Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι έχει μέσα ο ΔΔΕ;


AlexisPap

Recommended Posts

Δεν θα συμφωνήσω ότι οι δίοδοι προστατεύουν το ρελέ. Η ύπαρξη μερικών δεκάδων βολτ για λίγα msec δεν μπορεί να βλάψει το ρελέ, όμως λίγα βολτ σε ανάστροφη πόλωση μπορούν να καταστρέψουν τους πυκνωτές τανταλίου (ηλεκτρολυτικοί).

 

Για την χωρητικότητα των διόδων έχεις δίκιο (είναι της τάξης των λίγων pF) και ήταν λάθος μου που απέδωσα με τόση σιγουριά τον σχετικό ρόλο στην αντίσταση. Όμως και πάλι, οι δίοδοι έχουν αντοχή σε στιγμιαίο ρεύμα αρκετά αμπέρ...

 

Επειδή η τάση στο δευτερεύον δεν είναι σταθερή ως προς την συχνότητα, θα ήταν καλύτερα -αν το πρόγραμμα προσομοιώνει Μ/Σ- να βλέπαμε διαγράμματα για ρεύμα πρωτεύοντος 30mΑ (εξάλλου αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε τι κάνει το κύκλωμα για ρεύμα 30mA).

 

Με παραξενεύει ο συντονισμός στα 50Hz. Χωρητικότητα 33μF και αυτεπαγωγή 1pH συντονίζονται στα 27,7ΜΗ...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, Βασίλη, αφού έχεις την ευχέρεια να παρουσιάσεις διαγράμματα, αν έχεις και το χρόνο να εισάγεις Μ/Σ και πηγή έντασης στο πρωτεύον θα ήταν πολύ χρήσιμο.

 

Αλέξη, στη δεύτερη περίπτωση, όπου φαίνεται ο συντονισμός, έχει βάλει αυτεπαγωγή 150mH και όχι 1pH. Αλλά και πάλι, η συχνότητα συντονισμού έπρεπε να είναι 876Hz (νομίζω όμως ότι παίζει ρόλο και η αντίσταση του πηνίου στη συχνότητα συντονισμού).

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω το μοντέλο για τον τοροειδή, μόνο με απλό μοντέλο μονοφασικού ΜΣ θα μπορούσα να το δω κάποια στιγμή.

 

Η ένταση στο πρωτεύον προκαλεί τάση στο δευτερεύον άρα το κύκλωμα με την παραδοχή πηγής τάσης κατά τη γνώμη μου στέκεται αξιόπιστα για συμπεράσματα. Αυτό που ήθελα εγώ να δω ήταν η συμπεριφορά του κυκλώματος (μετά τον τοροειδή) αν είναι χαμηλοπερατό ζωνοπερατό κλπ σε τι συχνότητα και σε αντιπαράθεση με τους υπολογισμούς.

 

Μίλτο, πως βρίσκεις τα 876 ?

Λάβε υπόψη σου ότι δεν είναι ένα απλό κύκλωμα LC γιατί υπάρχει και ένας ακόμη πυκνωτής.

Η αντίσταση του πηνίου δεν επηρεάζει τη συχνότητα, "χαλάει" τον συντελεστή ποιότητας του συντονιζόμενου ο οποίος εδώ δεν μας απασχολεί.

 

Έχουμε έναν συντονισμό (στα 50ΗΖ) όπου εμπλέκεται και ο πυκνωτής σειράς (καμπύλη συντονισμού LC σειράς=μέγιστο ρεύμα(!) για τον οπλισμό του ρελέ) και έναν δεύτερο συντονισμό στα 71ΗΖ (προκύπτει και από τη κλασική σχέση f=1/{2π(LC)^0.5} όπου ο σειράς φαίνεται να μην συμμετέχει (καμπύλη συντονισμού LC παράλληλου=ελάχιστο ρεύμα).

 

Το θέμα είναι γιατί δεν έβαλαν κατευθείαν ένα LC σειράς αφού θέλανε τέτοια απόκριση και άλλα πολλά βέβαια για όποιον έχει χρόνο...

Link to comment
Share on other sites

Μα, με 120mH ο συντονισμός "πέφτει" στα 250Hz... Τέλος πάντων, έβγαλα τα μάτια μου, αλλά οι παραγοντοποιήσεις είναι σωστές ή εμπέδηση του φορτίου είναι η ακόλουθη:

attachment.php?attachmentid=3662&stc=1&d=1297235921

 

Έχω την εντύπωση ότι οι τύποι της hager δεν ήθελαν ζωνοπερατό φίλτρο αλλά χαμηλοπερατό:

Ούτως ή άλλως οι χαμηλές συχνότητες αποκόπτονται λόγω Μ/Σ.

 

Αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω στο #32: Ο Μ/Σ δεν έχει πλήρη επαγωγική σύζευξη στην περιοχή κανονικής λειτουργίας (δεν ξέρω αν είναι σωστοί οι όροι που χρησιμοποιώ), που σημαίνει ότι δεν ισχύει ο λόγος μετασχηματισμού... Για τον ίδιο λόγο, ο μετασχηματιστής αποκόπτει τις χαμηλές συχνότητες...

post-33925-131887258874_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο, πως βρίσκεις τα 876 ?

Η αντίσταση του πηνίου δεν επηρεάζει τη συχνότητα, "χαλάει" τον συντελεστή ποιότητας του συντονιζόμενου ο οποίος εδώ δεν μας απασχολεί.

 

Tα 876Ηz προκύπτουν από το ωσυντ=1/LC^0.5

 

Στη συχνότητα συντονισμού των παράλληλων κλάδων επιδρά η αντίσταση του πηνίου. Θα δώσω την σχέση για την συχνότητα συντονισμού, που υπάρχει στη βιβλιογραφία για να μην μπλέξω με πράξεις, αλλά δεν την έχω τώρα μπροστά μου.

 

Όταν οι παράλληλου κλάδοι συντονίζονται, στην περίπτωση που δεν έχουν ωμική αντίσταση, κόβουν εντελώς την ένταση στο κύκλωμα, για αυτό και τους απομόνωσα από το υπόλοιπο κύκλωμα. Βέβαια ο ένας κλάδος έχει ωμική αντίσταση, οπότε τα αποτελέσματα αποκλίνουν.

Link to comment
Share on other sites

Στα άκρα της αντίστασης εφαρμόζονται 230V (L-N), οπότε προκύπτει διαρροή 37mA.

 

Μέτρησα σε έναν ΔΔΕ Schneider Electric (πρώην Merlin Gerin) αντίσταση 3,5Κ -> 65mA.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.