Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια στεγάστρου για φωτοβολταϊκά!


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

Μονοκατοικία με πρόσωπο σε ένα δρόμο: Ισόγειο 67,50τμ και όροφος 43τμ (στο πίσω μέρος του οικοπέδου). Μπορεί να εκδοθεί άδεια για στέγαστρο στα υπόλοιπα μέτρα του ορόφου ώστε να μπουν φωτοβολταϊκά;

 

Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι κάποια μπαλκόνια που έχουν κατασκευαστεί στον όροφο δεν φαίνονται στην προηγούμενη άδεια!

Τι γίνεται με αυτά σε περίπτωση που τα δείξουμε τώρα;

Μπαίνει πρόστιμο;

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις φωτοβολταικά σε στέγαστρο σπιτιού, μέχρι 10kW, χωρίς να απαιτείται κάποια άδεια από την πολεοδομία. Πρέπει βέβαια το κτίριο να υφίσταται νόμιμα, άρα να υπάρχει άδεια. Επιπλέον ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη νομιμότητα της κατασκευής. Οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα προστίμου, αλλά ρίσκου, το οποίο δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό.

Link to comment
Share on other sites

Να διευκρινίσω ότι το στέγαστρο δεν υπάρχει και πρέπει να βγει άδεια για την κατασκευή του.

Δεν γνωρίζω όμως τι προβλήματα μπορεί να συναντήσω τόσο για την ύπαρξη εξωστών που δεν υφίστανται στην προηγούμενη άδεια όσο και επί τούτου για την έκδοση της άδειας του στεγάστρου για χρήση τοποθέτησης φβ συστήματος!

Link to comment
Share on other sites

Επειδη με ενδιαφερει κι εμενα αυτο με το στεγαστρο για φ/β στο προγραμμα εως 10 KW, σαν τι ειδους επιφανεια θα δηλωθει στην Ο.Α. ; Στα "Υπόστεγα" ; Και στον πίνακα 2 του ΙΚΑ στους "Στεγασμενους ισογειους χώρους σταθμευσης" με συντελεστη 0,15 ;

Σαν ανοικτος χωρο σταθμευσης δεν μετρα στον σ.δ. ή κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχή να διευκρινίσω ότι δεν έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα ούτε μια φορά με άδειες για τα Φ/Β.

Οπότε ότι προσπαθήσω να βοηθήσω είναι ένα μεγάλο ΝΟΜΙΖΩ και όχι γνωρίζω.

 

Πάμε το εύκολο που γνωρίζω. ΝΑΙ ανοιχτός χώρος στάθμευσης σε ακάλυπτο οικοπέδου δεν μέτρα σε Σ.Δ.

 

Στο ερώτημα σου τι να δηλώσεις.

Εδώ νομίζω υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα κενού με τον ισχύοντα ΓΟΚ (εκτός κι αν έχουν βγει ερμηνευτικά).

Δηλαδή ο ΓΟΚ όταν βγήκε δεν κυκλοφορούσαν σε ευρεία χρήση τα Φ/Β οπότε δεν ενασχολήθηκε ιδιαίτερα μαζί τους.

Αν λοιπόν εσύ σήμερα πας να κάνεις μια κατασκευή για να έχεις μια υπερύψωση στήριξης για τα Φ/Β και ονομάσεις ή κατατάξεις αυτή την κατασκευή με κάποιες από τις υπάρχουσες που περιλαμβάνει ο ΓΟΚ, τότε αρχίζουν τα προβλήματα, διότι αρχίζουν άλλα να προσμετρούν σε Δομήσεις, άλλα σε καλύψεις κλπ.

 

Άρα εξ ορισμού αν το ονομάσεις Υπόστεγο θες άδεια για αυτό, όπως και πέργολα κλπ

 

Αν το ονομάσεις υπερυψωμένη στήριξη Φ/Β δεν νομίζω να το έχει ο ΓΟΚ οπότε εκεί μπορεί και να πάρεις εξαίρεση από ΟΑ ή να ζητηθεί ερμηνευτικό πια από το Υπουργείο για να ξεμπερδεύουμε με αυτή την κατάσταση.

 

Θα μπορούσε πχ αυτή η εξαίρεση Ο.Α. να συνοδευόταν με δήλωση του μηχανικού ότι δεν υπερβαίνει το ιδεατό στερεό και δεν υπερβαίνει το φορτίο ένα ποσοστό του κινητού φορτίου που είχε υπολογιστεί η πλάκα έδρασης. Αλλά αυτό είναι σύντομη μελλοντολογία ακόμα

 

Ελπίζω κάποιος με εμπειρία σχετικά να μπορέσει να σε βοηθήσει ...

 

 

***

υ.γ.

Το ΙΚΑ το χρειάζεσαι για τα μη στεγασμένα επαγγέλματα. Τα Φ/Β με αλουμινάδες (στεγασμένο) τι να το κάνεις το ΙΚΑ

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Didonis σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες

 

Η κατάσταση εχει ως εξης. Η ταράτσα ή η στέγη δεν έχει αρκετή επιφάνεια για να χωρέσουν 10KW. O νόμος όμως πλέον δινει τη δυνατότητα τα πανελ να τοποθετηθουν και σε βοηθητικους χώρους ,όπως αποθηκες και χώροι σταθμευσης.

