Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο & συνιδιοκτησία οικοπέδου


a_g2

Recommended Posts

Αν σε οικοπεδο με καθετες ιδοκτησιες εκρεμμει καταγγελια για αυθαίρετο τμημα οικοδομής σε εναν απο τους συνιδιοκτητες ο ετερος μπορεί να εκδοσει οικοδομική άδεια προσθήκης για το τμήμα του ?

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Από ότι γνωρίζω η πολεοδομία, νομικά, ενδιαφέρεται μόνο για το οικόπεδο συνολικά. Το θεωρεί δηλαδή ενιαίο. Οπότε ...

Link to comment
Share on other sites

Για να βγάλεις άδεια σε αυτήν την περίπτωση είσαι υποχρεωμένος να αποτυπώσεις το κτίσμα της άλλης συνιδιοκτησίας. Αν έχει αυθαίρετα, τυπικά πρέπει να τα δείξεις και αυτά και επομένως είναι σαν να καταγγέλεις τον συνιδιοκτήτη.

Επομένως είναι συνήθης η περίπτωση εκκρεμούς καταγγελίας σε συνιδιοκτησίες.

Τώρα, αν η αυθαιρεσία του συνιδιοκτήτη σου έχει "φάει" τετραγωνικά πιθανόν να παγώνει και η δική σου άδεια μέχρι να λήξει το θέμα της εξαίρεσης από κατεδάφιση. Αυτό γιατί αν το αυθαίρετο εξαιρεθεί από κατεδάφιση, χάνεις τα "κλεμμένα" τετραγωνικά. Ενώ αν κατεδαφιστεί τότε λογικά θα τα δικαιούσαι και πάλι.

 

Αυτά τα λέω χωρίς ιδία πείρα καθαρά και μόνο με βάση τη λογική, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ.

 

Στην Πολεοδομία τι σου είπαν;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

στην περίπτωση που το αυθαίρετο συνιδιόκτητο κτίσμα δεν έχει υπερβεί τα επιτρεπόμενά του τετραγωνικά και αυτός που θέλει να κάνει νέα οικοδομή δεν θέλει να τον καταγγείλει, τι γίνεται?πάλι δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια για το νέο κτίσμα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το οικόπεδο θεωρείται και είναι πολεοδομικά ενιαίο, εκδίδεια οικοδομική άδει με βάση το ποσοστό συγκυριότητάς σου, οφείλοντας να αποτυπώσεις το αυθαίρετο του συνιδιοκτήτη σου και να το επισημάνεις ως τέτοιο στο διάγραμμα κάλυψης (μιας και υποχρεούσαι στην αποτύπωση όλων των οικοδομών του ενιαίου ακινήτου). Εάν τώρα από τον έλεγχο των στοιχείων κάλυψης,δόμησης,όγκου, εξωστών κ.λ.π, προκύψει υπέρβαση επί πλέον του ποσοστού του (συνιδιοκτήτη σου) τότε αναγράφεις και επισημαίνεις την υπέρβαση αυτή (δικαιολογώντας την ως αυθαιρετη εκ μέρους του) και μπορείς να προβείς σε οικοδομική άδεια δική σου, αρκεί να μην υπερβείς το ποσοστό συγκυριότητάς σου επί του ενιαίου. Η εξαίρεση της κατεδάφισης του αυθαιρέτου, αποτελεί Διοικητική πράξη και αφετηριάζεται κατόπιν σύνταξης πράξης χαρακτηρισμού και επιβολής προστίμων, δηλαδή κατόπιν καταγγελίας ή αυτοψίας από αυτεπάγγελτη ενέργεια της πολεοδομίας.Το εμπράγματο δικαίωμά σου περί σύστασης οικοδομής επί γεωτεμαχίου σου δεν είναι δυνατόν να στο στερήσει κανείς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να ρωτήσω και εγώ έστω και καθυστερημένα το εξής:

Είναι υποχρεωτικό να δείξεις στην πολεοδομία τα αυθαίρετα του συνιδιοκτήτη, ή δείχνεις τα νόμιμα σύμφωνα με την οικ άδεια που είχε βγει και δεν τηρήθηκε? Το λέω αυτό για να μη καταγγείλεις έμμεσα τον συνιδιοκτήτη. Συνήθως δεν γίνεται αυτοψία απ' την πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Αποτύπωση σημαίνει να δείξεις την υφιστάμενη πραγματική κατάσταση. Αν δείξεις μόνο τα της αδείας, τότε δεν έκανες αποτύπωση.

Που σημαίνει οτι παρανόμησες και μάλιστα ανέλαβες και όλη την ευθύνη με την υπογραφή σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Εντός ενιαίου οικοπέδου εκδίδεται το 1950 οικ. άδεια ανέγερσης 2 ανεξάρτητων κατοικιών χωρίς να εξαντλείται ο Σ.Δ. (σύμφωνα με σημερινή αποτύπωση). Οι δύο κατοικίες (μεζονέτες σε δύο επίπεδα η κάθε μία) είναι σε επαφή - αποτελούν ένα ενιαίο όγκο.

Κατόπιν οι δύο ιδιοκτήτες του οικοπέδου (στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η άδεια) προχωρούν σε σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας διαχωρίζοντας ο καθένας την κατοικία του και αντιστοιχώντας σε αυτή συγκεκριμένο τμήμα του οικοπέδου.

Σήμερα έρχεται ο ιδιοκτήτης της μίας κατοικίας να εξαντλήσει τον Σ.Δ. που αντιστοιχεί στην δική του κάθετη ιδιοκτησία με κατ' επέκταση προσθήκη ισογείου.

Στο αρχείο της πολεοδομίας βρέθηκαν αντίγραφα μερικών σχεδίων της αδείας (μικροφιλμ) τα οποία δεν έχουν καμία σχέση στο περίγραμμα με την αποτύπωση που έκανα.

Κάποια μελέτη στην οποία να γίνεται έλεγχος δόμησης (κάτι σαν διάγραμμα κάλυψης) δεν διασώθηκε, μόνο κατόψεις, τομές και τοπογραφικό.

Προκειμένου να εκδοθεί νέα άδεια προσθήκης:

1. Χρειάζεται να προχωρήσω σε νομιμοποίηση ολόκληρου του κτιρίου (το πιο λογικό) ή μόνο του τμήματος που αντιστοιχεί στον ενδιαφερόμενο για προσθήκη ιδιοκτήτη;

2. Σε περίπτωση που χρειαστεί αποτύπωση ολόκληρου του κτιρίου τότε αυτή θα πρέπει να γίνει στο όνομα και των δύο ιδιοκτητών. Κάτι τέτοιο όμως θα προυπόθετει πως και ο γείτονας θα πρέπει να μου ανοίξει την πόρτα του του σπιτιού του για να κάνω και εσωτερική αποτύπωση (εκτός από το περίγραμμα που ήδη έχω κάνει) καθώς και να πληρώσει τα αντίστοιχα έξοδα...

Μπορεί με κάποιο τρόπο να υποχρεωθεί για κάτι τέτοιο;

3. Το έτος έκδοσης της αδείας (1950) μήπως απαλάσει από όλη αυτή την φασαρία;

4. και λίγο άσχετο: Για το υπολογισμό του Δ της προσθήκης λαμβάνω ως ύψος αυτό της προσθήκης ή της υπάρχουσας διώροφης οικοδομής; Σημειωτέων πως στην μία κάθετη ιδιοκτησία θα εξαντλήσω τον Σ.Δ. που της αντιστοιχεί, για την διπλανή κάθετη υπάρχει περιθώριο δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.