Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονοπάτι σε ιδιοκτησία


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδερφοι,

ιδιοκτήτης ακινήτου σε ορεινό οικισμό μου ζήτησε τεχνικη έκθεση να την υποβάλει στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία θα βεβαιώσω ότι το μονοπάτι που διέρχεται εντός του ακινήτου, δεν υπήρχε προ του '50. Από τις Α/Φ δεν είναι εφικτό να βεβαιωθεί κάτι τέτοιο, λόγω της μη ευκρίνειας τους. Το μονοπάτι αυτό, όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης, δημιουργήθηκε από το συχνό πέρασμα των κατσικιών. Ιδιοκτήτης ακινήτου πλησίον του πελάτη μου, με την συμβολή μαρτύρων που κατέθεσαν στο δικαστήριο, έπεισε τον δικαστή ότι το μονοπάτι αυτό προϋπήρχε και επομένως πρέπει να χαρακτηριστεί δημοτικός δρόμος.

Εκτός της ανάλυσης των Α/Φ, πως αλλιώς μπορεί να αποδειχτεί ότι δεν προϋπήρχε το μονοπάτι;

Υ.Γ. Οσο και εξωφρενικό αν ακούγεται, ο δήμος "νίπτει τας χείρας του".

Link to comment
Share on other sites

Το δικαστήριο ώρισε πραγματογνώμονα;

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας αιτιολόγησε τα συμπεράσματα του;

Δώσε λίγα στοιχεία και από υπάρχοντα στερεοζεύγη, κλίμακες, έτη λήψης, ποιότητα αφιών και περιοχή, μήκος, πλάτος μονοπατιού κλπ.

Δεν είναι εύκολη η "πιθανή διάγνωση" χωρίς κατά περίπτωση στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

Τα κατσίκια μόνα τους πήγαιναν? Δεν χρησιμοποιούσαν αυτόν τον "δρόμο" και άνθρωποι?

Είναι τόσο μικρό το πλάτος του "δρόμου" και το μήκος του ή είναι τόσο μεγάλη η επιφάνεια που καλύπτουν τα δένδρα που δεν διακρίνεις τι υπάρχει κάτω από τα δένδρα?

Link to comment
Share on other sites

Αφού υπάρχουν μάρτυρες, που βεβαιώνουν την ύπαρξη του μονοπατιού, η μόνη περίπτωση, που μπορώ να σκεφτώ, είναι κάποιος παλιός τίτλος ή διαθήκη. Αν δεν υπάρχουν αυτά, τότε αυτός με τους μάρτυρες βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση.

Link to comment
Share on other sites

Από τις Α/Φ δεν είναι εφικτό να βεβαιωθεί κάτι τέτοιο, λόγω της μη ευκρίνειας τους.

 

Δεν γνωρίζω εάν σου έδωσε ο πελάτης τις Α/Φ ή τις διάλεξες εσύ. Στην πρώτη περίπτωση, και εάν αυτές προέρχονται από τη ΓΥΣ, είναι αδύνατο να διακρίνεις μονοπάτι εκτός εάν υπάρχει φυτοκάλυψη στο ακίνητο.

 

Προτείνω να ψάξεις στο αρχείο του ΟΚΧΕ (Τιμ. Βάσσου) για Α/Φ μεσαίας κλίμακας (πχ 1:6000), της εποχής που σε ενδιαφέρει, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να βεβαιωθείς για την κατάσταση του εδάφους.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο ρόλος του μηχανικού είναι επικουρικός. τον πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο "τσάκαλος" ο δικηγόρος και εμείς συνδράμουμε σε ότι μας ζητηθεί καθόσον η ειρηνοδίκης (συνήθως γυναίκα) δεν σκαμπάζει και πολλά και άρα το ζήτημα ανάγεται στο πόσο πειστικός είσαι μπροστά της. μου έχει τύχει 5 φορές. μην σκας. για τους δικηγόρους κάτι τέτοια ειδικά στην επαρχία είναι για πρωινό. κακώς - κάκιστα που δεν βάλατε από την αρχή εσείς μάρτυρες. σας προλάβανε. δεν πειράζει. στο εφετείο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά για την βοήθεια. Δυστυχώς ο πελάτης ήρθε μετά το δικαστήριο σ'εμένα, δηλαδή πήγε χωρίς μηχανικό στην δίκη. θα το ψαξω ακόμη περισσότερο και θα σας έχω σύντομα νεα.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.