Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίτηση μπορεί να κάνει μόνο ο επικαρπωτής;


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ (Λεπτομέρειες Εφαρμογής) ξεκαθαρίστηκε οτι μόνο ο έχων την επικαρπία του ακινήτου και κανείς άλλος δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για εγκατάσταση ΦΒ στην οικία του σαν κύριος της εγκατάστασης. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί ο έχων την ψιλή κυριότητα να κάνει την αίτηση στο όνομά του, ακόμα και αν ο επικαρπωτής του παραχωρήσει το δικαίωμα με ΥΔ.

Το θέμα έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες επειδή : α) ο επικαρπωτής είναι συνήθως άνθρωπος μεγάλης ηλικίας με ότι αυτό συνεπάγεται (δυσκολία στις δηλώσεις κτλ), β) Πρέπει οπωσδήποτε να βγεί το δάνειο στο όνομά του (με εγγυητή παιδί, αφού λόγω ηλικίας δεν παίρνει δάνειο), γ) Συνήθως είναι αρνητικός σε νέες τεχνολογίες και δάνεια (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό φυσικά).

Νομίζω οτι με μια ΥΔ με ένα περιεχόμενο παραχώρησης του δώματος στον έχοντα την ψιλή κυριότητα θα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Πάντως στη ΔΕΗ Κορωπίου τουλάχιστον αιτήσεις τέτοιου είδους δεν γίνονται πια δεκτές.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στην Αχαϊα απ όσο ξέρω δεν τίθεται τέτοιο θέμα.Με μία Υ.Δ. παραχωρήται το δικαίωμα είτε στον επικαρπωτή είτε στον υψηλό κύριο.

Link to comment
Share on other sites

Ο ψιλός κύριος μιας ιδιοκτησίας δεν έχει δικαίωμα ένταξης στο Ειδικό Πρόγραμμα. Αυτό γίνεται μόνο με πλήρη κυριοτήτα ή επικαρπία και τούτο διότι μόνο ο επικαρπωτής (πόσο μάλλον ο πλήρης κύριος) έχει δικαίωμα να καρπώνεται έσοδο από την εκμετάλλευση του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά είναι σωστό αυτό που λές και σύμφωνο με το Αστικό Δίκαιο (όπως λέει και το ΥΠΕΚΑ). Το θέμα είναι οτι δεν πρόκειται για ένα απλό έσοδο που προκύπτει απο το ακίνητο(μίσθωση κτλ), άρα ο επικαρπωτής το δικαιούται. Όπως τονίζεται αρκετες φορές απο το ΥΠΕΚΑ, οι παραγόμενες κιλοβατόρες αντιστοιχούν (θεωρητικά) στην ενέργεια που καταναλίσκεται και γι'αυτό το έσοδο αυτό δεν φορολογείται.

Εφόσον αντιμετωπίζεται σαν απλό έσοδο που προκύπτει απο το ακίνητο και άρα πρέπει να το καρπώνεται ο επικαρπωτής και μόνο αυτός, το έσοδο αυτό πρέπει να φορολογείται.

Η γνώμη μου είναι οτι ο επικαρπωτής μπορεί πολύ απλά με μια ΥΔ (με το γνήσιο της υπογραφής) να παραχωρεί την κυριότητα του ΦΒ στον έχοντα την ψιλή κυριότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πρόσφατα το αντιμετώπισα σε αίτηση μου και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη από το νομικό τμήμα της ΔΕΗ:

"ο Ψιλός Κύριος δεν δικαιούται ο ίδιος, ακόμη και αν έχει τη συναίνεση του επικαρπωτή, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, καθότι δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί όσο ζει ο Επικαρπωτής (αυτή είναι και η έννοια της σύστασης επικαρπίας)."

Link to comment
Share on other sites

Εχει ψάξει κανείς ποτέ αν στο εξωτερικό υπάρχουν αυτές οι έννοιες; Δηλαδή μήπως να το θεωρήσουμε και αυτό μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία;;;

Πάντως νομίζω ότι σωστά τα λέτε... δυστυχώς... θα πρέπει να εξηγούμε στο κάθε μπάρμπα τί είναι το ΦΒ...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μία περίπτωση όπου:

 

Τριόροφη κατοικία με 6 διαμερίσματα είναι 3 οι ιδιοκτήτες.ΜΗΤΕΡΑ και 2 ΓΙΟΙ.

 

Ο ενδιαφερόμενος είναι ο 1ος ΓΙΟΣ αλλά ο 2ος ΓΙΟΣ δεν θέλει να συγκαταθέσει αν και δεν μένει σ αυτό το κτίριο.Ο 2ος ΓΙΟΣ είναι απλά υψιλός κύριος 1 κατοικίας και η επικαρπία στη ΜΗΤΕΡΑ.

 

Θεωρείτε ότι μπορούμε να παρακάμψουμε το γιο που φέρνει αντίρρηση?

 

Σας ευχαριστώ για κάθε πληροφορία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.