αναμενόμενη.

 

Εξίσου λυπηρό είναι το γεγονός ότι το 2012 διαφαινόταν ως πολύ καλό για την Solyndra, κατʼ αρχήν λόγω της ωρίμανσης πολλών μεγάλων έργων που είχαν προσυμφωνηθεί σε Αμερική Ευρώπη και Ινδία, της νέας πρωτοποριακής πρότασης κάλυψης θερμοκηπίων (την οποία θα παρουσιάζαμε και εμείς στην έκθεση που ξεκινάει στις 29 Σεπτεμβρίου) και του επερχόμενου λανσαρίσματος της σειράς 250.

 

Μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του άρθρου 11, η διοίκηση της εταιρίας σε συνεργασία με τους διαχειριστές που ορίστηκαν, θα βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών της. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που αποτιμάται αρκετά υψηλά είναι το εμπορικό σήμα της, η τεχνογνωσία, οι πιστοποιήσεις και οι πατέντες της οι οποίες σύντομα μπορούν να αναληφθούν από στρατηγικό επενδυτή και να παραχθούν στο ίδιο εργοστάσιο ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, επαναλανσάροντας τα καινοτόμα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, συνεχίζοντας την προσπάθεια για διαφοροποίηση και καλύτερη αξιοποίηση των οροφών υπο περισσότερο ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.

 

Στην εταιρεία μας κρατώντας ψηλά τον πήχη σε θέματα αρχών και διαφάνειας, επικοινωνήσαμε αμέσως με πελάτες που μας είχαν επιλέξει για την τοποθέτηση των συστημάτων Solyndra και τους ενημερώσαμε ότι κρατάμε ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ απόθεμα ασφαλείας για λογαριασμό τους και ότι διαθέτουμε όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την αποκατάσταση της όποιας βλάβης προκύψει στο μέλλον.

 

Επίσης, για υπογεγραμμένα έργα SOLYNDRA τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να τα υλοποιήσουν με Solyndra, εάν φυσικά το επιθυμούν,παρέχοντας τη διασφάλιση της τήρησης αποθέματος και τεχνικής υποστήριξής μας.Εναλλακτικά, η σύμβαση τους μπορεί να αναθεωρηθεί με το ίδιο ή χαμηλότερο κόστος (και επʼ ουδενί μεγαλύτερο) προκειμένου να τους εγκαταστήσουμε Φ/Β διαφορετικής τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι ΟΛΟΙ οι πελάτες που βρέθηκαν εμπρός στο δίλημμα αυτό, επέλεξαν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων τους ΜΕ SOLYNDRA εκφράζοντας ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη τους σε ένα συνεπή εγκαταστάτη, παραβλέποντας το όποιο θέμα εγγύησης της κατασκευάστριας εταιρίας.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Link to comment
Share on other sites

@ jkapitsas

 

Διάβασα με αρκετή πρσοσοχή τα όσα γράφεις και έχω να παρατηρήσω τα εξής.

Με τι κριτήρια η εταιρία σου είναι ο κορυφαίος εγκαταστάτης solyndra στην Ελλάδα, έχει η solyndra βαθμίδες συνεργατών και έχτε π.χ την platinum (τυχαίο το παράδειγμα)

 

¨οταν εννοείς ότι η εταιρία σου έδινε ενεργειακή και τεχνικοοικονομική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο δεν το πιάνω για ποιό έργο θα έδινε για του απέναντι, είναι προφανές ότι όταν κάνει προσφορά δεν λές τόσο κάνει το μαλλί, του λές τι ακριβώς μαλλί θα βάλεις, τι θα σου αποφέρει και γενικά μια ανάλυση για το έργο.

 

Σχετικά με δάνειο (αντε loan guarantee) απο το κράτος, επέτρεψε μου να διαφωνίσω, οι ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν να το ψάχνουν γιατί εγκρίθηκε αυτό το δάνειο για το οποίο οι απόψεις διίσταντε για το αν εκταμιέυτικε απαξ ή με δόσεις και στην δευτερη περίπτωση τι ποσό εκταμιευτικέ, το εργοστάσιο πως το έφταιξε? απο τα υπερκέρδη? και όαλ αυτά είναι γνωστά, bloomberg, ξένα sites ενέργειας και όχι μόνο.

