Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιωτικό δάσος


ROKY

Recommended Posts

Καλησπέρα και απο μένα και χρόνια πολλά.

Μηπως υπάρχει κανείς που να γνωρίζει τι εννοουμε με την ορολογία ιδιωτικό δασος και τι απλά δάσος??

Ποιος ειναι ο διαχωρισμός και επισης ποια η διαφορα και με την δασική έκταση??

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή Ανάσταση!!

Link to comment
Share on other sites

ΤΟ "δασος" απο το "ιδιωτικο δασος" διαφερει στο ιδιοκτησιακο.Το δασος ειναι κρατικο και το ιδιωτικο ειναι του εχοντα το γηπεδο.Μπορει να υπαρχουν και στα δυο οι ιδιες απαγορευσεις οσον αφορα τη χρηση του αλλα στο ιδιωτικο ειναι ιδιοκτησια μας.

Το δασος απο τη δασικη εκταση διαφερει στη χλωριδα.Χοντρικα για να το καταλαβεις, οταν υπαρχουν δεντρα τυπου πευκα -ελατα και αλλα (δεν ειμαι δασολογος) ειναι δασος και αν σε καποια εκταση υπαρχουν ή με τον καιρο δημιουργηθηκαν φυτα που ανηκουν σε καποιες κατηγοριες (επαναλαμβανω δεν εμαι δασολογος) τυπου "σχινα" τοτε εχουμε δασικη εκταση.

Link to comment
Share on other sites

Αλλο δασος..

Αλλο δασικη εκταση...

 

(διορθωστε με αν κανων λαθος..)

 

Δασος δεν μπορει να ειναι ιδιωτικο..

Δασικη εκταση μπορει να ειναι ιδιωτικη..

Link to comment
Share on other sites

Ας ξεκινήσουμε από τό γενικότερο νομικό πλαίσιο

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Άρθρο 24

  1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Ερμηνευτική δήλωση: Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.

Link to comment
Share on other sites

παραμπέμπω στον Ν. 998/1979

"Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας"

Φ.Ε.Κ.289/29-12-1979/Τ.Α'.

 

στο άρθρο 3 περ. 1 αναφέρεται:

"1. Ως δάσος νοείται πάσα έκταση της επιφανείας του εδάφους, η οποία καλύπτεται εν όλω ή σποραδικώς υπό αγρίων ξυλωδών φυτών οιωνδήποτε διαστάσεων και ηλικίας αποτελούντων ως εκ της μεταξύ των αποστάσεως και αλληλεπιδράσεως οργανική ενότητα και η οποία δύναται να προσφέρει προϊόντα εκ των ως άνω φυτών εξαγόμενα ή να συμβάλει εις τη διατήρησιν της φυσικής και βιολογικής ισορροπίας ή να εξυπηρετήσει την διαβίωση του ανθρώπου εντός του φυσικού περιβάλλοντος."

 

και στην παρ. 2

Ως δασική έκταση νοείται πάσα έκταση της επιφανείας του εδάφους, καλυπτόμενης υπό αραιής ή πενιχράς υψηλής ή θαμνώδους, ξυλώδους βλαστήσεως οιασδήποτε διαπλάσεως και δυναμένη να εξυπηρετήσει μίαν ή περισσότερες των εν τη προηγουμένη παραγράφω λειτουργιών.

 

για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρει κανείς όλο το κείμενο του νόμου στο Εθν. Τυπογραφείο.

Πάντως υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιο δάσος ιδιωτικό ή και δημοτικό ακόμη. Ακόμη και περιπτώσεις συνιδιοκτησίας (εξ αδιαιρέτου) ιδιωτών με δημόσιο έχουμε. Οι περιορισμοί και δεσμεύσεις που υπάρχουν για τα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις ισχύουν και για τα ιδιωτικά δημοτικά. Είναι δηλ. απαραίτητη η έγκριση επέμβασης για οποιαδήποτε εργασία (αρ. 57 του Ν. 998/1979), αλλιώς κηρύσεται αναδασωτέα, ασχέτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.