Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός με Πτυχίο Εξωτερικού


chrmakris

Recommended Posts

...

 

Μου είπαν όμως πως δεν μπορούν να με προσλάβουν ως μηχανικό αφού δεν είμαι γραμμένος στο ΤΕΕ (δηλαδή αφού δε τελείωσα ακομα με το ΔΟΑΤΑΠ). ....

...

 

Επικοινώνησε με το ΤΕΕ και κάνε όλα τα απαραίτητα για να κάνεις την εγγραφή σου, ώστε να έχεις τα υπογραφικά δικαιώματα από την ειδικότητα σου.

 

Μέχρι να τελειώσεις την διαδικασία αυτή (για αυτό σε συμφέρει να βιαστείς) μπορείς να δουλεύεις έχοντας τις γνώσεις της ειδικότητας σου χωρίς όμως να έχεις ακόμα το δικαίωμα υπογραφής αν είναι απαιτητό στην εργασία σου.

 

Αν από την ενημέρωση που θα έχεις στο ΤΕΕ μάθεις ότι είναι θέμα ένα δυο μηνών να ξεμπερδεύεις κάνε μια ειδική συνεννόηση στην εργασία σου τώρα.

Αν προβλέπεις μεγάλο χρόνο για να ξεμπερδεύεις δες με λογιστή τι σε συμφέρει να κάνεις κατ αρχήν για την φορολογική και ασφαλιστική έναρξη εργασιών σου.

 

Καλώς όρισες στην Ελλάδα

Link to comment
Share on other sites

αν και στα περισσότερα lazarosk δεν μπορώ να σου φέρω αντίρρηση γιατί δεν το γνωρίζω το θέμα καλύτερα από σένα, θα κάνω μία παρατήρηση που μου φαίνεται και λογική.

Ο άνθρωπος ήρθε να δουλέψει ως μηχανικός. Αν στη χώρα που πήρε το πτυχίο, μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του Μηχανικού, σύμφωνα με την οδηγία που έχουμε ξαναπεί, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση θα έχει κι εδώ. Άρα μπορεί να αποφύγει το ΔΟΑΤΑΠ εάν τον ικανοποιεί το πλαίσιο άσκησης της ειδικότητάς του στο κράτος προέλευσης. Εάν θέλει να πάρει κι όλα τα υπόλοιπα που δίνει το εδώ δίπλωμα, τότε ναι θα πρέπει να κάνει και ισοτιμία πτυχίων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που με μόνο την αναγνώριση από το ΣΑΕΠ, γράφτηκαν στο ΤΕΕ κι ασκούν το επάγγελμα χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση γιατί δεν την χρειάστηκαν. Τους αρκούσε το κομμάτι που πήραν.

Αρα ο φίλος που ρωτάει, εάν τον καλύπτει το πλαίσιο της άσκησης του Ηλεκτρονικού από το κράτος που προέρχεται μπορεί μόνο με ΣΑΕΠ να γραφτεί και να πάρει βεβαιώσεις κλπ κλπ ώστε να φτιαχτεί...

Εάν θέλει να διευρύνει το κομμάτι που θα ασχοληθεί όπως γίνεται με τις εδώ σχολές, τότε θα κάνει κι όλα αυτά που του προτείνεις.

Εκείνος θα αποφασίσει...

Link to comment
Share on other sites

fraafr

 

Όπως έχουμε αναφέρει χιλιάδες φορές ακόμα και μέσα από το ΣΑΕΠ χρειάζεται βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος στο ξένο το επιμελητήριο .Κάτι τέτοιο από την αναφορά που έκανε στο ΔΟΑΤΑΠ δεν μου φαίνετε να είναι μέλος .

Αλλά όπως είπα και μέλος να είναι κάποιος στο ξένο επιμελητήριο περνάει από τις ανάλογες επιτροπές του ΣΑΕΠ για να του εκδοθεί η Βεβαίωση αναγνώρισης η αν θα υποβληθεί σε τυχών δοκιμασίες .Αυτά λοιπόν τα πράγματα δεν γίνονται από την μια ημέρα στην άλλη και δεν τελειώνουν τόσο γρήγορα αυτές οι διαδικασίες όπως περιγράφουν κάποιοι .

 

Επίσης το ΔΟΑΤΑΠ όπως έχω ξανά πει δίνει όλα τα δικαιώματα

(Ακαδημαϊκά + Επαγγελματικά) που έχει ο αντίστοιχος Ελληνικός Τίτλος στην Ελληνική Επικράτεια.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Λάζαρο

Θα συμβούλευα τον φίλο να κάνει τα χαρτιά του στον ΔΟΑΤΑΠ και να πάρει ισοτιμία+αντιστοιχία. Μπορεί να μην τα χρειάζεται στην παρούσα εργασία (αυτός ξέρει τι ακριβώς κάνει) αλλά στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις που θα σου χρειαστεί. Τώρα που είναι νωρίς, φαντάζεσαι να πας σε μία άλλη εργασία μετά από χρόνια και να μην έχεις πλήρη επ.δικαιώματα? Θα δίνεις ΔΟΑΤΑΠ στα 35-40 σου? (Το έχω δει και αυτό). Γιατί να μην πάρεις όλα τα δικαιώματα αφού τα δικαιούσαι?

