Μετάβαση στο περιεχόμενο

elena p

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

elena p's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι τη βοήθειά σας... Τελικά μπορεί να εκδοθεί η Βεβαίωση του Μηχανικού για κλείσιμο ημιυπαίθριου που έχει περαιωθεί με το Ν 3843/2010 ΧΩΡΙΣ υπαγωγή στο Ν 4495/2017, ώστε να μην πληρωθεί το παράβολο των 100€; Η μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να βγει η βεβαίωση από το πληροφοριακό σύστημα του Ν 4495 χωρίς το παράβολο των 100€ και κάτι κάνω λάθος;
  2. Επιτέλους κάτι που μοιάζει με τάξη σε αυτό το σύμπαν ανορθολογισμού και αταξίας που είναι εδώ και χρόνια η Ελληνική Πραγματικότητα.
  3. O Περισσός είναι χάλια! Εγώ έστειλα φάκελο ταχυδρομικά στις 26 Οκτωβρίου 2010 Δέχθηκα τηλέφωνο για τη διεκπεραίωσή του εχθές, δηλαδή ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΜΗΝΕΣ! Επίσης εάν καταθέσεις φάκελο μία ημέρα, δηλαδή πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει και ο έλεγχος πληρότητας. Και ως εκεί καλά. Τον αφήνεις τον φάκελο και φεύγεις και περιμένεις να σε ενημερώσουν όταν αυτοί θα είναι έτοιμοι. Αλλα ΟΧΙ: Είσαι υποχρεωμένος να ξαναπάς από τις 7:00 το πρωί να πιάσεις καραούλι στο μηχανικό της πολεοδομίας που έχει χρεωθεί το φάκελό σου, προκειμένου να κάνει τον έλεγχο πληρότητας. Δεν μπορεί να τον κάνει χωρίς εσένα - πρέπει να είσαι στημένος στην ουρά από τα χαράματα για να κάθεσαι εκεί δίπλα του την ώρα που αυτός ελέγχει την πληρότητα. Και αν δεν προλάβει? τότε πάς πάλι από τα χαράματα άλλη μέρα. Γνώρισα συναδέλφο ο οποίος είχε πάει 4 φορές για να εξυπηρετηθεί και, Ω εκ του θαύματος, δεν είχε δείρει ακόμη τον υπάλληλο. Ο οποίος υπάλληλος παρεμπιπτόντως, το πήγαινε φάκελος- κολωβάρεμα : μία - μία. Φυσικό ήταν να μην προλάβω, αν και είχα νούμερο 14 παρακαλώ. Αυτά. Θα τολμήσω να πάω πάλι μία από τις προσεχείς ημέρες για τον έλεγχο πληρότητας που σας είπα. Θα πάω νωρίς. Αλλά εάν γίνει η παραμικρή στραβή θα κάνω πολύ μεγάλη φασαρία. Νισάφι πια.
  4. Είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι το ΤΕΕ δέχεται αμοιβή 232€ ΚΑΙ για τους παλιότερους (υπολογισμός με ώρες). Είναι και λογικό. Είναι και απολύτως νόμιμο. Από κει και πέρα, ο καθένας κοστολογεί τη δουλειά του και αναλόγως το χρόνο του. Οπωσδήποτε και η ανακοίνωση στα ΜΜΕ της αμοιβής των 232€ για την τεχνική έκθεση ίσως δυσκολεύει λίγο τα πράγματα μιας και οι απλοί πολίτες το μπερδεύουν με το σύνολο της διαδικασίας, οπότε μας αναγκάζει να προβούμε σε διευκρινήσεις. Έχω όμως ήδη δει αγγελία από συνάδελφο με κόστος 100€! Φανταστείτε να μην είχε οριστεί η ελάχιστη των 232€ τι θα γινότανε.. Τώρα για το αν είναι πολλά ή λίγα τα 232€, πιστεύω ότι η ελάχιστη αμοιβή έχει ως στόχο να 'προστατέψει' τις απλές περιπτώσεις. Εγω για παράδειγμα ανέλαβα τους ημιυπαίθριους της οικοδομής στην οποία κατοικώ. 10 απλοί ημιυπαίθριοι. Τα σχέδια υπάρχουν. Χρόνος για τις λίγο ως πολύ πανομοιότυπες 10 τεχνικές εκθέσεις? ούτε 3 ώρες για όλες. Και άλλη μία ώρα συνολικά για να μαζέψω τις Υ.Δ. και τις εξουσιοδοτήσεις. Αυτοψία και φωτογραφίες? Μία ώρα για όλα. Σύνολον 5 ώρες για 10 πελάτες. Ε, πόσα να χρεώσεις σε μια τέτοια περίπτωση?
