Jump to content

Toxus1

Members
 • Content Count

  125
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

25 Καλή

1 Follower

About Toxus1

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

2,515 profile views
 1. Χαίρομαι που αποφύγαμε την όποια δια-δικτυακή παρεξήγηση, γιατί θα ήταν κρίμα πραγματικά. Δηλαδή δε θα υπήρχε και λόγος. Πάντως εγώ θα σε έκανα παλαιότερο για να είμαι ειλικρινής! Για την ουσία, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος μηχανικός (αλλά και ιδιώτης, ενδεχομένως) για να αξιοποιήσει το forum, είναι να παίρνει ερεθίσματα και ιδέες από εδώ ώστε να πάει στη συνέχεια να ψάξει. Εάν περιμένει έτοιμες απαντήσεις και ρετσέτες (όπως γίνεται στο 999 τοις χιλοίς), θα συνεχίσει να κινείται σε ομιχλώδες τοπίο. Θέλει πολύ προσωπικό κόπο να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Δηλαδή, για παράδειγμα όταν έγραψες την άποψή σου, ξαναπήρα στα χέρια μου το ΦΕΚ και του έριξα πάλι μια ματιά. Ρε λες να είναι έτσι; αναρωτήθηκα. Γνώμη δε μου άλλαξες, αλλά εν πάσει περιπτώσει με προβλημάτισες για να ξαναψαχτώ. Το έκανα βιαστικά όμως και μπορεί να το ξανακάνω στο μέλλον, δεν το αποκλείω. Βέβαια το θέμα για μένα δεν έχει αξία διότι δεν καίγομαι να βασιστώ στην πρόβλεψη σε μελέτη που είχε γίνει με τον Αντισεισμικό του 1959, ωστόσο οπωσδήποτε σε άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να έχω κατασταλλάξει σε κάποια θέση, δεν αποκλείεται να την αναθεωρήσω εάν ψαχτώ με αφορμή κάποιο μήνυμα εδώ. Πάντως, αφού ηρεμήσαμε λίγο, το θέμα των προσθηκών δεν είναι προιόν του ΦΕΚ 2016. Αντιθέτως υπάρχει μία ιστορία, ξεκινώντας από το άρθρο 12 του αντ.59, εν συνεχεία στο τροποποιημένο άρθρο 12 του 1985 (αυτό άλλωστε αφορούσε το ΦΕΚ του 1985, αν δεν κάνω λάθος, την αντικατάσταση του άρθρου 12), και μετά στο παράρτημα Ε του ΕΑΚ (στον ΝΕΑΚ πάλι κάποιο παράρτημα ήταν, δεν θυμάμαι). Στο Παράρτημα Ε λοιπόν, γίνεται διαχωρισμός σε κτήρια χωρίς άδεια / κτήρια με τον '59 / κτήρια με τον '85/ κ.λπ. Συνεπώς, όταν πρωτοδιάβαζα το ΦΕΚ του 2016 είχα στο νου μου και την ιστορία αυτή, οπότε θεωρούσα και αυτονόητο τον διαχωρισμό [η φιλοσοφία των προσθηκών φυσιολογικά έχει μία συνέχεια]. Έχεις δίκιο ότι δεν αναφέρει ξεκάθαρα για κτήρια που έγιναν με τον αντισεισμικό του 1959 (αλλά ούτε και για εκείνα προ 1959 ή χωρίς άδεια), αλλά κατά τη γνώμη μου το κάνει διότι αυτά τα κτήρια δεν έχει σκοπό να τα συζητήσει για απαλλαγή. Θυμήσου ότι στο προγενέστερο Παράρτημα Ε του ΕΑΚ2000, για τις προσθήκες σε κτήρια της κατηγορίας αντισεισμικού 1959, έλεγε ότι μπορείς να κάνεις προσθήκη χωρίς να ελέγξεις το υπάρχον μόνο εάν η προσθήκη γίνεται για πρώτη φορά. Είχε δηλαδή προυποθέσεις απαλλαγής, τις οποίες τώρα θεωρώ ότι ήρθε το ΦΕΚ 2016 και τις κατήργησε. Δηλαδή, σου λέει κύριε μηχανικέ εν έτη 2016 (τότε), με την καθιέρωση -πρακτικά- των Ευρωκωδίκων κ.