Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντεταγμένες πλωτών μονάδων ΕΓΣΑ87 και φ,λ


Recommended Posts

Συνάδελφε, εάν τα φ,λ που αναφέρεις προκύπτουν από στοιχεία της υδρογραφίκής υπηρεσίας όπως είπες στο πρώτο σου μήνυμα, τότε τηλεφώνησε στην υδρογραφική υπηρεσία και ρώτα τους.

Εάν υπάρχει θέμα στο γεωευρετήριο, το οποίο είναι ένας οδηγός για να βρίσκει κανείς διαγράμματα 1:5000, τότε είναι θέμα προφανώς της ΓΥΣ και του συσχετισμού των υποβάθρων της, οπότε όταν πας να παραγγείλεις το διάγραμμα σου, πες του " εχω αυτές τις συν/νες, πείτε μου ποιο διάγραμμα θέλω" . Στην αναγκη αν είσαι άτυχος και πέσεις στην κοψιά, πάρε 2 διαγράμματα όμορα.

Τώρα για το θέμα ευθύνης, δεν ξέρω τι να πω, είναι θέμα του καθενός. Εάν παραδώσεις διάγραμμα, είτε είναι εξ αντιγραφής, είτε συντεταγμένο από σένα, πιστοποιείς και μεταφέρεις τα λάθη του, εάν αυτά υπάρχουν, άσχετα αν δεν έχεις κάνει αποτύπωση.

Εάν γράψεις κάποια τεχνική έκθεση σχετική μόνο με τον μετασχηματισμό, τότε να αναφέρεις όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την σωστή μεθοδολογία που χρησιμοποιείς, αλλά έχε στο νού σου, πως πολλές φορές οι μετασχηματισμοί ως έχουν δεν αρκούν και πρέπει να κάνεις τοπικό μετασχηματισμό βασισμένο σε δικές σου μετρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

...Είμαι σχετικά νέος τοπογράφος χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία...

 

Συνάδελφε, εγώ για να σε βοηθήσω σου γράφω. Εσύ προσπαθείς να βρεις λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Κάπου υπάρχει πρόβλημα. Πως είσαι τόσο σίγουρος ότι έχεις κάνει σωστή γεωαναφορά και "οι άλλοι" έχουν λάθος; Χωρίς να πας από 'κει μια βόλτα;

 

Μου έχουν δώσει πολλές φορές τοπογραφικά παλιά με την βεβαιότητα ιδιοκτήτη-συμβολαιογράφου-δεν ξέρω εγώ ποιανού άλλου ότι είναι όλα ΟΚ και θέλει απλά καινούργια ημερομηνία και σφραγίδα (μου). Άλλες φορές έχασα την δουλειά, άλλες φορές δεν την έχασα αλλά πάντα το τοπογραφικό έπρεπε να ξαναγίνει...

 

Τι θα πει να βάλεις ΕΓΣΑ; Θα το υπογράψεις ή δεν θα το υπογράψεις; Το καινούργιο με ΕΓΣΑ;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα σε όλους...

Είμαι σχετικά νέος τοπογράφος χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία. Το θέμα είναι αρκετά μπερδεμένο γιαυτό παρακαλώ όσους ασχοληθούν να διαβάσουν προσεκτικά τι λέω πριν απαντήσουν.

 

Ανέλαβα πρόσφατα σε μια συνεργασία με κάποια εταιρία να συντάξω τοπογραφικό διάγραμμα για πλωτές εγκαταστάσεις με ήδη υπάρχοντα δεδομένα (συν/νες) από συμβόλαια μίσθωσης κλπ. Μου δόθηκαν λοιπόν οι συντεταγμένες φ,λ (αδιευκρίνιστο σε ποιο σύστημα) και μου είπαν να τοποθετήσω τις εγκαταστάσεις στο 1:5000 της ΓΥΣ (σε ΕΓΣΑ).

 

Αρχικά υπέθεσα από μια άλλη μελέτη-οδηγό που είχα στα χέρια μου ότι πρόκειται για WGS84. Έτσι υπολόγισα τα Χ,Υ σε ΕΓΣΑ και μετά από τη γεωαναφορά του χάρτη 1:5000 τις τοποθέτησα πάνω του βλέποντας ότι απέχουν από την πραγματική θέση μέχρι και 100m. Έτσι πήρα τηλ στην ΥΥ να διευκρινίσω αν τα φ,λ που χρησιμοποιούν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σε WGS84 και η απάντηση ήταν ότι οι χάρτες της ΥΥ χρησιμοποιούν το ED50. Δοκιμάζω μετατροπή και από αυτό και οι συν/νες απήχαν και πάλι πολύ.

 

Αποφασίζω λοιπόν από τα υπάρχοντα σχέδια να υπολογίσω τις συν/νες σε ΕΓΣΑ γραφικά, μετά από το μετασχηματισμό, οι οποίες φυσικά και έπεφταν στην σωστή θέση του γεωαναφερμένου μου χάρτη.