  5. συνάδελφε iogeo, νομίζω ότι μπερδέυεσαι χωρίς λόγο. Το ΤΕΕ δεν μπορεί να ορίσει αμοιβή και να μην τη βασίσει σε κάποιο άρθρο του ισχύοντος νόμου. Δεν μπορεί επισήμως να παρεκλίνει, αυθαίρετα μπουμπουνίζοντας ένα ποσόν αμοιβής. Επομένως επισήμως, αφού η αμοιβή κρίθηκε ότι πρέπει να είναι με βάση το χρόνο απασχόλησης, αναγκαστικά θα πρέπει να διαφοροποιείται και με τα χρόνια εμπειρίας, αφού το άρθρο 102 που αναλυτικά παρέθεσες το ορίζει ρητά. Ανεπισήμως όμως, αφήνει τους παλαιότερους μηχανικούς να μειώσουν το χρόνο απασχόλησης και να τον υπολογίσουν με ώρες, (αφού το επιτρέπει η παρ δ του 696) αρκεί, στο ξαναλέω, να μην εμφανιστεί κανείς θα πει ότι η αμοιβή βγαίνει κάτω από 232€. Ο υπολογισμός της ωριαίας αμοιβής βέβαια, πάλι είναι συνάρτηση του χρόνου εμπειρίας, ως γνωστόν και είναι απολύτως νόμιμος. Ήδη στις αιτήσεις που μαζεύει το ΤΕΕ από μηχανικούς για τον υπολογισμό της αμοιβής τους (αίτηση 2) έχει πολλές περιπτώσες μηχανικών που αιτούνται αμοιβή είτε για 3,34h είτε για 2h. Ποτέ όμως το ποσόν δε βγαίνει κάτω από 232€. Ελπίζω να σε διαφώτισα περισσότερο
  6. Δυστυχώς akius, αυτο είναι αλήθεια. Ο κόσμος περιμένει να κοστίσει η διαδικασία 230€. Από συζητήσεις με συναδέλφους διαπιστώνω ότι πολλοί μηχανικοί μέχρι στιγμής έχουν αποδεχθεί ότι με 300€ (στρογγυλοποίηση του 232+ΦΠΑ) θα αναγκαστούν να κάνουν όλη τη διαδικασία, χωρίς έξτρα χρέωση για τη διεκπεραίωση.
  7. Επειδή γνωρίζουμε την ύπαρξη των κατηγοριών 1000λ, 1500, και 2000λ, αυτό που το προηγούμενο post μου επισημαίνει είναι ότι έτσι όπως έχει συνταχθεί η ανακοίνωση του ΤΕΕ που λέει "Ενδεικτικά αναφέρουμε ........ για μηχανικό έως 10ετούς εμπειρίας....... 1000λ" Από κάτω όμως λέει: "Επισημαίνεται ότι το όριο αυτό (1000λ) αποτελεί και την ελάχιστη αμοιβή για τις παραπάνω υπηρεσίες μηχανικού, ανα ιδιοκτησία" Αυτό λοιπόν μπορεί να διαβαστεί ως εξής: αν είσαι μηχανικός μέχρι 10 ετών μπορείς να δηλώσεις το λιγότερο απασχόληση μίας ημέρας (1000λ). Αν όμως είσαι παλαιότερος με 1500λ, ή 2000λ, μπορείς να δηλώσεις απασχόληση λίγων ωρών. Πόσων ωρών? μπορείς να δηλώσεις ότι δούλεψες 1ώρα? ΟΧΙ. Μπορείς να δηλώσεις απασχόληση μερικών ωρών αρκεί η αμοιβή που θα προκύψει να μην είναι μικρότερη από τα 1000λ. Έτσι εξηγείται και το προηγούμενο post συναδέλφου που του είπαν τηλεφωνικά από το ΤΕΕ ότι οι μηχανικοί με 10-20 έτη μπορούν να δηλώσουν απασχόληση 3,34 ωρών, ενώ οι παλαιότεροι 2, ωρών. Έτσι η αμοιβή βγαίνει ίδια για όλους και ποτέ μικρότερη από 1000λ. Αυτά εννοεί συμπυκνωμένα και το προηγούμενο δικό μου post
  8. Συνάδελφοι τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά. Η ανακοίνωση του ΤΕΕ ορίζει την ελάχιστη ΗΜΕΡΗΣΙΑ αμοιβή. Ο καθένας μπορεί να δουλέψει όσο νομίζει με την ώρα, αρκεί η τελική αμοιβή να μην είναι λιγότερη από 1000λ (όχι 1500λ, κλπ). Ειδικότερα στη σχετική αίτηση προς το ΤΕΕ για τον καθορισμό της αμοιβής, ΠΡΟΦΑΝΩΣ μπορείς να δηλώσεις και ώρες, αφού το σχετικό πεδίο όπου γράφεις το πόσο απασχολήθηκες λέγεται: "Χρόνος απαχόλησης (ημέρες ή ώρες):"
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.