Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ρόλος του χρόνου ζωής (design life) στις στατικές-αντισεισμικές μελέτες κατασκευών


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα σας.

Έχω να θέσω ένα ερώτημα όσο αφορά το πιο πάνω θέμα. Πριν την εφαρμογή των ευρωκωδίκων οι κατασκευές (για τους περισσότερους) σχεδιάζονταν με βρετανικούς ή γερμανικούς κανονισμούς. Στη περίπτωση του σχεδιασμού γεφυρών μας ζητούσαν ο χρόνος ζωής να είναι για 120 χρόνια. Εμείς κανονικά θα πέρναμε την επιτάχυνση εδάφους που αντιστοιχούσε στη περιοχή και όλα τα συναφή και κάναμε τον σχεδιασμό. Τώρα που στους Ευρωκώδικες ο χρόνος ζωής έγινε 100 χρόνια τι αλλάζει στη μελέτη? Δηλαδή που εισέρχεται στους υπολογισμούς μας? Έχει να κάνει με την αντισεισμική μελέτη ή έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα στο χρόνο οπότε εισέρχεται στους υπολογισμούς για τη λειτουργικότητα; Μήπως κάποιος συνέδερφος είναι καλύτερα ενημερομένος?

Να αναφέρω ότι τώρα άρχίζω να ασχολούμαι με το αντικείμενο των μελετών και απολογούμαι αν η ερώτηση μου δηλώνει την απηρεία μου...

Link to comment
Share on other sites

geokout

 

το θέμα που θίγεις είναι life cycle management. Με λίγα λόγια η ανθεκτικότητα της μελέτης και της κατασκευής. Τα πράγματα πραγματικά δεν είναι καθόλου απλά και χρειάζεται ειδική γνώση, ειδικό λογισμικό, reliability engineering, κλπ. Σήμερα δεν σχεδιάζεις μόνο αλλα προσπαθείς να υπολογίσεις το κόστος συντήρησής, κλπ. Θα βάλω στα downloads κάποιες βασικές αρχές. Εαν μεταπτυχιακό και εμπειρία σε κάποια εταιρία που κάνει αυτά τα πράγματα θα ήταν σημαντικά.

Link to comment
Share on other sites

Ροδόπουλε,

 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζω ότι αφορά το κύκλο ζωής και έκανα και κάποια πραγματα, όχι βεβαια σε βάθος, στο μεταπτυχιακό μου.

Το θέμα είναι στη πράξη...τελικά αυτό που αναφέρουν οι κώδικες και καθορίζουν το χρόνο ζωής ενος έργου τους μελετητές της πράξης σε τι θα τους επηρεάσει...Εδώ είναι το θέμα. Εισέρχεται κάπου στους υπολογισμούς ή είναι εντελώς ακαδημαϊκό το θέμα. Η numerical αλλαγή του επηρεάζει τη πορεία που ακολουθούσαμε μέχρι στιγμής;

Σε παρακαλώ όταν ανεβάσεις στα downloads αυτά που μου ανέφερες μπορείς να μου στείλεις το link να τα κοιτάξω; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εισέρχεται στους υπολογισμούς, στον σχεδιασμό, στην σύνθεση σκυροδέματος, κλπ. Ψάξε να βρεις ενα λογισμικό που λέγεται Stadium και θα καταλάβεις.

Link to comment
Share on other sites

Δες και το Model code 2010. Ο Ευρωκώδικας σχεδιάζει τις κατασκευές για 100 χρόνια με βάση τον στατιστική επεξεργασία σε περίοδο επαναφορας της σεισμικής δράσης για 50 χρόνια. Αυτό δεν έχει να κάνει με το θέμα που αναφέρει ο κος Ροδόπουλος που αναφέρεται στην συντήρηση των υλικών και την ανθεκτικότητά τους. Δεν μπορώ να αναφερθώ σχετικά με τις κατηγορίες και ποιότητες σκυροδέματος σχετικά με την επιρροή των περιβαλλοντικών παραγόντων σε αυτό, γιατί δεν έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα.