λπ., δεν μπορείς εσύ να πας και να μου κάνεις προσθήκες σε κτήρια που είχαν μελετηθεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 του ε=0.04 με ομοιόμορφη κατανομή και επίλυση στο χέρι, ψάχνοντας για παράθυρα. Αλλά αυτά είναι τα δικά μου συμπεράσματα, δεν πρόκειται για κάποιο θέσφατο. Φυσικά μπορεί να κοιτάξει κανείς και από το δικό σου οπτικό πρίσμα. Αυτά, θα χαρώ να τα ξαναπούμε σε πιο ουσιαστικά (λιγότερο νομότυπα) θέματα!
 2. Pirsogiannis, για να αρχίσω από το τέλος, παρακολουθώ το forum αρκετά χρόνια. Έχεις κάνει 1058 δημοσιεύσεις, έχω μάθει αρκετά πράγματα από εσένα και αρκετούς άλλους (όπως τον KF π.χ., που θέλησε επίσης να με επαναφέρει στην τάξη). Ένα συμπέρασμα για την ποιότητα κάποιων, εάν μου επιτρέπεται(ε), πιστεύω μπορώ να βγάλω. Τελοσπάντων, για μένα το ζητούμενο της κουβέντας δεν έχει ιδιαίτερη αξία, μου είναι αρκετά ξεκάθαρο και το αντιμετωπίζω με τον τρόπο που ανέφερα. Έχεις μία άλλη άποψη, καμία αντίρρηση. Μπορεί να έχεις και δίκιο, δεν το αποκλείω. Το διάγραμμα δεν καταλαβαίνω γιατί το αναφέρουμε, πάλι κάποιος (εξαιρετικός μεν) συνάδελφος το έγραψε, δεν νομίζω όμως ότι βοηθάει στη συγκεκριμένη διαφωνία. Από την μεριά μου πάντως δεν επιμένω και δε θα επανέλθω, δεν έχει και νόημα γιατί μιλάμε για ένα θέμα ήσσονος σημασίας. Για προσθήκες σε κτήρια προ του 1985, εν έτη 2020, σχετικά με το εάν μπορούμε να ξεφύγουμε τον έλεγχο υπάρχοντος. Το εξαντλήσαμε, ενημερώθηκε και ο κάθε μελετητής και μπορεί να αντιμετωπίσει την περίπτωση που θα του τύχει σύμφωνα με αυτά που κατάλαβε. Όπως και να έχει, και αυτό το γράφω ως ένα γενικό σχόλιο, ότι και να γράφει/λέει ο κάθε εμπειρότερος -υποτίθεται- συνάδελφος (για να μην παραξεγηθώ πάλι δεν εννοώ τον pirsogiannis ή εμένα, εννοώ τον οποιοδήποτε γράφει εδω μέσα σε οποιοδήποτε θέμα), ο νέος συνάδελφος οφείλει να πάρει το νόμο/κανονισμό και να το διαβάσει μόνος του, για να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.
 3. Ευχαριστώ, πολύ όμορφο το διάγραμμα, ωστόσο δεν έχω απορίες στο συγκεκριμένο 4-σέλιδο ΦΕΚ. Όπως όλα τα άλλα ΦΕΚ που αφορούν μηχανικούς, έχει διάφορα σημεία κακογραμμένα (δες τι γίνεται με τις παραδοχές της μελέτης στατικής επάρκειας στα αυθαίρετα). Για παράδειγμα, στο ΦΕΚ δεν θυμάμαι να αναφέρεται ρητώς πως η στατική μελέτη πρέπει να έχει εφαρμοσθεί (εάν κάνω λάθος, που δεν αποκλείεται, διορθώστε με). Στο διάγραμμα αναφέρει "εφαρμοσμένη στατική μελέτη".
