Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντός και εκτός οικισμού - Αγροτικός δρόμος


Recommended Posts

Έχω ένα οικόπεδο-αγροτεμάχιο 3000 μ2. Το ονομάζω έτσι γιατί το όριο του οικισμού το διασχίζει κατά ένα τμήμα του (περίπου 300 μ2 εντός). Άρα σύμφωνα με κάποιο νόμο που δεν θυμάμαι τώρα μπορώ να «συμπληρώσω» τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι την αρτιότητα (500) από το εκτός σχεδίου τμήμα και να είναι άρτιο.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής:

Από την μεριά εντός οικισμού (αριστερά) δεν έχει επαφή με κανένα δρόμο. Στο δεξί του όριο περνάει αγροτικός δρόμος υφιστάμενος προ του ’23. Αναγνωρίζεται ο αγροτικός δρόμος σαν δημόσιος ώστε να οικοδομηθεί το οικόπεδο αυτό;

-----------------------------------------------------

Δεν έχει τύχει σε κανένα συνάδελφο παρόμοια περίπτωση ή να έχει ακούσει κάτι αντίστοιχο;

Για να βοηθήσω λίγο να μου πείτε τη γνώμη σας παραθέτω τμήματα από νόμους και π.δ. που εντόπισα στο site του ΥΠΕΧΩΔΕ:

 

1. ΓΟΚ (άρθρο 2 ν. 1577/1985)

2. Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.

 

2. άρθρο 6 π.δ. 24.4/3.5.1985, άρθρο 1 παρ. 3 π.δ. 25.4/16.5.1989

1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται σε όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. Όπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων.

 

Από τα παραπάνω έγω συμπεραίνω ότι ο αγροτικός δρόμος αφού έχει προφανώς τεθεί σε κοινή χρήση είναι αρκετός για να θεωρηθεί οικοδομήσιμο το παραπάνω οικόπεδο.

 

Πια είναι η γνώμη σας συνάδελφοι;

Εβαλα και ένα pdf με σκαρίφημα του τοπογραφικού αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα της περίπτωσης.

-----------------------------------------------------------------

Ξαναστέλνω το pdf γιατί έκανα λάθος πριν.

 

>http://rapidshare.com/files/128648223/TOPO2.pdf

topo2_114.pdf

Link to comment
Share on other sites

Αν ο δρόμος αποτυπώνεται στους χάρτες της ΓΥΣ θα σε βοηθούσε πολύ. Θα χρειασθείς βεβαίωση από τον πρόεδρο-δήμαρχο ότι ο δρόμος υφίσταται ως έχει κι ο χάρτης θα βοηθήσει. Από τηυν άλλη δεν χρειάζεσαι τα 500μ αρτιότητας γιατί το εντός ορίων τμήμα παίρνει αρτιότητα κατά παρέκκλιση αρκεί να εγγράφεται κάτοψη 50 τ.μ., άν θυμάμαι καλά. Δεν μπορείς να παραχωρήσεις λωρίδα δρόμου στο εντός ορίων τμήμα σου βάσει της νομοθεσίας που ανέφερες? Ψάξτα όλα αυτά και ρώτα και στην πολεοδομία σου.

Link to comment
Share on other sites

αυτό ισχύει για τα εντός σχεδίου

Θα θεωρηθεί ότι εντός οικισμού είναι 500τμ

Μπορεί να οικοδομηθεί αφου΄έστω και το εκτός σχεδίου τμήμα έχει πρόσωπο σε δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

Θα σε δυσαρεστήσω αλλά το τμήμα που περιγράφεις για να οικοδομηθεί πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο του οικισμού και όχι απλά σε οποιοδήποτε δρόμο (όπως πχ τον αγροτικό που ανέφερες). Είχα παρόμοια περίπτωση και αυτό μου απάντησαν και στην πολεοδομία. Δες αν μπορείς να πάρεις πρόσωπο από δρόμο του οικισμού με παραχώρηση σε κοινή χρήση τμήματος κάποιου γείτονα, αφού πρώτα λάβεις υπόψη σου την 1018 (αν θυμάμαι καλά) απόφαση του ΣΤΕ (σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του να θέτεις σε κοινή χρήση κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.