Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακλαστικές βαφές και θερμομόνωση κτηρίων


trellovoskos

Recommended Posts

Εδώ μεταφέρθηκε η συζήτηση που ξεκίνησε στο θέμα "Έλεγχος σε κτίριο με εξωτερική μόνωση δομικών στοιχείων (λόγω ΚΕΝΑΚ) μετά από σεισμό".

AlexisPap

---------------------------------------------------------

 

 

Σε ότι αφορά την άποψη του κ.Ροδόπουλου, οι ψυχρές βαφές (ανακλαστική θερμομόνωση) αν και σχετικά άγνωστες στη χώρα μας, ίσως αποτελούν μια ισορροπημένη επιλογή.

Δεν γνωρίζω όμως συγκριτικά αποτελέσματα με συμβατικές μεθόδους θερμομόνωσης, αλλά νομίζω ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικές.

Link to comment
Share on other sites

...οι ψυχρές βαφές (ανακλαστική θερμομόνωση) αν και σχετικά άγνωστες στη χώρα μας, ίσως αποτελούν μια ισορροπημένη επιλογή.

 

Όχι απλώς ισορροπημένη, εξαιρετική, αν δεις τι διαφορά επιφέρουν στην θερμοκρασία επιφανείας που δέχεται άμεσα ηλιακό φως. Απλά, τόσο κανονιστικά όσο και πρακτικά, παρά τα μεγάλα οφέλη που συνεπάγονται, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κοινή θερμομόνωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά.

Link to comment
Share on other sites

Alex νομίζω οτι πρέπει να γίνει σύντομα ενσωμάτωση τους σε κανονιστικό επίπεδο όπως και τα υπόλοιπα θερμ/κα υλικά. Τώρα σε ότι αφορά συγκριτικά αποτελέσματα, νομίζω ότι η χρήση τους δεν επιφέρει διαφορά θερμοκρασίας πάνω από 6-7 βαθμούς. Στα αρνητικά της επισημαίνω την ανάγκη επαναβαφής ανά 8-10 χρόνια, το υψηλό της κόστος και επίσης ότι μια επιφάνεια βαμμένη με ανακλαστική βαφή το χειμώνα δρα αρνητικά από άποψη θερμομόνωσης. Προσφέρει μόνο για προστασία από την ζέστη το καλοκαίρι, δεν εμποδίζει την διαφυγή θερμότητας τον χειμώνα από το εσωτερικό προς το εσωτερικό, γι'άυτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο επικουρικά με συμβατική θερμομόνωση.

 

Πάντως είναι μια πολύ καλή, απλή και γρήγορη λύση για την περίπτωση αμόνωτων κατασκευών ή ενίσχυσης ήδη θερμομονωμένων!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε trellovoskos

 

μίλησα για θερμομονωτικές βαφές για τον ΦΟ και μονο. Τουβλοδομές με τον κλασσικό τρόπο. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα και πιστευω οτι θα αυξηθεί ειναι το καλοκαίρι.

 

Εαν πάρουμε την οριζόντια μεταφορά θερμότητας έχουμε 65% με ακτινοβολία, 25% επαγωγη και 10% με αερομεταφορά. Δηλαδή η κλασσική μόνωση μας βοηθάει στο 25% και μερικώς στο 10%. Αντιθετα η ανακλαστική βαφή δουλεύει ενάντια στο 65%. Προσωπικά δεν θα σύγκρινα τα δυο πράγματα δίοτι ειναι διαφορετικά.

Link to comment
Share on other sites

Απλά να σημειώσω ότι ο παραδοσιακός τρόπος μελέτης θερμομόνωσης λαμβάνει προκαθορισμένες τιμές για τον ρυθμό συναλλαγής θερμότητας με το περιβάλλον, αγνοώντας (ορθότατα) παντελώς την ανακλαστικότητα / απορροφητικότητα της τελικής επιφανείας, τον προσανατολισμό του κάθε τοίχου κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε trellovoskos

 

μίλησα για θερμομονωτικές βαφές για τον ΦΟ και μονο. Τουβλοδομές με τον κλασσικό τρόπο. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα και πιστευω οτι θα αυξηθεί ειναι το καλοκαίρι.

 

Αγαπητέ κ. Ροδόπουλε

 

Ένα δοκάρι συνολικού πάχους 29cm (2+25+2)με ψυχρή βαφή και καθόλου θερμομόνωση έχει συντ/τη θερμοπερατότητας k=2,6W/m2K (περίπου)

Μια δικέλυφη τοιχοποιία συνολικού πάχους 27cm (2+9+5+9+2) με μόνωση εξιλασμένης πολυστερίνης 5cm έχει k=0,40W/m2K (περίπου)

 

Ας πάρουμε τώρα ένα τυπικό παράδειγμα κατοικίας.