 4. Ένα ΦΕΚ είναι, δεν είναι Κανονισμός. Δεν υπάρχουν και πολλά να συζητήσουμε στην πραγματικότητα...υπάρχουν τόσα άλλα θέματα στο χαώδες αντικείμενο της στατικής μελέτης...αλλά ας είναι. Στο ΦΕΚ λοιπόν αυτό, αναφέρει κάποιους κανονισμούς (αυτούς που παρέθεσες παραπάνω). Στο σημείο λοιπόν που γράφεις, λέει "Στο παρόν κείμενο οι Ελληνικοί Κανονισμοί αναφέρονται...". Τώρα, εάν εσύ συμπεραίνεις ότι αυτοί είναι ΟΛΟΙ οι Ελληνικοί Κανονισμοί, και όλα τα κτήρια πρέπει να τα βάλουμε σε κατατάξουμε κάπου εκεί, τότε ναι καταλήγεις στον παραλογισμό ότι ένα κτήριο του 1974 έχει μελετηθεί σύθμφωνα με τις πρόσθετες διατάξεις του 1984. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι όλα τα κτήρια πριν το 1985 εντάσσονται στην παράγραφο (5) "Για όλες τις άλλες περιπτώσεις προσθηκών..." , το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση απαλλαγής ελέγχου υπάρχοντος. Ίσως πεις ότι υποκειμενικά συμφωνείς και αυτό πράττεις και εσύ, αλλά νομίζω ότι και αντικειμενικά από το ΦΕΚ αυτό προκύπτει. Εάν κάποιος βάλει το κτήριο του 1974 στην κατηγορία 2γ. όπως λες και το απαλλάξει τρόπο τινά από τον έλεγχο του υπάρχοντος, ισχυριζόμενος ότι η Στατική μελέτη του υπάρχοντος έχει συνταχθεί με βάση τις "Πρόσθετες Διατάξεις του 1984", τότε τι να πω...Καλύτερα να μην πω τίποτα.
 5. Ωραία :). Καταλαβαίνω το επιχείρημα, αλλά μάλλον κάνεις λάθος. Δεν αναφέρει τον Κανονισμό του 1959, λοιπόν; Όλα τα κτίρια θα τα βάλουμε στην κατηγορία 1984, απλά επειδή δεν γίνεται αναφορά σε προγενέστερους κανονισμούς στο εν λόγω άρθρο;
 6. Σε κτίριο του 1974, στο οποίο δεν είχε πρόβλεψη μελλοντικού ορόφου, πας να κάνεις τώρα προσθήκη; Μιλάμε για μία εποχή που γενικώς οι μηχανικοί προέβλεπαν μελλοντικούς ορόφους στις μελέτες τους. Πρέπει να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης, πριν την όποια προσθήκη. ΥΓ. Αναφέρεις για το στατικό μοντέλο που είχε ληφθεί στην τότε μελέτη... Πιστεύω πως γνωρίζεις ότι οι μηχανικοί τότε έκαμαν τις στατικές μελέτες με το χέρι.
 7. Pirsogiannis εκπλήσσομαι δυσάρεστα. Το κτίριο του 1974 έχει κτιστεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959. Οι πρόσθετες διατάξεις του 1984 είναι προφανώς μεταγενέστερες και το κτίριο του συναδέλφου δεν εντάσσεται στην κατηγορία που λες. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει απαλλαγή και απαιτείται έλεγχος υπάρχοντος με Καν.Επε. ή/και EN1998-3.
 8. ...να συμπληρώσω μόνο ότι η συγκεκριμένη υπομονάδα αφορά τις ελαστικές -δυναμικές- μεθόδους (καθολικό δείκτη q ή τοπικούς δείκτες m), δεν εμπεριέχει δηλαδή την pushover ή χρονοιστορίες.
 9. THIS ADVERT HAS EXPIRED!

