Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάρτηση πρώτων δασικών χαρτών


Recommended Posts

Δασικοί χάρτες, για πρώτη φορά

Αφορούν τρεις περιοχές της Αττικής και είναι απαρχή για να κλείσει μια χαίνουσα πληγή που ταλαιπωρεί τη χώρα επί δεκαετίες

Του Γιωργου Λιαλιου, Εφημερίδα Καθημερινή

Είναι δίχως αμφιβολία μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή. Επιτέλους, για πρώτη φορά γίνεται σήμερα ανάρτηση δασικού χάρτη σε τρεις δήμους της Αττικής, το πρώτο βήμα για να κλείσει μια χαίνουσα πληγή που ταλαιπωρεί τη χώρα επί δεκαετίες. Το ζητούμενο τώρα είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί χωρίς «ξεχείλωμα» των χρονοδιαγραμμάτων, να γίνει σωστά -χωρίς δηλαδή να καλύψει υπό την πίεση μικρών και μεγάλων συμφερόντων τις ανομίες ετών- και να ολοκληρωθεί. Είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξει η πολιτεία ότι το συμφέρον του συνόλου προέχει και, επιτέλους, ότι όσοι παρέβησαν τον νόμο δεν είναι εξυπνότεροι όσων αποφάσισαν να τον τηρήσουν...

Η πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών αρχίζει λοιπόν σήμερα στους (καποδιστριακούς) δήμους Μαραθώνα, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης. Τρεις περιοχές που βρίσκονται τις τελευταίες δεκαετίες στο στόχαστρο εμπρηστών και κάθε είδους κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τη γη.

Οι δασικοί χάρτες δεν ασχολούνται άμεσα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης, παρότι στα δάση ισχύει το τεκμήριο του Δημοσίου (δηλαδή ο ιδιώτης πρέπει να αποδείξει ότι η γη τού ανήκει, ειδάλλως ανήκει στο κράτος).

Οι δασικοί χάρτες ασχολούνται με τον δασικό ή μη χαρακτήρα μιας έκτασης, λαμβάνοντας ως βάση (σύμφωνα με το Σύνταγμα) τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2008. Στους χάρτες που από αύριο θα αναρτηθούν στις τρεις αυτές περιοχές θα αποτυπώνονται εκτάσεις:

- Που ήταν και παρέμειναν δάση και δασικές

- Που ήταν δασικές, αλλά εκχερσώθηκαν ή καταστράφηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε

- Που δεν ήταν δασικές το 1945, αλλά αναδασώθηκαν ή δασώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε

- Με άλλες χρήσεις (γεωργικές, οικιστικές κ.λπ.).

 

Επιτέλους ! Άντε και καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Διεύθυνση Δασών, Αγία Παρασκευή, Αγίου Ιωάννου 65. Πεντέλη, Ν. Πεντέλη και Μαραθώνας. Για αντιρρήσεις, Ιππικό Ολυμπιακό Κέντρο, στο Μαρκόπουλο. Οι αντιρρήσεις - ενστάσεις, μαζί με παράβολο από 50€ και άνω ανάλογα την έκταση. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους ! Άντε και καλή συνέχεια

 

Καλές δουλειές θα έλεγα εγώ αλλά έτσι που είναι τα πράγματα, οι πολίτες δε θα έχουν να δώσουν λεφτά ούτε για να "σώσουν" την περιουσία τους.

Link to comment
Share on other sites

Παρακολούθησα, χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ, τη συζήτηση για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή του Λιακόπουλου, Περιφερειάρχη, και λυπήθηκα, για άλλη μια φορά, για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος τον πολίτη.

 

Για να μη παρεξηγηθώ, διευκρινίζω από την αρχή ότι το θέμα αυτό έπρεπε να είχε λυθεί πριν από πολλές δεκαετίες, ώστε αφενός να είχε σωθεί ένα σημαντικό κομμάτι του δασικού πλούτου της χώρας αφετέρου να είχε σταματήσει το απαράδεκτο "αλισβερίσι-συναλλαγή" του πολίτη με τον εκάστοτε υπάλληλο της κάθε δασικής υπηρεσίας.

