Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρόλυση τουμποσωλήνα


cmkapos

Recommended Posts

Παιδιά, να που κανένας δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Εχω ένα πυροσβεστικό συγκρότημα έξω από ένα χώρο και κάνω εισαγωγή με υπόγειο τουμποσωλήνα 6" στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα από το τοιχείο.

 

Από εκεί ο σωλήνας πάει σε πολλαπλές και αναχωρεί με γαλβανισμένους σωλήνες για τα δίκτυα sprinkler και Π.Φ.

 

Ο σωλήνας προστατεύεται με πισσόπανο και δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

 

Το σύστημα είναι επαρκώς γειωμένο.

 

Ομως, στη διαδρομή μέσα στο χώμα, παρατηρήθηκαν, μόλις 1 χρόνο μετά, εξωτερικές διαβρώσεις στο σωλήνα που υποδηλούν ηλεκτρόλυση.

 

Εχετε καμία ιδέα για αιιτίες και λύσεις;

 

Θένξ...

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς!!! Και σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω τι παίχτηκε... Εστω ότι τραυματίστηκε το πισσόπανο και μπηκε νερό μέσα, και πάλι η διάβρωση είναι μεγάλη, δεν είναι απλή σκουριά, έχει κάνει τον σωλήνα ανάγλυφο

Link to comment
Share on other sites

Πώς έγινε και παρατηρήθηκαν οι διαβρώσεις στο θαμένο σωλήνα; Πόσο είναι το συνολικό μήκος του θαμένου σωλήνα 6" και πόσο το διαβρωμένο μέρος;

 

Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούω διάβρωση σε 1 χρόνο, είναι κακή εφαρμογή του πισόπανου σε συνδυασμό με πολύ διαβρωτικό περιβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Αφετηρία θα μπορούσε να είναι κάποια ένωση που δεν πισαρίστηκε καλά... Αλλά πάλι, το πισόπανο δεν ξεκολλάει εύκολα για να περάσει ο διαβρωτικός παράγων... Ο σωλήνας δεν ήταν μέσα σε άμμο;

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, τις επιχώσεις τις έκανε ο ντόπιος εργολάβος, με χωματάκι και πετρούλες του Θεούλη.

 

Ο τύπος "έγδαρε" τον ιδιοκτήτη. Οχι μόνο σχεδιάσε το κτίριο με τις διπλάσιες από το απαιτοιύμενο διατομές και οπλισμό, αλλά τον χρέωνε ο ίδιος με τη βαρέλα (!!) για δικό του σχεδιασμό...Και φυσικά, εκεί που τα τοιχεία έπρεπε να είναι π.χ. 25 εκ. του τα έβγαλε 45!!

 

Και μετά, ο ιδιοκτήτης κατάργησε τον εξαερισμό από τα γραφεία, γιατί θα του στοίχιζε 1500 ευρώ παραπάνω (!!)

 

Ετσι γίνονται τα έργα στην Ελλαδάρα μας

Link to comment
Share on other sites

Ας ξαναγυρίσουμε στο πρόβλημα της διάβρωσης. Σε δύο αίτια πάει το μυαλό μου. 1) Χαλκός και χάλυβας (1-0) ή 2) αφού λες ότι ο εργολάβος είναι παιδί "τζιμάνι", μήπως έριξε καμιά γείωση λειτουργίας στο δίκτυο πυρόσβεσης (σου λέει νεράκι είναι, σπάνια δουλεύει, κτλ)? Και μετά καλείται ο cmkapos να search and rescue την κατάσταση. Τώρα να καταφύγουμε σε λύσεις πολύ "σοφιστικέ" του στύλ "χημική ανάλυση εδάφους να δούμε αν περιέχει ιδιαίτερα διαβρωτικούς παράγοντες όπως θειάφι, κτλ κτλ" ξέρω κι εγώ? Καλύτερα ας αποκλείσουμε τα λογικοφανή πρώτα. Θα έλεγα ψάξε το δίκτυο για κρυφές γειώσεις ή για ασυμβατότητες υλικών όπως χάλυβας - χαλκός ή αλουμίνιο χάλυβας, κτλ ( πχ η φτερωτή της αντλίας πυρόσβεσης τι είναι? ορειχάλκινη μήπως?)

Link to comment
Share on other sites

Με έναν πάσαλο δίπλα στην σωλήνα κι ένα πολύμετρο δεν θα φανεί αν έγινα συνδέσεις με "παράξενα" μέταλλα ή με πηγές ρεύματος;

Link to comment
Share on other sites

Πριν από λίγο με πήρε ο υδραυλικός τηλ. Το χώμα που θάψανε το σωλήνα είναι αργιλώδες και η διάβρωση έχει "φαει" τόσο την ταινία και το primer, όσο και το σωλήνα σε μήκος 2,0 μ.

 

Η μόνη εξήγηση είναι μήπως κανένα τζιμάνι άδειασε υγρά μπαταρίας στο χώμα, τι άλλο να σκεφτώ;

 

Οι συνδέσεις είναι μόνο μεταξύ σιδηρούχων κραμμάτων (αντλία, τουμποσωλήνας, γαλβανιζέ) χωρίς παρεμβολές χαλκού ή αλουμινίου.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω πάλι κάτι που μπορεί να έχει σημασία, μπορεί και όχι: τι έγινε και αποκαλύφθηκε ο αγωγός;

Αν κατάλαβα καλά, δεν πρόλαβε να τρυπήσει, ώστε να το καταλάβουν από την διαρροή. Οπότε, τι συνέβη και σκάψανε και βρήκανε τον αγωγό στην κατάσταση που τον βρήκανε;

 

ΥΓ. Αν ο τίτλος γίνει από "Ηλεκτρόλυση τουμποσωλήνα" , "Διάβρωση τουμποσωλήνα", νομίζω θα είναι καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.