  • FOR SALE
  • USED

  Πωλούνται διάφορα βιβλία που σχετίζονται με τις σπουδές και το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού. Τα συγκεκριμένα βιβλία πρακτικά είναι σε άριστη κατάσταση (σαν καινούρια - δεν υπάρχουν σημειώσεις ή φθορές), με εξαίρεση το "Πολεοδομικός Σχεδιασμός" που παρατηρώ ότι κινδυνεύει να ανοίξει στη μέση (αν και αχρησιμοποίητο). 1) Γραμμική Άλγεβρα --> 10 ευρώ 2) Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση --> 12 ευρώ 3) Εισαγωγή στη Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική --> 4 ευρώ (από το βιβλίο αυτό έχουν αφαιρεθεί οι πίνακες στο τέλος του βιβλίου, εξού και η χαμηλή τιμή) 4) Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικής --> 8 ευρώ 5) Πολεοδομικός Σχεδιασμός --> 8 ευρώ 6) Το Ωπλισμένον Σκυρόδεμα - Τόμος Α (Καλευράς) --> 10 ευρώ 7) Κατασκευές και Θεμελιώσεις από Ωπλισμένο Σκυρόδεμα --> 12 ευρώ 8) Σιδηρές Κατασκευές - Τόμος ΙI (Βάγιας-Ερμόπουλος-Ιωαννίδης) --> 25 ευρώ Επίσης υπάρχουν οι ακόλουθες σημειώσεις υπό τη μορφή βιβλίου ή απλά δεμένες. 1) Σειρές και Μετασχηματισμοί Fourier - Συνοριακά Προβλήματα (Σταυρακάκης, 2002) --> 3 ευρώ 2) Προβολική Γεωμετρία (Μαρκάτης, 1994) --> 2.5 ευρώ 3) Σημειώσεις Τεχνικής Μηχανικής ΙΙ (Βαρδουλάκης, 1997) --> 3 ευρώ 4) Σημειώσεις για τα Εργαστήρια Πειραματικής Αντοχής Υλικών (Πρασιανάκης-Κουρκουλής, 1998) --> 2.5 ευρώ 5) Στατική των Ραβδωτών Φορέων, Τόμος Ι (Αρμενάκας, 1984) --> 4 ευρώ 6) Επίλυση και Σχεδιασμό των Γραμμικών Φορέων με τη Θεωρία της Πλαστικότητας (Βαρκαράκης, 1981) --> 4 ευρώ 7) Μαθήματα Δυναμικής Αναλύσεως Ραβδωτών Φορέων (Κατσικαδέλης, 1984) --> 3 ευρώ 8) Προεντεταμένο Σκυρόδεμα (Τάσιος-Γιαννόπουλος-Τρέζος-Τσουκαντάς, 1991) --> 4 ευρώ 9) Κεφάλαια Γεωλογίας Μηχανικού Ι - Βοήθημα για τις Ασκήσεις (Μαρίνος-Διαμαντής, 1993) --> 2.5 ευρώ 10) Κεφάλαια Τεχνικής Γεωλογίας (Μαρίνος, 1998) --> 4 ευρώ 11) Θαλάσσια Υδραυλική (Μουτζούρης, 1999) --> 3 ευρώ 12) Σχεδιασμός Αστικών Δικτύων Αποχέτευσης (Κουτσογιάννης, 1993) --> 3 ευρώ 13) Στοιχεία Δικαίου (Χατζοπούλου-Νταλή-Κουτσομητόπουλος, 1990) --> 2.5 ευρώ Τέλος, υπάρχουν και κάποιες σημειώσεις εκτυπωμένες που θα μπορούσα να δώσω ως "δώρο" σε κάθε αγορά. Γενικώς υπάρχουν και άλλα βιβλία που θα μπορούσα να διαθέσω σε χαμηλές τιμές (κάποια με σημειώσεις ή φθορές, οπότε η τιμή θα είναι συμβολική ή και δωρεάν υπό τη μορφή δώρου), απλά δεν έχω μπει στη διαδικασία να ψάξω. Τα παραπάνω βιβλία και σημειώσεις τα έχω 2 ή 3 φορές, γι' αυτό δίνω τα παραπάνω αντίτυπα. Απλά λυπάμαι να τα δώσω τελείως τσάμπα. Περισσότερες πληροφορίες με π.μ. ΥΓ. Προς διαχειριστές: Θα προσπαθήσω να ανανεώνω τη λίστα με τα βιβλία/σημειώσεις, όταν έχω χρόνο. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτό παρακαλώ να με ενημερώσετε.