Αν βρίσκετε σε ένα διαμέρισμα στη Θεσ/νικη με εσωτερική θερμοκρασία το χειμώνα 25ο C ενώ η εξωτερική είναι 0οC, τότε θα έχετε μια επιφανειακή θερμοκρασία στη δοκό

25-8,1=16,9οC και στην τοιχοποιία 25-1,25=23,7οC.

 

Για σχετική υγρασία του εσωτερικού χώρου 50% και θερμοκρασία 25οC, το σημείο δρόσου είναι στους 14οC (περίπου). Αν μάλιστα η σχετική υγρασία είναι κοντά στο 65% τότε το Σ.Δ. είναι 18οC. Όσο δε αυξάνει η εσωτερική θερμοκρασία, τόσο το Σ.Δ. μεγαλώνει.

 

Αποτέλεσμα:

Συμπύκνωση υδρατμών στη δοκό-->κίνδυνος για μούχλα κλπ

 

Το τελικό μου συμπέρασμα είναι ότι η ψυχρή βαφή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα για τον Φ.Ο. χωρίς άλλης μορφής θερμομόνωση γιατί το χειμώνα με τον συνήθη ανεπαρκή αερισμό των σύγχρονων κατοικιών θα δημιουργηθεί το πρόβλημα που σας ανάλυσα μόλις.

 

Συμφωνώ μαζί σας όμως ότι ενδείκνυται για θερμά κλίματα με ήπιους χειμώνες. Ας κάνουμε υπομονή μερικά χρόνια ακόμα....

 

Το θέμα έχει πολλές παραμέτρους και χωράει πολλή συζήτηση, αλλά εν κατακλείδι δεν μπορούμε να έχουμε και εποπτεία για πιθανές βλάβες και θερμομόνωση ικανοποιητική χειμώνα-καλοκαίρι και τόσα άλλα ταυτόχρονα...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε trellovoskos

 

συμφωνω αλλα ταυτοχρονα θα πρεπει να κατανοησουμε ολοι μας οτι το κλιμα στην Ελλάδα γίνεται θερμοτερο. Τα προβληματα της υγρασίας λυνονται με αφυγρανση (ολα τα καλά κλιματιστικά έχουν τέτοια δυνατοτητα). Επιμένω στην ανακλαστική βαφή μαζί με όλα τα αλλα, διοτι μονο 2-3 μήνες τον χρόνο έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα εαν μιλάμε για 0 βαθμούς τότε μιλάμε για μερικές μέρες τον χρόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ημουνα προσφατα στην κρήτη σε σπιτι φίλου με ανακλαστική βαφή και ανακλαστική μεμβράνη στους υαλοπινακες. Στον καυσωνα του Αυγούστου με εξωτερική 39 στις 1 το μεσημέρι καταγράψαμε ανώτατη θερμοκρασία 27 χωρίς κλιματιστικό. Το σπίτι το βλέπει κατα 70% συνέχεια ο ήλιος.

Link to comment
Share on other sites

Ημουνα προσφατα στην κρήτη σε σπιτι φίλου με ανακλαστική βαφή και ανακλαστική μεμβράνη στους υαλοπινακες. Στον καυσωνα του Αυγούστου με εξωτερική 39 στις 1 το μεσημέρι καταγράψαμε ανώτατη θερμοκρασία 27 χωρίς κλιματιστικό. Το σπίτι το βλέπει κατα 70% συνέχεια ο ήλιος.

 

Εντυπωσιακά αποτελέσματα πράγματι κε Ροδόπουλε

 

Να σημειώσω ότι η ανακλαστική μόνωση πολυδιαφημίζεται και χρησιμοποιείται στην Αμερική κυρίως όχι σαν βαφή όσο με την μορφή πλακών μικρού πάχους μεταλλικής επικάλυψης (φύλλα αλουμινίου) που τοποθετούνται σε στέγες, τοιχοποιίες κλπ. Μερικές εταιρίες μάλιστα ξεκίνησαν να την προωθούν και στην Ελλάδα.

 

Όμως αυτές έχουν το μειονέκτημα λόγω μεγάλης (άπειρης σχεδόν) αντίστασης σε διάχυση υδρατμών να εμποδίζουν την "αναπνοή" του κτιρίου.

Η ψυχρή βαφή πλεονεκτεί σε αυτό μάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.