 

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με τη δημοσιογράφο να βρίσκεται στην πλατεία Πεντέλης, που περιλαμβάνεται σε δασική έκτασης (!!!), με βάση τον αντίστοιχο χάρτη, και το συμπέρασμά της ότι θα αναγκαστούν να υποβάλουν ένσταση γύρω στους 1000 ιδιοκτήτες οικοπέδων γύρω από την πλατεία, που έχουν κτίσει τα σπίτια τους σε δασική έκταση (!!!).

 

Κανείς από τους Λυριτζή-Οικονόμου αλλά και τον Λιακόπουλο δεν σκέφτηκε να σχολιάσει ότι καλώς ή κακώς (κακώς κατ' εμέ) το ίδιο το κράτος ενέταξε στο σχέδιο πόλης, πριν από 50-60 χρόνια, την περιοχή στο σχέδιο πόλης, χωρίς τη συνεργασία των υπηρεσιών των δύο αρμόδιων υπουργείων (Δημ. Έργων και Γεωργίας, τότε) ώστε να μην πολεοδομηθούν δασικές εκτάσεις και, σήμερα, το ίδιο το κράτος επιχειρεί, με τις μεθοδεύσεις αυτές, αφενός να εκτρέψει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των πολιτών της Αττικής (και άλλων περιοχών αργότερα) από τα τρέχοντα και φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, αφετέρου να υποβάλει, τους περισσότερους, σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και σε ένα σημαντικό έξοδο για να αποδείξουν απλά ότι ... δεν είναι ελέφαντες ...

 

Μην μου πείτε για τις περιπτώσεις καταπατήσεων κλπ των δασικών εκτάσεων, αναφέρομαι, αποκλειστικά και μόνον, στις περιπτώσεις των δασικών περιοχών που έχουν περιληφθεί σε σχέδια πόλεων και, πιστέψε με, είναι πάρα πολλές, τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

 

Το κλου της συζήτησης ήταν το κλείσιμο του Λιακόπουλου. Είπε, το παιδί, ότι, με τον τρόπο αυτό θα ξεκαθαρίσει, επί τέλους, το κράτος την ιδιοκτησία του. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, ο άνθρωπος θεωρεί (ίσως έτσι του είπανε) ότι, όσες περιοχές χαρακτηρίζονται δασικές, στους χάρτες, θεωρούνται δημόσια έκταση.

 

Αυτοί οι άνθρωποι (δημοσιογράφοι) ασκούν κριτική και διατυπώνουν (στην πραγματικότητα διαμορφώνουν) την κοινή γνώμη και αυτοί οι άνθρωποι (πολιτικοί, εκλεγμένοι και διορισμένοι) ασκούν εξουσία.

 

Να τους ... χαιρόμαστε ...

 

 

ΥΓ

Με την ευκαιρία, θυμήθηκα ότι, χθες, συμπλήρωσα 2 χρόνια συνεχούς και σταθερής παρουσίας σ' αυτό το χώρο και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους, ανταλλάσσοντας γνώμες και απόψεις για ένα σωρό ενδιαφέροντα θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι όντως λυπηρό ποιοί άνθρωποι κρατούν την τύχη αυτής της Πολιτείας στα χέρια τους. Ανάξιοι, αμόρφωτοι, άσχετοι.

 

Υ.Γ.

ΜΑΚΑΡ Μακάρι να είμαστε εδώ μαζί σου και στην εκατονταετία για να γιορτάσουμε ανάλογα. Σ' ευχαριστούμε για το χρόνο σου και την προσφορά της γνώσης σου.

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους κάτι που μοιάζει με τάξη σε αυτό το σύμπαν ανορθολογισμού και αταξίας που είναι εδώ και χρόνια η Ελληνική Πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.