  NO VALUE SPECIFIED

 10. Ο συνάδελφος pirsogiannis σου πρότεινε να κάνεις περιμετρικά κρέμαση 20 εκατοστά κάτω από την πλάκα, πάχους 10 εκατοστών. Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι η κρέμαση θα είναι απλά φορτίο, που προφανώς δε θα βάλεις καν στο προσομοίωμά σου. Θέλει απλά μία κατασκευαστική λεπτομέρεια στα σχέδια. Οι πλάκες θα λυθούν ως πρόβολοι, ενώ και τα φουρούσια θα είναι περιττά.
 11. ...πιστεύω πως πρέπει να εξετάσεις εάν οι μεγάλου ανοίγματος αμφιέρειστες δοκοί (που μάλιστα εδράζονται σε ενδόσιμες στηρίξεις, δηλαδή ούτε καν αμφιέρειστες δεν είναι), εάν λοιπόν αυτές οι δοκοί είναι όντως πιο άκαμπτες από τον πρόβολο που υποτίθεται ότι θα στηρίξουν. Μήπως στην πράξη αυτές θα στηριχτούν (αναρτηθούν) από τον πρόβολο; Για να το εξετάσεις αυτό, θα πρέπει να υπολογίσεις (με όποιον τρόπο) την βύθιση που έχει η αμφιέρειστη δοκός στο μέσον της και να τη συγκρίνεις με τη βύθιση του προβόλου στο άκρο αυτού. Στη θέση σου, θα έλυνα και θα όπλιζα τον πρόβολο ως πρόβολο με επιπλέον φορτίο στην άκρη (βάζοντας και κάτω οπλισμό), και την αμφιέρειστη δοκό όπως την έχεις στο σχήμα. Στην πράξη θα γίνει κάτι ενδιάμεσο, ενώ εσύ θα τα έχεις διαστασιολογήσει/οπλίσει επί τω δυσμενέστερω και τα δύο. Εάν έχεις τη δυνατότητα να προσομοιώσεις την πλάκα με πεπερασμένα στοιχεία, θα έχεις μία πιο καθαρή εικόνα. Ωστόσο, συμφωνώ με το σκεπτικό του tetris. Εάν ο αρχιτέκτονας θέλει να δημιουργήσει και έχει απαιτήσεις που εσύ θεωρείς τραβηγμένες, μπορείς κάλλιστα με τη σειρά σου είτε να απαιτήσεις να υπογράψει εκείνος και τη στατική μελέτη είτε να ζητήσεις π.χ. αρκετά μεγαλύτερη αμοιβή από την αρχική συμφωνία σας, διότι τόσο η δυσκολία της στατικής μελέτης όσο και οι αβεβαιότητες αυξάνουν.
 12. Στους παραπάνω υπολογισμούς, λάβε υπόψη ότι στην Ve,u θα βάλεις τη μάζα που είχε ληφθεί στην αρχική μελέτη συμπεριλαμβανομένης της όποιας πρόβλεψης είχε γίνει. Η πρόβλεψη θα μπορούσε να είναι 2 ή 3 όροφοι, ενώ εσύ τώρα να κάνεις προσθήκη 1 ορόφου. Γι' αυτό άλλωστε γράφει παραπάνω στο ΦΕΚ ότι η προσθήκη "περιορίζεται σε κατάλληλο αριθμό ορόφων".
 13. Μάλλον δεν μπορείς να αποφύγεις τον έλεγχο υφισταμένου...όμως όλα είναι στην κρίση του Μηχανικού, ειδικά από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κάτι ρητώς. Δες όμως το εξής, αμέσως στην επόμενη σελίδα από το σημείο που κοιτάζεις, το οποίο είναι και γενικότερo: Σημείωση 2 Ο όρος "πλήρη πρόβλεψη προσθήκης" που προαναφέρεται σημαίνει ότι όλοι οι όροφοι της προσθήκης πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στο στατικό προσομοίωμα της μελέτης του υπάρχοντος κτιρίου. Λογικό είναι ότι, εφόσον αλλάζεις το στατικό χαρακτήρα της προσθήκης εν σχέσει με εκείνον της πρόβλεψης, μάλλον πρέπει να ελέγξεις το υπάρχον. Ανάλογο θέμα ίσως θα δημιουργούνταν εάν π.χ. γίνει προσθήκη σε τμήμα του κτιρίου. Βέβαια πάντα υπάρχει ο αντίλογος ότι π.χ. η πραγματοποιούμενη προσθήκη είναι τελικά ελαφρότερη της πρόβλεψης. Εξαρτάται από το Μηχανικό και την κρίση του, όπως προείπα. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.
 14. Δεν έδωσες καμία εσφαλμένη εντύπωση φίλε μου, μην ανησυχείς. Πολύ σωστά μίλησες. Απλά ο καθένας εστιάζει και απομονώνει το κομμάτι που τον ενδιαφέρει περισσότερο, ανάλογα και με τις προσωπικές του εμπειρίες και ανησυχίες. Άλλωστε όχι μόνο τα χρήματα αλλά και οι ευθύνες, το άγχος, η αίσθηση αναγνώρισης και σεβασμού, η αίσθηση της συμμετοχής στα μεγάλα έργα που αναφέρεις, το πάθος για το συγκεκριμένο επάγγελμα, όλα αυτά και πολλά άλλα είναι υποκειμενικά και σχετικά.
 15. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Το φαινόμενο είναι τελικά παγκόσμιο και όχι μόνον ελληνικό, όπως πίστευα παλαιότερα. Ο φίλος Ashraf τα λέει μια χαρά: https://www.youtube.com/watch?v=zdgwy9pPmr8 https://www.youtube.com/watch?v=X3fBpujvycY
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.