Ωστόσο η νέα γενιά κανονισμών που θα βασίζεται στον ModelCode 2010 ώς πρόσθετο παράγοντα σχεδιασμού τον χρόνο. Αντιγράφω από το κείμενο

1.2 Main innovating aspects

..."Time" is related to the awareness that a structure should not only be sufficiently safe and serviceable, but should as well have sufficient resistance against deterioration..."

 

Έτσι εισέρχεται πλέον και η παράμετρος "διατήρηση και συντήρηση" της κατασκευής πέρα από τον σχεδιασμό έναντι "αντοχής και λειτουργικότητας".

 

Πιο ειδικά η εξασφάλιση της λειτουργικότητας ενός νέου κτηρίου πλέον θα λαμβάνει υπόψη:

 

  • την χρήση υλικών με ικανοποιητικά χαρακτηριστικά
  • προσδιορισμό συγκεκριμένων ορίων σχεδιασμού για ανθεκτικότητα
  • πιστοποίηση σε βάση πιθανοτικής υπέρβασης των παραπάνω ορίων
  • καλός σχεδιασμός σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού
  • καταλληλες μεθόδους κατασκευής
  • σχέδιο για διαχείριση ανακύκλωσης της κατασκευής

Γενικότερα υπεισέρχεται πλέον ο σχεδιασμός με βάση την επιτελεστικότητα όχι μόνο σε επίπεδο απόκρισης της κατασκευής αλλά και σε επίπεδο συντήρησης και ανθεκτικότητας σε διάρκεια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδερφε για την απάντηση.

Μιλάς για το ρόλο που θα παίξει το robustness στο σχεδιασμό και το robustness index... έχω ασχοληθεί κάπως με το θέμα. Ακόμα το ψάχνω για να είμαι ειλικρηνής....

Όλα αυτά είναι πολύ ωραία που λέμε και σωστά αλλά για τους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται. Για τουσ μηχανικούς της πράξης είναι το ερώτημα. Ο μηχανικός που χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα για μελέτες, από τη στιγμή που επιλέγει η ανάλυση να γίνει σύμφωνα με ΕC, αυτά όλα τα λαμβάνει υπόψη αυτόματα? Εδώ είναι η απορία...

Link to comment
Share on other sites

OXI απαιτείται συμβολή ειδικού στην ανθεκτικότητα. Υπάρχουν βέβαια λογισμικά που κάνουν και τα δύο αλλα κοστίζουν

Link to comment
Share on other sites

OXI απαιτείται συμβολή ειδικού στην ανθεκτικότητα. Υπάρχουν βέβαια λογισμικά που κάνουν και τα δύο αλλα κοστίζουν

 

E! Οχι βρε συναδελφε.Αν ειναι δυνατο οταν θα αρχιζουμε να βγαζουμε αδειες με τους EC να καταφευγουμε στους ειδικους επι της ανθεκτικοτητας.Σε μια ειδικη περιπτωση ναι .Αλλα απο εκει και περα το τραβαμε το σκοινι και θα κοπει στο τελος.Γιατι αν δεν καταλαβα λαθος ο συναδελφος ρωταει κατι το πολυ απλο

"Αν θελω να κανω μελετη με τους EC τα ζητηματα επιτελεστικοτητας περιεχονται σε αυτους;" Και η απαντηση ειναι ενα μεγαλο ΝΑΙ.Αν ικανοποιησει πληρως τους EC στη μελετη του (σε συνδυασμο με την ΕΝ 206 που θα εφαρμοστει ταυτοχρονα με τους EC γιατι δεν γινεται διαφορετικα) και την εφαρμοσει πληρως τοτε τα αποτελεσματα του θα ειναι ικανοποιητικοτατα.Μην εγχειριζουμε την κηλη του μερμιγκιου.

Καλοι-πολυ καλοι οι "δοκτορα" αλλα ας ακουνε καμμια φορα και τους "μαστορα".Ετσι οπως το παμε δεν προκειται να φτιαξουμε καμμια οικοδομη .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.