 

Και ενώ νόμιζα ότι είχα λύσει το πρόβλημά μου (δεχόμενος ότι τα φ,λ ήταν λάθος), ελέγχοντας τα σημεία στο Γεωευρετήριο της ΓΥΣ διαπιστώνω πως ενώ όταν φορτώνω το 1:5000 ως θεματικό επίπεδο στο Γεωευρετήριο τα σημεία πέφτουν στην ίδια θέση, όταν δε το κάνω αυτό, κάποια σημεία φαίνονται να πέφτουν στην ξηρά.

 

Οι απορίες είναι πολλές:

1. Τι γίνεται στην πραγματικότητα με τις συν/νες; Τι φ,λ χρησιμοποιείται σε αυτές τις μελέτες;

2. Τι ακρίβεια παρέχει το γεωευρετήριο της ΓΥΣ και γιατί το πρόβλημα που αναφέρω; Μπορώ να βασίζομαι σε αυτό;

3. Τι γίνεται αν κάποιος σε κάποια υπηρεσία μέσα σε όλο αυτό το μπέρδεμα θεωρήσει με δικό του έλεγχο ότι κάποια σημεία πέφτουν στη στεριά; Τι ευθύνη μπορεί να μου καταλογισθεί και μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό;

 

Υ.Σ.: Πραγματικά είμαι πολύ μπερδεμένος και "ξενερωμένος" με όλο αυτό γιατί βλέπω ότι δε μπορώ να κάνω τη δουλειά μου όπως θα έπρεπε (και είμαι ακόμα στην αρχή) αλλά και φοβισμένος γιατί ως άπειρος δε γνωρίζω τις συνέπειες σε κάθε περίπτωση της υπογραφής μου. Όποιος έχει ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις ή γνωρίζει λόγω εμπειρίας ας με βοηθήσει. Σορρυ για το κατεβατό!!

 

 

Πώς έκανες τη μετατροπή από τα φ,λ σε ΕΓΣΑ87?

 

Οι συντεταγμένες από το χάρτη που δίνεις πως γνωρίζεις ότι είναι ακριβείς; Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι μιλάς για μιλάς για εγκατάσταση πλωτή εντός της θάλασσας σε κάποια απόσταση από την ακτή.

 

Το ρητό για το μπερντ και την υπογραφή σου το ξέρεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε jonstam πέραν όσων σωστά ανέφεραν οι συνάδελφοι, το γεωευρετήριο της ΓΥΣ στη καλύτερη περίπτωση προέρχεται από τους χάρτες 50Κ ή 100Κ (ψηφιοποιημένο raster), οπότε οι γραφικές ακρίβειες του είναι καθαρά χαρτογραφικές και κατά την εκτίμηση μου της τάξεως των 50 έως 150 μ, οπότε δεν μπορείς να συγκρίνεις το γεωευρετήριο με τα τοπ. διαγράμματα 5Κ της ΓΥΣ που έχουν γραφική ακρίβεια 2 έως 5 μ.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί φίλε μου το λες αυτό? Εγώ προτίθεμαι να υπογράψω ένα τ.δ. το οποίο έχει συν/νες σωστές κατά τους δικούς μου υπολογισμούς που δείχνουν την πραγματική εικόνα και θέση της εγκατάστασης. Εμένα δε με απασχολεί τι γράφει το κάθε συμβόλαιο και τι λάθη μπορεί να έχουν γίνει στο παρελθόν και ούτε αναφέρομαι σε αυτά. Εγώ υπογράφω ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στο σωστό της σημείο. Που είναι το λάθος. Δεν καταλαβαίνω καλά κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν παιδιά, έχω απογοητευτεί από αυτά που ακούω. Καταρχήν έλεγα να υπογράψω το τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ που ρωτάει ενας φίλος. Επίσης η μετατροπή έγινε μέσω Coord και αλλων παρόμοιων προγραμμάτων από φ,λ σε ΕΓΣΑ και προέκυψε ότι οι συν/νες ήταν αλλού για αλλού. Με το μετασχηματισμό δε καταλαβαίνω γιατί είστε τόσο αντίθετοι. Η αλήθεια είναι ότι με έχετε φοβήσει πολύ με όλα όσα ακούω και έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ακόμα και για όσα ήμουν σίγουρος μέχρι τώρα. Το σίγουρο είναι ότι αποτύπωση δε υπάρχει δυνατότητα να γίνει εξαρχής. Οπότε με τα δεδομένα που έχουμε τι γίνεται?

Στην τελική αν γίνει ένα οποιοδήποτε λάθος εν αγνοία μου (γιατί υπάρχει και αυτή η πιθανότητα λόγω απειρίας) ή όχι τι επιπτώσεις μπορεί να έχω;

Link to comment
Share on other sites

Φιλε επειδη τα έχω κάνει πάνω μου από αυτά που λένε οι συνάδελφοι αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση να με βοηθήσεις στείλε μου ένα τηλ να σε πάρω να εξηγήσω έστω σε έναν άνθρωπο τι ακριβώς γίνεται μήπως και βγάλω άκρη. Το mail Μου είναι [email protected]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.