Σημ. Αυτή την στιγμή...δεν έχεις κανένα επ.δικαίωμα. Εργάζεσαι σαν υπάλληλος γραφείου

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

Να σας δώσω λοιπόν μερικές διευκρυνήσεις.

 

Όχι δεν είμαι γραμμένος σε κάποιο επιμελητήριο του εξωτερικού. Σπούδασα 5 χρόνια στην Αγγλία και γύρισα πέρυσι οποτε δεν έχω δουλέψει εκει για να μπορέσω να γραφώ κάπου. Μόνο στην IEEE είμαι μέλος πράγμα που νομίζω είνια εντελώς άσχετο με τη συζητηση μας. Έκανα τα χαρτιά μου στο ΔΟΑΤΑΠ και πριν από ένα μήνα βγήκε απόφαση να δώσω κάποια μαθήματα για την αντιστοιχία.

Στο παρόν στάδιο μπορώ να εγγραφώ στο ΤΕΕ δηλαδή; Κάτι τέτοιο νόμιζα πως δεν ήταν δυνατόν εφόσον δεν είχα αναγνωριστεί. Στο ΔΟΑΤΑΠ μου είπαν πως πέρασα το στάδιο της αναγνώρισης και της αντιστοιχίας και πως με τα μαθήματα που θα δώσω θα ολοκληρώσω έτσι και το στάδιο της ισοτιμίας.

 

Από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω πως ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον για εμένα (που δεν έχω εγγραφεί σε κάποιο επιμελητήριο του εξωτερικού) χρειάζομαι την ισοτιμία. Οπότε μέχρι να γίνει αυτό θα προσληφθω σαν υπάλληλος και θα ασφαλίζομαι στο ΙΚΑ.

 

Αν κάνω αυτή την εγγραφή στο ΤΕΕ με τα μειωμένα δικαιώματα αυτή τη στιγμή για όσο θα διαρκεί η κατάσταση με το ΔΟΑΤΑΠ που ανέφερε κάποιος φίλος πιο πάνω, τι περισσότερο κερδίζω στην ουσία απο το να είμαι αυτή τη περίοδο στο ΙΚΑ;

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Link to comment
Share on other sites

chrmakris

 

Τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα .Τα μαθήματα που δίνεις είναι για την αντιστοιχία και όχι για την ισοτιμία .

Μόνο με την ισοτιμία δεν μπορείς να ασκείς καθήκοντα Μηχανικού στην Ελλάδα .Η εγγραφή στο ΤΕΕ με παρεμφερή ειδικότητα γίνετε για τυπικούς και προσωρινούς λόγους .

Για αυτό και οι παρεμφερείς ειδικότητες είναι κατώτερες του αναμενομένου .

Link to comment
Share on other sites

chrmakris

 

Τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα .Τα μαθήματα που δίνεις είναι για την αντιστοιχία και όχι για την ισοτιμία .

Μόνο με την ισοτιμία δεν μπορείς να ασκείς καθήκοντα Μηχανικού στην Ελλάδα .Η εγγραφή στο ΤΕΕ με παρεμφερή ειδικότητα γίνετε για τυπικούς και προσωρινούς λόγους .

Για αυτό και οι παρεμφερείς ειδικότητες είναι κατώτερες του αναμενομένου .

 

Τυπογραφικό ήταν συγνώμη

Link to comment
Share on other sites

chrmakris

 

Η γνώμη μου είναι να δώσεις τα μαθήματα και να ξεμπερδεύεις όπως κάναμε και όλοι οι άλλοι.

Περνώντας το ΔΟΑΤΑΠ θα σου ανοίξουν όλες οι πόρτες διάπλατες και δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα στο μέλλον .Όσο ποιο γρήγορα ασχοληθείς με τα μαθήματα τόσο ποιο γρήγορα θα ξεμπερδέψεις .

Link to comment
Share on other sites

Μην ασχοληθείς με ΤΕΕ αν δεν δώσεις τα μαθήματα είναι η γνώμη μου. Προς Θεού όμως να τα δώσεις οπωσδήποτε. Μην καις το χαρτί σου. Το ένα σου master φαντάζομαι "χάνεται" στον βωμό της συνεκτίμησης, άλλα μην σε ανησυχεί αυτό. Ξέρω ότι στραβώνεις να μπαίνεις σε διαδικασία διαβάσματος και μαθημάτων, αλλά μην μασάς μία απόφαση είναι και τέρμα μετά. Σε 1 χρόνο (σίγουρα θα έχεις θερινά κ΄εαρινά μαθήματα) μπορείς να τελειώσεις και μετά να έχεις όλα τα επ.δικαιώματα που σου αναλογούν. Μετά θα είσαι και τυπικά ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ σκέψου το.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Οσον αφορά την αρχική μου ερώτηση όμως;

 

Ειναι φυσιολογικό να προσληφθώ σαν υπάλληλος, πχ ηλεκτρονικός, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ οταν έχω 3 χαρτια και μιλάμε για ιδιωτικό τομέα;

 

Γνωρίζεται αν υπάρχει μισθολογική διαφορά σύμφωνα πάντα με τις εμπειρίες σας.

 

Ευχαριστώ και πάλι

Χρήστος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.