 

Τέλος ισχύει ότι έγραψα και στον btelis, Θα υπογράψετε νομικά δεσμευτικό έγγραφο ότι θα κάνετε deliver της εγγυήσεις της solyndra.

 

το ενημερώσαμε με bulletin ή γράφουμε στο site μας κάτι το οποίο θα χαιδέψει τα αυτιά του πελάτη χωρίς νομικό αντίκτυπο είναι marketing

Παντως αν το κάνετε ΣΩΣΤΑ μαγκία σας και μπράβο γιατί δεν είστε νομικά υποχρεωμένοι.

Link to comment
Share on other sites

off the topic

 

....της νέας πρωτοποριακής πρότασης κάλυψης θερμοκηπίων....

Αυτό εδώ πως ακριβός μπορεί να γίνει, γιατί, έχει μεγάλο ενδιαφέρων μπορώ να πω.

 

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην Ολλανδία η μέση ετήσια παραγωγή ντομάτας (θερμοκηπιου) φτάνει τα 65kg/m2,το κόστος για θέρμανση έφτανε το 40% το συνολικού κόστους. Όμως οι Ολλανδοί αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης με μονάδες συμπαραγωγής δλδ με γεννήτριες όπου τα κατάλοιπά τους χρησιμοποιούνται για την θέρμανση του θερμοκηπίου, έτσι έριξαν το κόστος θέρμανσης από 16€/m2 σε 6€/m2

Link to comment
Share on other sites

@jsk

 

Αγαπητέ jsk,

 

Οι απαντήσεις μου στα ευπρόσδεκτα ερωτήματα σου.

 

Η Solyndra είχε ένα σύστημα αναγόρευσης σε Platinum, Gold και certified partners. Για την Ελλάδα υπήρχαν μόνο δυο Gold εταιρίες, καμία Platinumκαι καμία certified. Η δική μας εταιρία συμμετέχει μετοχικά σε μία από τις δύο.

Κορυφαία όμως είμαστε διότι:

•Έχουμε πλέον του 1ΜW σε υλοποιηθέντα έργα,

•Έχουμε κάνει το μόνο έργο στην Ελλάδα για το οποίο η Solyndra εξέδωσε CASE STUDY και PRESS RELEASE στα διεθνή μέσα - ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΤΕΓΕΣ

•Το μόνο έργο το οποίο εγκαινίασε ο Πρόεδρος ΕΜΕΑ Solyndra

•Η μόνη που εισάγει και εμπορεύεται ειδικές πιστοποιημένες ανακλαστικές μεμβράνες με μακρόχρονη τεχνογνωσία σε αυτό.

•Η μόνη που ανέπτυξε και έβαλε στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ ειδικό ανακλαστικό χρώμα, όντας ο μεγαλύτερος Έλληνας παραγωγός χρωμάτων.

•Η μόνη που συνεργάστηκε με την Solyndra για στην δημιουργία ROBOT αυτόματου καθαρισμού των στεγών ΚΑΤΩ από τα πάνελς,

•Η μόνη που διέθεσε την στέγη, τις εγκαταστάσεις και το έργο της για να εκπαιδευτούν εγκαταστάτες από όλη την Ελλάδα.

•Η μόνη που διαθέτει επισκέψιμα έργα κατόπιν ραντεβού για τους επενδυτές.

Την υπεροχή μας επιβεβαιώνουν και οι ανεπάρκιες και αστοχίες άλλων εγκαταστατών τις οποίες όμως δεν θεωρώ σωστό να αναδείξω.

 

Παμε παρακάτω.

Τεχνοοικονομικές μελέτες: Ναι, σωστά το λες. Αλλά εμείς δίναμε την ΠΛΗΡΗ μελέτη πρόβλεψης απόδοσης για τα επόμενα 30 χρόνια ΑΝΑ ΜΗΝΑ, όπως αυτή έβγαινε από το ειδικό software της Solyndra– έχοντας παραμετροποιήσει απαισιόδοξα προκειμένου οι προβλέψεις να είναι ασφαλείς. Άλλοι έδιναν ενδεικτικά της περιοχής, ή δικά τους powerpoints με αυθαίρετες προβλέψεις κ.ο.κ. για να «πιστοποιήσουν» υπερβολικές αποδόσεις και δημιουργώντας αβάσιμες προσοδκίες.