Εχω την εντυπωση οτι αν τοποθετηθουν οι βάσεις των πανελ επι του εδάφους στον ακαλυπτο, επιτρέπεται μεν,αλλά πλέον δε θα υπάγονται στο ειδικό προγραμμα για κτηρια μέχρι 10 KW.

 

Εστιάζουμε λοιπόν στο ζήτημα "χώροι στάθμευσης". Θεωρουμε επίσης δεδομένο οτι θα χρειαστει Ο.Α.

 

Οι ερωτήσεις λοιπόν ειναι:

1)Αυτός ο χώρος σταθμευσης θα δηλωθει στην άδεια σαν "Κλειστός χώρος στάθμευσης " ή σαν "Υπόστεγο" ;

2) Η κατασκευη θα ειναι μεταλικη, το ΙΚΑ λοιπον θα υπολογιστει με Πινακα 2.Που θα κατατάξουμε την επιφάνεια; "Στεγ/νοι ισογειοι χωροι στάθμευσης" με συντελεστη 0,15 ;

 

Παρατηρησεις μου στην πρωτη ερώτηση, αν δηλωθει κλειστος χωρος σταθμευσης θα μετρά στον σ.δ. . Οι ανοιχτοι χώροι στάθμευσης που δεν υπολογίζονται στο σ.δ. πώς δηλώνονται;Εικάζω σαν υπόστεγα.Αν ειναι όντως έτσι μήπως χάνεται ο χαρακτηρισμος της επιφάνειας σαν "Χώρος στάθμευσης" που ειναι και το ζητουμενο στην περίπτωση των φωτοβολταικών;

Link to comment
Share on other sites

Για το σκέλος ότι αν βάλεις τα πάνελ στο έδαφος του ακαλύπτου χάνεις το ειδικό πρόγραμμα έχω πολλούς ενδοιασμούς. Τσέκαρε το.

Νομίζω ότι το 10KW αφορά οικίες και τα παραρτήματα τους. Ο ακάλυπτος ενός οικόπεδου είναι (ας το πούμε κι έτσι) παράρτημα.

Αφού το ρολόι της ΔΕΗ που θα συνδεθεί είναι το απαιτούμενο και όχι αγροτεμαχίου.

Όπως σου είπα όμως δεν έχω ασχοληθεί απλά λίγες ματιές έχω ρίξει.

 

Επίσης για την πρόταση μου να «ονοματίσεις» το μεταλλικό δομικό στοιχείο υπερύψωσης που θα τοποθετηθούν τα πάνελ σου, το εννοούσα να το κάνεις στο υπόλοιπο αδόμητης βεράντας σου ώστε να έρθει σε περασιά με την υπάρχουσα ταράτσα.

Απλά το ονοματίζω διαφορετικά από τις προβλεπόμενες πολεοδομικές ορολογίες. Διότι αν πας με αυτές τότε μπλέκεις διότι ο ΓΟΚ δεν είχε προβλέψει θέματα Φ/Β.

 

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους στάθμευσης κλπ που πας να κατασκευάσεις για να έχεις ταράτσα να πατήσεις, ανοίγεις ένα άλλο κεφαλαίο.

Διάγραμμα κάλυψης την οικοδομικής άδεια για να δεις τι περιοριστικά υπάρχουν για το ακίνητο. Εξάντληση Συντελεστή κάλυψης, όγκου, πρασιά, αποστάσεις Δ, κλπ ζητήματα του ΓΟΚ που σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης δεν υπάρχουν ως πρόβλημα.

 

Για να μη πιθανολογούμε απεριόριστα ανέβασε σχέδια μπας και βγει κάποια λύση με τα πολεοδομικά. (Διάγραμμα κάλυψης και κάτοψη της τελευταίας πλάκα, και μια τομή)

Αλλά τσέκαρε καλά εσύ τι ειδικές διατάξεις υπάρχουν για τα Φ/Β. ειδικά σε ότι αφορά βιομηχανοποιημένα προϊόντα εταιριών αλουμινίου που έχω δει για υπερύψωση τους.

Αν δηλαδή θεωρηθεί ως κατασκευαστικό κομμάτι – παράρτημα του Φ/Β και όχι άλλη ΓΟΚιακή χρήση (πέργολες κλπ).

 

Σου είπα πιθανά θα χρειαστεί κάποιο σωστά διατυπωμένο ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ για να βγει ερμηνευτικό όπως έγινε και με τα σκίαστρα πρόσφατα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα!

 

Πελάτης μου θέλει να βάλει Φ/Β ισχύος 9,9 Κw σε μια μεγαλη σιδηροκατασκευή που πρόκειται να κατασκευάσει στο κτήμα του και να χρησιμοποιήσει ως γκαράζ. Το γκαράζ θα ειναι μια μεταλική κατασκευή τέτοια ωστε να αντέχει το βάρος των πανέλων,τα οποία θα εξυπηρετήσουν ως οροφή επίσης (δε θα υπάρξει στέγη, τα πανέλα θα ακουμπήσουν σε σιδερόβεργες δηλαδη) Χρειάζεται άδεια γι'αυτήν την κατασκευή και τι τύπου? Και αν όχι , τι δικαιολογητικά προσκομίζονται αφου η κατασκευή δε θα υπάρχει στο τοπογραφικό?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.