Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρόλυση τουμποσωλήνα


cmkapos

Recommended Posts

Με έναν πάσαλο δίπλα στην σωλήνα κι ένα πολύμετρο δεν θα φανεί αν έγινα συνδέσεις με "παράξενα" μέταλλα ή με πηγές ρεύματος;

 

Μμμμ. ναι. Αν το πολύμετρο στη θέση AC VOLT δείξει κάποιοα τάση τότε ναι, κάτι πάει στραβά με τις γειώσεις. Αν όχι ,και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν γαλβανικά ρεύματα από το δίκτυο προς τη γη.

 

Πριν από λίγο με πήρε ο υδραυλικός τηλ. Το χώμα που θάψανε το σωλήνα είναι αργιλώδες και η διάβρωση έχει "φαει" τόσο την ταινία και το primer, όσο και το σωλήνα σε μήκος 2,0 μ.

 

Η μόνη εξήγηση είναι μήπως κανένα τζιμάνι άδειασε υγρά μπαταρίας στο χώμα, τι άλλο να σκεφτώ;

 

Οι συνδέσεις είναι μόνο μεταξύ σιδηρούχων κραμμάτων (αντλία, τουμποσωλήνας, γαλβανιζέ) χωρίς παρεμβολές χαλκού ή αλουμινίου.

 

Πάντως ανεξάρτητα από την έρευνα του τι προκάλεσε την ταχεία διάβρωση, πιστεύω ότι μετά την αντικατάσταση του φθαρμένου σωλήνα, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα ταφ με ανόδιο εφοδιασμένο με διακόπτες πριν και μετά από αυτό έτσι ώστε να μπορεί να αντικατασταθεί με απλές διαδικασίες. Το ανόδιο θα πρέπει να το ελέγχετε και να το αντικαταστάτε όπωτε βλέπετε ότι φαγώθηκε. Αλήθεια, μήπως στην περιοχή κοντά στο σωλήνα, διαρρέει κανένας σηπτικός βόθρος? Και αυτό είναι αίτιο δημιουργίας όξεινου διαβρωτικού περιβάλλοντος.

Link to comment
Share on other sites

...

 

Το σύστημα είναι επαρκώς γειωμένο.

 

 

Πώς ήταν η γείωση;

Το σωστό θα ήταν να συνδέεται ο θαμένος αγωγός με ανόδιο προστασίας (να είναι δηλαδή ο αγωγός καθοδικά προστατευμένος) και να υπάρχουν και μονωτικοί σύνδεσμοι (που να αποκλείουν την διαφυγή της τάσης προστασίας) στα άκρα του θαμένου τμήματος.

 

ΥΓ. Βέβαια, για μικρά μήκη αγωγού, ή για περιπτώσεις όπου δεν έχουμε πολύ διαβρωτικό περιβάλλον, αρκεί μία καλή προστασία του σωλήνα (με πισόπανο ή με άλλη επιφανειακή προστασία) και όλος ο σωλήνας σε άμμο.

Link to comment
Share on other sites

και εγω θα έβαζα ανόδιο τουλάχιστον 200 γρ σε 4 κομμάτια των 50. Δυο στις συνδέσεις (διότι σίγουρα κάποια γαλβανικό θα βγάλει και τα άλλα 2 ενδιάμεσα. Θα έπαιρνα με 150Ε και ενα πεχαμετρο και θα μέτραγα εαν είναι κάτω απο 7.5 πάω για χημική προσβολή εδάφους. Το να βρείς το απο τι γίνεται αλλά κοστίζει. Οπότε και πάλι ανόδια. Τα βάζεις και με το πολύμετρο μετράς να δεις τις απαιτήσεις εαν μου δώσεις τα mA θα σου πω πόσο θα κρατήσει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες παιδιά. Θα το κοιτάξω κι αν βρώ άκρη θα ποστάρω ενημέρωση για να ξέρετε τι μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.