 

Το δάνειο όπως λες ήταν loanguarantee. Τα πραγματικά χρήματα μπήκαν από τα Venture Capitals (τα οποία εύκολα βρίσκεις και οι γνώστες ξέρουν και ποιοι ιδιώτες είναι πίσω από αυτά). Τα κεφάλαια που έβαλαν τα VC ήταν πλέον του ενός ΔΙΣ δολάρια και με αυτά φτιάχτηκαν τα εργοστάσια και πληρώθηκαν οι έρευνες και ο κόσμος. Οι πληροφορίες που παρέθεσα είναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ και δεν αναιρούν αυτά που γράφονται, απλά εξηγώ το πώς η εταιρία κατέρευσε εν μία νυκτί.

 

Σχετικά με τις εγγυήσεις αυτό που έγραψα ότι κάνουμε δεν έχει καμία σχέση με την παράθεση του btelis. Εμείς δεν «αναλαμβάνουμε» τις εγγυήσεις και δεν έγραψα πουθενά αυτό το πράγμα. Εχεις δίκιο ότι κάτι τέτοιο εάν δεν είναι υπογεγραμένο θα ήταν παραπληροφόρηση, από την άλλη μπορώ να πω ότι εύκολα το υπογράφεις και παράλληλα έχεις χίλια παράθυρα να διαφύγεις. Εμείς κάνουμε κάτι απλό: χωρίς να ζητήσουμε έξτρα χρήματα και αποθήκευτρα, κρατάμε ένα ικανό απόθεμα και εάν κάτι συμβεί μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα πάνελ στο έργο του πελάτη. Το κόστος μπορεί να καλυφθεί με ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σύμβαση συντήρησης κ.τ.λ.

Μπορούμε να κάνουμε και ανάληψη της εγγύησης με πραγματικό αντίκρισμα, αλλά μην σπεύδουμε να βάλουμε ταφόπλακα στην Solyndra–υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί που πραγματικά δίνουν μάχες να την αναβιώσουν έστω και την τελευταία στιγμή. Ας το σεβαστούμε και παίρνουμε τις αποφάσεις μας ο καθένας σε λίγους μήνες που η εκκαθάριση θα έχει τελειώσει.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Στο συγκεκριμένο link μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα

οικονομικά της Solyndra.

 

http://thinkprogress.org/romm/2011/09/13/317594/timeline-bush-administration-solyndra-loan-guarantee/

Link to comment
Share on other sites

να θέσω ένα ερώτημα το οποίο είναι παραπλήσιο με την έκβαση της συζήτησης: Τι κάνεις αν η κατασκευάστρια εταιρεία των πάνελ κλείσει? τι πιθανότητες υπάρχουν να αντικατασταθεί πάνελ μονοκρυσταλλικού ή πολυκρυσταλλικού με άλλης εταιρείας? ποιος παράγοντας είναι πιο κρίσιμος? ισχύς, τάση ή ένταση? φαντάζομαι οτι αυτό το ερώτημα θα απασχολεί εγκαταστάτες και ιδιοκτήτες

Link to comment
Share on other sites

jkapitsas

 

Το made in America (USA) μάλλον είναι σαν αντεπιχείρημα γιατί σχεδιαστικά ανέκαθεν έχουν τη λογική του ογκώδους και του υπερβολικού.Το κακό με τα solyndra δεν είναι το ότι έκλεισε τόσο,ίσως φταίει η συγκυρία,αλλά το γεγονός ότι πλασαριζόταν σαν ένα προϊόν,που a priori θεωρείται πιο αποδοτικό σε σχέση με τη συμβατική και περισσότερο δοκιμασμένη λύση των κλασικών Φ/Β.

Που το στήριζαν αρχικά?Το στήριζαν σε μία μελέτη της κακιάς ώρας από τα ΕΛ.ΠΕ. (όποιος θέλει του τη στέλνω) όπου δίχως καν inverter έπαιρναν τιμές και με μία παραμετροποίηση-αναγωγή κατέληγαν σε τιμές που τις θεωρούσαν καλύτερες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.Εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη για εγκαταστάσεις που βρίσκονται δίπλα-δίπλα,πόσο μάλλον από ένα πείραμα.

 

Εκ του αποτελέσματος,όπως αναφέρεται σε άλλο post,δε θεωρώ ότι τα solyndra έχουν κάψει τους μετρητές της Δ.Ε.Η..

