Μετάβαση στο περιεχόμενο

Aυτοπεραίωση Μηχανικών


Recommended Posts

Ειναι ενα θεμα που θα μας απασχολησει προσεχως και καποιους πολυ συντομα.

Οι περισσοτεροι απο εμας μαλλον δεν εκαναν εως τωρα αυτοελεγχο, μιας και ειχαμε τους συντελεστες κερδους. Ακομα και αυτοι που εχουν ξανακανει τη διαδικασια, εχει αλλαξει φετος ο τροπος αυτοπεραιωσης.

Μεσα σε ολα αυτα, μας υποχρεωνουν οσοι θελουν να κανουν, να πρεπει να χρησιμοποιησουν λογιστη φοροτεχνικο (ΠΟΛ. 1008/19.1.2011). Με αυτη την εννοια θα παμε σε οποιον επιλεξουμε, θα την κανουμε αν μας συμφερει και τελος.

Μηπως ομως πρεπει να ξερουμε πως γινεται ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι θα γινει σωστα, ασχετως του λογιστη??

Ξεκινω λοιπον με μια πρωτη ερωτηση για να γινει κουβεντα:

Ποιοι ειναι οι συντελεστες ΜΣΚΚ για τους μηχανικους?? Εχω ψαξει για τους καινουριους ΚΑΔ των μηχανικων και δεν εχω καταφερει να βρω κατι. Ξερει κανεις ??

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι ΜΣΚΚ είναι γνωστοί. Θα χρησιμοποιήσεις αυτούς που ήδη χρησιμοποιήσουσες για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό (χωρίς να τους προσαυξήσεις κατά 20% λόγω έλλειψης ικανού όγκου δαπανών).

Link to comment
Share on other sites

OK Σωτηρη, καταλαβα. Χρησιμοποιουμε τους συντελεστες 26%, 38% κλπ οπως ξεραμε τοσα χρονια.

Ερωτηση : Αν εχουμε εισροες (εσοδα) με διαφορους συντελεστες (πχ. στατικες μελετες, τοπογραφικες μελετες, αρχιτεκτονικες μελετες κλπ) μεσα στην ιδια χρονια, φτιαχνουμε πινακα για να υπολογισουμε για καθε κατηγορια το εξωλογιστικο κερδος?

Link to comment
Share on other sites

Θα υπολογίσεις τον μεσοσταθμικό συντελεστή καθαρού κέρδους με βάση το κλάσμα που έχει ως αριθμητή το σύνολο των εξωλογιστικών κερδών , όπως θα το υπολογίσεις με τον τρόπο που έχεις παραθέσει, και ως παρονομαστή το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων.

Link to comment
Share on other sites

Έχω μίαν απορία:

 

Καθώς έχουν καταργηθεί οι συντελεστές, ποια άλλη επιλογή πέραν της αυτοπεραίωσης υπάρχει;

 

Αν έχω υπογράψει μία άδεια όλο το χρόνο, έχω αγοράσει και 2 βιβλία (που έχω καταχωρήσει στα έξοδά μου) και επιθυμώ να πάω έσοδα-έξοδα, είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω λογιστή; Αν ναι, η αμοιβή του λογιστή θεωρείται "επαγγελματική" μου δαπάνη;

 

Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να μας κάνουν όλους υπαλλήλους.

Link to comment
Share on other sites

1. Yποχρέωσή σας είναι ο λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος.

2. Η αυτοπεραίωση είναι μια διαδικασία (προαιρετική) με την οποία "προσωρινά" και υπό προυποθέσεις μπορείς να " κλείσεις " μια διαχειριστική χρονιά.

3. Σχετική υποχρέωση θα υπάρξει αν συντρέχει κάποια από τις περιπτώσεις που αναγράφονται στην ΠΟΛ 1008/19-01-2011.

4. Στην περίπτωση που περιγράφεις η αμοιβή του λογιστή , όπως αυτή προκύπτει από το σχετικό παραστατικό (ΑΠΥ) αποτελεί επαγγελματική δαπάνη.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον έχω καταλάβει κάτι λάθος.

Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος δε συνεπάγεται αυτοπεραίωση;

 

 

Xωρίς την συμπλήρωση του σχετικού πίνακα στο έντυπο Ε3 , αυτοπεραίωση δεν υφίσταται.

Link to comment
Share on other sites

Μα ο σχετικός πίνακας αφορούσε τη σύγκριση λογιστικού και εξωλογιστικού τρόπου προσδιορισμού του εισοδήματος και, κατόπιν, επιλογή του δυσμενέστερου.

Τώρα εξολογιστικός δεν υφίσταται.

Πώς θα προσδιορίσω λογιστικά το εισόδημά μου αν δεν συμπληρώσω τον πίνακα;

Αν δεν το συμπληρώσω, θα κληθώ να πληρώσω περαίωση ενώ θα έχω προσδιορίσει λογιστικά το εισόδημά μου - παράλογα πράγματα. (βέβαια, εδώ κλήθηκα για τα προηγούμενα έτη ενώ είχα κάνει αυτοπεραίωση, άλλο αυτό).

-----------

Τελοσπάντων, υποθέτω ότι, όπως λες, δε θα συμπληρώνω το πινακάκι (δηλαδή δε θα αντιγράψω 4-5 νούμερα - φοβερή υπόθεση), και μετά, υποτίθεται, θα υπαχθώ σε έλεγχο. Έτσι και αλλιώς, και με την αυτοπεραίωση πάλι σε έλεγχο μπορεί να υπαχθώ.

 

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι, το κράτος, παρ' όλο τον τεράστιο όγκο του, αδυνατεί να κάνει τους ελέγχους που απαιτούνται στους πολίτες του, οπότε τους αναθέτει σε ιδιώτες υπό το βάρος της απειλής ότι οι ίδιοι θα φέρουν μερίδιο της ευθύνης του ελέγχου - ω τι βολικό.

 

Κύριε επιβλέποντα μηχανικέ, αδυνατώ να κάνω τις αυτοψίες οπότε κάνε τις εσύ, υπό την αποκλειστική σου ευθύνη.

Κύριε λογιστή, δεν μπορώ να ελέγχω τις φορολογικές δηλώσεις τώρα - έλεγξες τες εσύ, υπό την απειλή της αφαίρεσης της αδείας.

Κύριε ιδιώτη, δεν μπορώ να έρθω να ελέγξω τις παρανομίες σου, έλα σαν καλό παιδί και πες μου μόνος σου τι έκανες. Αμα σε πιάσω μετά, ζήτω που κάηκες. Σαν έρθεις μόνος σου όμως, είμαι και γω καλό παιδί, δε θα σε παρατιμωρήσω.

 

Αυτό είναι το θέμα, να αλληλοφαγωθούμε οι πολίτες μεταξύ μας δηλαδή. (μισθωτοι vs ελ.επαγγ., ενεργοί vs συνταξιούχων, AEI vs ΤΕΙ κλπ.)

Καλή μας όρεξη

Link to comment
Share on other sites

Μα ο σχετικός πίνακας αφορούσε τη σύγκριση λογιστικού και εξωλογιστικού τρόπου προσδιορισμού του εισοδήματος και, κατόπιν, επιλογή του δυσμενέστερου.

Τώρα εξολογιστικός δεν υφίσταται.

 

Υφίσταται εξωλογιστικός προσδιορισμός πλην όμως για την χρήση 2010 και τις επόμενες αυτής, δεν είναι αποδεκτός (για τους μηχανικούς) ως μέθοδος φορολόγησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.