 

Όταν πρωτομπήκε το solyndra στην ελληνική αγορά,επικοινώνησα με 1 μεγάλη εταιρεία (μπορεί να ήταν και η δικιά σου φίλε jkapitsas) και ζήτησα προσφορά ώστε να δώσουμε μία εναλλακτική πρόταση στους υποψήφιους πελάτες μας.Η απάντηση ήταν ότι πρώτα πρέπει να πιστοποιηθήτε ως εγκαταστάτες solyndra.Λέω υπέροχα,θα μάθουμε και κάτι νέο.

 

Το θέμα ήταν ότι για να πάρεις την πιστοποίηση θα έπρεπε 2 στέγες να τους τις "δώσεις" να τις φτιάξουν αυτοί κι εμείς να βλέπουμε,άλλες 2 στέγες να τις φτιάξουμε εμείς αλλά με παρουσία δική τους και φυσικά να πληρωθούν και μετά θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε μόνοι μας στέγες με solyndra από αυτούς.

 

Όπως γίνεται κατανοητό ήθελε αυτή η εταιρεία όλη την πίτα αυτού του καινοτόμου προϊόντος.Άρα καταλήξαμε στη λύση που προτείνει ο Markosgr,ενός πλαισίου δοκιμασμένου και με κάποια χρόνια παρουσίας στην αγορά,όχι ότι είναι πανάκεια αλλά έχει λιγότερο ρίσκο από καινοτόμα προϊόντα που ενδέχεται να υπάρχουν μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα στις αποθήκες των εγκαταστατών.

 

Συνοψίζοντας ένα προϊόν για να έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει στην αγορά θα πρέπει να είναι αξιόπιστο,δοκιμασμένο(όχι σε πειράματα) και φθηνό.Η solyndra τι παρείχε?

Link to comment
Share on other sites

jkapitsas

 

Αλλά εμείς δίναμε την ΠΛΗΡΗ μελέτη πρόβλεψης απόδοσης για τα επόμενα 30 χρόνια ΑΝΑ ΜΗΝΑ, όπως αυτή έβγαινε από το ειδικό software της Solyndra

 

Marketing. Το πανεπιστήμιο της Γενεύης μελετάει αυτό το θέμα πολλά χρόνια μέχρι να βγει το πανάκριβο pvsyst και παρ'ολαυτά πέφτει λίγο έξω. Τόσα πανάκριβα λογισμικά ακόμα και το παλιό pvgis έπεσε έξω. Εκτός και αν στήνατε πυρανόμετρα,ανεμόμετρα και κάνατε πλήρη ενεργειακή μελέτη τότε μάλλον και σεις μια απλή εκτίμηση δίνατε όπως κάνουμε όλοι βασιζόμενα σε προγράμματα εξομοίωσης.

 

 

κρατάμε ένα ικανό απόθεμα και εάν κάτι συμβεί μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα πάνελ στο έργο του πελάτη.

 

Σας ξέμεινε απόθεμα το οποίο δεν έχετε τρόπο να το "σπρώξετε" στην αγορά αυτή τη στιγμή(αμφιβάλω αν παραγγείλατε έστω και ένα πάνελ μετά την είδηση της πτώχευσης). Ποιός θα βαζε πάνελ ακόμα και σε 3kwp διασυνδεδεμένο χωρίς εγγύηση απόδοσης? Αν συμβούν βλάβες σε πάρκα με solyndra κερδισμένοι βγαίνετε!Αφού όπως λες τα έξοδα θα τα καλύψει η ασφάλεια. Λοιπόν δε το κάνετε απ'τη καλή σας καρδιά όπως το παρουσιάζετε. Διαφορετικά θα έπρεπε να τα χαρίζατε.

 

Δεν επιτίθεμαι απλά εδώ δεν είναι ούτε e-shop ούτε έκθεση για να διαφημίζουμε εταιρίες. Και θεωρώ ότι αυτό που κάνεις είναι εντελώς άστοχο να παραθέτεις μαρκετίστικα επιχειρήματα σε ένα site μηχανικών. Οσο καλά και να το κάνεις (που το κάνεις πολύ καλά!), εμείς δεν είμαστε πελάτες που ούτε τεχνικό κριτήριο διαθέτουμε ούτε γνώση της αγοράς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.